РУСКАТА ПРОПАГАНДА

Време за четене: 7 минути

„Тихата война”, каквато е хибридната, е по-опасна, защото е скрита и подмолна

След нахлуването в Украйна Русия засили агресивната си пропаганда в Европа. Обект на атаки са политиците, властта и медиите не само в украинската държава, но и в страните, които явно подкрепят правителството на Украйна и справедливата кауза на украинския народ. В това отношение, съдейки по анализите, Кремъл показва адаптивност, която се променя непрекъснато и като съдържание, и като тон на политическата дезинформация и разпространението на фалшиви новини. Това засяга както военните действия в Украйна, така и политиката на Кремъл, като целта е да се поддържа у руснаците – а не само у тях, “правдата” за уж „справедливата военна операция” за „освобождаване” на украинците. С напредването на войната тази теза продължава да е опорна точка, с която все още се държат в заблуда руските граждани и се захранват русофилските настроения в други държави. Най-добре това може да бъде илюсрирано с публикуваното тези дни съобщение за социологическо изследване – Путин имал подкрепата на 77% от сънародниците си.

Според експерти в областта на контраразузнаването, с помощта на дезинформация Кремъл се опитва да повлияе на общественото мнение и в другите държави. Най-често целта е в тези страни да бъде подкопано доверието на гражданите в политиката, провеждана от техните национални правителсва и парламенти, както и доверието в медиите. Във фокуса е и дискредитирането и отслабването на съюзническите отношения на тези държави с Европейския съюз и НАТО. За целта се използват русофилски настроения, правят се исторически препратки, което по същество е да се поддържат жизнени „онези” постулати от близкото минало за т.н. „братство между народите”. А както е известно – зад него винаги са били скрити руските имперски амбиции.

Руската пропаганда експлоатира също така спорни теми, които са във фокуса на обществото в отделните държави-членки на ЕС и НАТО и ги използва като собствен инструмент. Те са и най-често предмет на разпространяваната дезинформация. В същото време Кремъл използва и скрити методи за въздействие и формиране на проруски и антиукраински настроения. Цялата пропаганда има за цел да руши вътрешното единство на националните общества, както и да отслаби доверието между съюзниците в ЕС и НАТО. Използват се всички ресурси, вкл. и социалните мрежи, чиято роля особено се засили след началото на войната в Украйна.

Днес социалните мрежи са се превърнали във влиятелен източник за разпространение на дезинформация. Факт е, че в известна степен те изместиха традиционните медии. От това обстоятелство – на свободен достъп на потребителите до информация, се възползва руската пропаганда. Както стана известно, част от засилването на руската пропаганда е Кремъл да създава армия от тролове за разпространение на фалшиви новини, свързани с войната в Украйна. Разнопосочното интерпретиране на истината за военните действия и формирането на позитивно впечатление от руското „настъпление” не е единствената сюжетна линия в трупането на спам. Във време на кликбейт и преследване на сензации, не винаги потребителят на информация може да направи разлика между обективното отразяване от професионални медии и имитиращите такава дейност чрез анонимни сайтове с неясна собственост и неизвестни администратори.

Тези от тях, които са проводници на руска пропаганда предлагат т.н. „бърза храна”. Тя е скрита най-често в сензационни заглавия, което експертите наричат clickbait (от англ. „click“ – щракване, „bait“ – стръв). Тяхната цел е да привлекат вниманието на читателя с всички средства, необходими за привличане на трафик. Именно поради това същността на информацията се изкривява, което води до нейната недостоверност. Ефектът на въздействието е най-висок при необразовани и неинформирани читатели, които са и най-уязвими – бързо „захапват стръвта”, и нещо повече – превръщат се в приносители и разпространители на тази информация. Образува се информационно “сметище”, достъпът до което е свободен.

