ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ ЛИ ЕВРОПА ОТ РУСКИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛ

руския газ
Време за четене: 5 минути

Европейският съюз трябва да спре вноса на руски газ възможно най-скоро и възнамерява да увеличи покупките на втечнен природен газ от САЩ и Катар, както и да увеличи капацитета на зелена енергия. „Ще трябва да се отървем от руския газ възможно най-скоро и да възстановим нашата автономия, защото Владимир Путин не харесва Европейския съюз“, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон по телевизионния канал Europe 1/CNews.. Според него Путин от години прави всичко, за да раздели Европа. Той се опита да ни раздели с ваксината си за Sputnik, която не проработи, той направи всичко, за да попречи на нашата демокрация с Russia Today, а сега използва газ, за да ни раздели“, каза Бретон. Според него, през 2021 г. около 45% от вноса на природен газ в ЕС идва от Русия. Европейският съюз внася 155 милиарда кубически метра годишно от Русия. „Разработихме план с моите екипи, който ще включва 50 милиарда кубически метра внос на втечнен природен газ от САЩ или Катар, допълнителни 10 милиарда по съществуващи тръбопроводи, ускоряване на офшорни вятърни турбини и фотоволтаични панели, представляващи 25 милиарда кубични метра“, каза той. Възстановяването на въглищните електроцентрали също се разглежда като вариант.

Преди време Владимир Путин каза, че ако „недружелюбните“ страни, които купуват руски газ, откажат да плащат в рубли по сметки в Русия, те ще бъдат лишени от доставки. Газпром спря доставките за България, Полша, Холандия, Дания и Финландия. Списъкът с „недружелюбни страни“, публикуван в началото на март, включваше САЩ, държавите-членки на ЕС, Обединеното кралство, Канада, Япония, Швейцария, Тайван, Южна Корея, Норвегия и Австралия. Държавите от ЕС са основните потребители на руски газ. Припомням, че Европейската комисия одобри дългосрочен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници. Програмата REPowerEU включва финансиране до 300 милиарда евро. Около 10 милиарда евро ще бъдат използвани за финансиране на липсващите връзки на инфраструктурата за газ, втечнен природен газ и петрол за спиране на доставките от Русия. Всичко останало ще бъде насочено към ускоряване и разширяване на прехода към чиста енергия.

На фона на санкционния режим на ЕС, наложен по отношение на руските доставки на газ и петрол, все повече правителства – извън Съюза, разбират политиката за неутрализиране на Русия и предприемат мерки за дистанциране от нея и за изолирането й. Азербайджан и Иран подписаха меморандум за удвояване на доставките на газ през Иран. Документът беше подписан в Баку от министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джабаров и иранския министър на петрола Джавад Уджи. В същото време доставките на газ от Туркменистан за Азербайджан през Иран започнаха през януари 2022 г. Според тристранното споразумение, сключено през 2021 г., годишният обем на доставките е 1,5-2 млрд. куб.м. Както съобщи Ройтерс, от 6 юни 2022 година Казахстан променя името на своя експортен петрол от “Урал” на KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)“, т.е. казахстански експортен суров нефт, за да го дистанцира от петрола с руски произход и новото име ще важи за всички официални докуенти. Това се прави “поради геополитическите промени и за да се избегне тяхното негативно въздействие върху износа на казахстански петрол рез руските пристанища”. Преди това петролът, произведен в Казахстан, беше смесван с петрол от руски находища, за да се получи стандартизиран експортен клас REBCO / Urals и Siberian Light. Сега казахстанските производители искат да избегнат рисковете от санкции и проблеми с финансирането. Според търговци, казахстанските доставки многократно са били бъркани с руските. Сега Казахстан се надява, че ще успее да получи по-добри цени за своя петрол и да го продава по-лесно, ако в документите е ясно, че не идва от Русия.

Прeди ден френският президент Еманюел Макрон каза, че “Русия е тази, която е унижавана. По-добре е всички да се съсредоточим върху това как да поставим Русия на нейното място“. На това му изказване реагира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който каза, че “призивите за избягване на унижението на Русия могат само да унижат Франция и всяка друга страна, която призовава за това”. Според министъра именно неутрализирането на Русия „ще донесе мир и ще спаси животи“. С такива очаквания е свързан и Шестия пакет санкции на Европейския съюз, в който водещо е направлението, отнасящо се до вноса на петрол и петролни продукти. ЕС забрани закупуването, вноса и трансфера им от Русия в ЕС. Поетапното спиране на петрола ще отнеме 6 до 8 месеца. В същото време е предвидено изключение за вноса на петрол по тръбопровод за страните от ЕС, които поради географското си местоположение все още нямат алтернативни възможности. България и Хърватия ще се ползват и с временни дерогации по отношение на вноса на руски суров петрол по море и съответно на вакуумен газьол.

Колкото до края на войната, въпреки различните прогнози, в момента да се предвиди това, изглежда невъзможно. Русия продължава да полага усилия за окупирането на части от територията на Украйна, а ракетните удари над Киев тази сутрин, може да се възприемат и като знак, че Кремъл не се е отказал да атакува столицата. Според ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов, повратният момент във войната трябва да се случи през август. Дали през това време, а след това, неутрализирането на Русия „ще донесе мир и ще спаси животи”, това май още никой не знае. Но в едно съм катогорично сигурно – европейските санкции относно руските доставки на газ и петрол, ако коректно се спазват като политика на диверсификация от държавите-членки, ще доведе до ограничаване приходите към държавата-агресор. А това непременно ще рефлектира върху руската икономика и върху финансирането за превъоръжаване. Източници сочат, че докато продължава да изнася газ и петрол, в Русия постъпват 25-30 млрд. долара месечно, а 80% от тези валутни приходи трябва да се обменят в рубли, за да се спре сривът на националната валута. В този контекст може да бъде разглеждан и отчетен ефекта от европейската политика за намаляване на енергийната зависимост на ЕС отт Русия. А дали санкциите ще поставят Русия на нейното място? Колко е реалистично? Може би не е толкова далече във времето….

error: Свържете се с автора за разрешение!!