СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА ГЛОБАЛНИЯ МИР*

Време за четене: 5 минути

15-16 юни, Швейцария

АННА БЕРЕЗИНА, РБК-Украйна

Срещата на върха за глобалния мир ще се проведе този уикенд, 15-16 юни, в Бюргенщок, Швейцария . Около 100 лидери на държави и правителства ще се съберат, за да обсъдят възможните начини за постигане на мир в Украйна въз основа на „формулата“ на президента Володимир Зеленски.

Какво представлява срещата на върха за глобалния мир?

Малко след началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация президентът на Украйна Володимир Зеленски представи своята визия за това как да бъде спряна руската агресия и да се гарантира сигурността на страната ни. Този план от 10 точки беше наречен „формулата на мира“. За да привлече колкото се може повече съюзници за прилагане на „формулата“, през 2022-2023 г. Украйна организира международни срещи в Копенхаген, Джеда, Малта и Давос, но на ниво съветници на държавни лидери. Cрещата на върха за глобалния мир на 15-16 юни в Швейцария, ще бъде първата конференция, на която са поканени лидери на държави и правителства. За място на дипломатическото събитие е избран курортът Бюргенщок в кантона Нидвалден, близо до град Люцерн в централна Швейцария.

Целта на конференцията

Срещата на върха ще бъде посветена на намирането на начини за постигане на справедлив мир за Украйна в съответствие с международното право и Устава на ООН.Както отбелязва правителството на страната домакин Швейцария, целта на конференцията е да се развие дискусия на високо ниво, за да се намери “общо разбиране” по отношение на началото на мирния процес.

Задачи на срещата на върха:

*Осигуряване на платформа за диалог относно начините за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир за Украйна въз основа на международното право и Хартата на ООН;

*Oбщо разбиране на възможна рамка за постигане на тази цел;

*Съвместно определяне на пътна карта за това как да бъдает включени и двете държави в бъдещия мирен процес.

В основата на дискусията е „формулата“ на Володимир Зеленски. Въпреки че се състои от 10 точки, срещата на върха в Швейцария ще се фокусира върху три от тях: ядрена безопасност; продоволствена сигурност и свобода на корабоплаването; хуманитарни въпроси (размяна на всички военнопленници и връщане на украински деца, които са били депортирани в Русия).

Програмата на срещата на върха

Конференцията ще започне в следобедните часове на 15 юни. Делегациите на участниците ще пристигнат в Бюргенщок до 17:30 ч. (киевско време).

В 14.30 часа президентът на Украйна Володимир Зеленски и лидерът на Швейцария Виола Амхерд ще направят изявление пред пресата.

17:30-18:30 – Церемония по откриване
18:30 – Встъпителни изказвания
20:00 – Обща снимка

На 16 юни са предвидени три работни сесии за продоволствената, ядрената и хуманитарната сигурност като част от Глобалната среща на върха.

Заключителната пресконференция на Володимир Зеленски и Виола Амхерд ще започне в 15:30 часа.

Кой ще участва?

Швейцария покани на срещата 160 делегации на ниво държавни и правителствени ръководители, както и ръководители на международни организации.

Списъкът на участниците, публикуван на 14 юни, гласи, че 100 делегации ще дойдат на срещата:

*От 57 държави – държавни или правителствени ръководители;
*29 страни ще изпратят министри;
*6 държави ще бъдат представени на ниво съветници;
*Ще присъстват и 8 висши представители на международни организации.

По-специално на конференцията ще присъстват френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, японският премиер Фумио Кишида и канадският премиер Джъстин Трюдо. Сред европейските лидери участие са потвърдили шведският премиер Улф Кристерсон, холандският премиер Марк Рюте, латвийският президент Едгарс Ринкевич, испанският премиер Педро Санчес, чешкият президент Петер Павел и други. В последния момент президентът на Аржентина Хавиер Милай промени решението си и ще дойде на срещата.

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да присъства на срещата, вместо това вицепрезидентът Камала Харис и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще дойдат в Швейцария . Италия няма да бъде представлявана от премиера Джорджия Малоуни, а от външния министър Антонио Таяни. От Австралия ще присъства министърът на обществените услуги Бил Шортен. От Унгария – министър на външните работи Петер Сиярто. Турция, Саудитска Арабия и Мексико също изпращат външни министри в Швейцария. ОАЕ – старши дипломатически съветник на президента. Индия ще участва в срещата, но не на ниво министър-председател. Дипломатът Пауан Капур, който в момента е посланик на Индия в Руската федерация, ще присъства на конференцията.

Украйна покани лидера на Китайската народна република Си Дзинпин на срещата на върха, но представителите на Китай отказаха . Както Министерството на външните работи на страната обясни това решение, те настояват за пълноценното участие на Русия в подобни събития. Същото обяснение даде и Бразилия относно отказа на президента да пътува. Ръководителят на страната Лула да Силва ще изпрати на срещата бразилския посланик в Швейцария. Освен това в навечерието на срещата на върха стана известно, че Китай активно прокарва своя „мирен план” и се опитва да въвлече в него развиващите се страни. Според китайския външен министър Ван И, повече от 25 държави са подкрепили този план.

Прев. от укр.

Източник: РБК-Украйна

*Оригинално заглавие – Сьогодні розпочинається мирний саміт для України. Що відомо про конференцію у Швейцарії, Анна Березина, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!