Руската пропагандна рамка в България включва както познатите исторически клишета за “големия брат”, за историческото, езиковото и етно-културно родство и за “освободителите”, така и използването на дезинформация за вътрешно-политическия ни живот на страна-членка на ЕС и на НАТО. Целенасочено Кремъл “изгражда” и развива съответната „инфраструктура” за хибридно въздействие – подкрепа за политически субекти и русофилски граждански сдружения и инициативи, обслужващи медии и тролски групи. Експлоатира се всеки случай на скандално медийно отразяване, за да се опосредства омразата и разделението в обществото по темата СССР и Русия. Задачата на руската пропаганда е да направлява възприятията и обществените нагласи, както и да подменя действителните с такива, които да обслужват Кремъл.

Известен факт е, че България винаги е била обект на дългосрочен геополитически интерес от страна на Русия. Известно е също, че руската пропагандна машина добре познава слабостите в психологическите нагласи на българите, както и не пропуска да проследява вътрешнополитическата ситуация в собствен интерес. Въздейства с преки изявления на руското посолство и намеса във вътрешните ни работи или непряко – чрез поддържаща позиция на русофилски партии, доказали политическата си обвързаност с руската пропаганда у нас. Разбира се, че целта е разколебаване в геополитическата ориентация на страната. Прокрадващият се натиск „за неутралитет” относно войната в Украйна, само удостоверява опасенията ми за последователно прокарвано въздействие за разколебаване на евроатлантическата ни позиция. Моите наблюдения показват, че за тази цел Русия използва публичното говорене като най-активен инструмент за формирането на негативно отношение към ЕС, НАТО, ЕК и САЩ. А то, както е известно, се транслира най-бързо през традиционните медии и социалните мрежи. Чрез тях се провежда „тихата война”, каквато е хибридната. Тя е по-опасна, защото е скрита и подмолна, нанасяйки тежки ценностни поражения. Така България става уязвима за руските пропагандни атаки. За това допринасят и целенасочените усилия на определени кръгове по укриването на историческата истина и изучаването на историята – все още, през комунистическата идеология и постулатите на Коминтерна.

A pуската пропаганда разчита най-вече на изкривяването смисъла на информацията. В мои предишни публикации* по темата за дезинформацията и за фалшивите новини съм акцентирала и препоръчвала да не се разчита на “достоверността” само на един източник. Не представлява трудност – след известно практикуване на този подход, всеки потребител да започне да се ориентира в лоялността на определени информационни източници или на определени автори към обективното отразяване на истината. Така е по отношение на конвенциалните източници на информация. А какво правим със социалните мрежи? Да вземем за пример най-масовата от тях – Facebook. Системата анализира хиляди заглавия и разкрива същността на съдържанието. Потребителите споделят, че от началото на войната се следят отблизо техните настроения и се следва политика на игнориране на онези публикации, които провокират омраза и агресия.

Последно проучване на Европейската комисия констатира, че „въпреки ангажиментите на дружествата за социални медии да предприемат действия срещу руската пропаганда, разпространението на дезинформация в тези платформи (Twitter) се е увеличило”. Доказателство, че Русия няма намерение да се откаже от хибридната си активност. В доклада се посочва, че „през 2022 година аудиторията и обхватът на акаунтите в социалните медии, свързани с Кремъл, се увеличиха значително в цяла Европа”. А предварителният анализ показва, че обхватът и влиянието на акаунтите, подкрепяни от Кремъл, са нараснали още повече през първата половина на 2023 година, което се дължи по-специално на премахването на стандартите за безопасност на Х (Twitter).“ В тази връзка на 25 август ЕС публикува нови цифрови правила за най-големите платформи за социални медии – Закона за цифровите услуги (ЗЦУ). Той има за цел да осигури безопасността на потребителите онлайн и да спре разпространението на вредно съдържание, а платформите, които попадат в обхвата на новите правила, включват Facebook, TikTok, YouTube, Instagram, LinkedIn, Snapchat и X(Twitter).

*Други мои публикации по темата: Срещу фалшивите новини, Фалшивите новини в предизборната пропаганда, Фалшивите новини, “Меката сила”, Една година война, Руската хибридна война в България, Резолюция на ЕП относно външната намеса и дезинформация и др.

error: Свържете се с автора за разрешение!!