РАМЩАЙН – 8: КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ СРЕЩАТА*

Време за четене: 4 минути

Анна Березiна, РБК-Украйна

Днес, 20 януари, във военновъздушната база Рамщайн – Германия, ще се проведе осмата среща във формат „Рамщайн”. На дневен ред е предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна на фона на заплахата от нова офанзива на Руската федерация. По-специално, съюзниците могат да се договорят за доставка на танкове Leopard 2.

В ОЧАКВАНЕ НА СРЕЩАТА

Това заседание на „Рамщайн“ е посветено на засилването на военната подкрепа за Украйна. Обявено е продължаване на помощта и прехвърлянето на тежко оборудване от западни партньори. „Намираме се в решителна фаза на войната. Затова е важно да предоставим на Украйна оръжията, необходими за победата“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, призовавайки съюзниците да доставят тежки оръжия.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна очаква положителни резултати. Той изрази увереност, че украинската армия ще има нужда от оръжие, за да прогони нашествениците от украинската територия. Секретарят Алексий Данилов прогнозира прехвърлянето на достатъчно количество отбранителни и нападателни оръжия на Украйна. Данилов добави, че освен танкове страната ще получи „много интересни неща“. Министърът на отбраната Алексий Резников смята, че западните страни променят мнението си за доставките на тежка техника. Следователно Украйна скоро ще може да получи танкове, бойни самолети и далекобойни оръжия.

ТАНКОВЕТЕ СА НА ДНЕВЕН РЕД

Една от основните теми в навечерието на преговорите за Рамщайн-8 беше обсъждането на прехвърлянето на германските танкове Leopard 2, които могат да помогнат на Украйна да постигне превъзходство на бойното поле. В съвместно изявление министърът на отбраната Олексий Резников и ръководителят на Министерството на външните работи Дмитро Кулеба призоваха страните, които имат танкове Leopard, да се присъединят към „танковата коалиция“: Гърция, Дания, Испания, Канада, Холандия, Германия, Норвегия , Полша, Португалия, Турция, Финландия, Швеция.

Полша първа обяви готовността си да изпрати техника от този тип за нуждите на Въоръжените сили на Украйна. Подобни изявления бяха направени от Финландия и Испания. За да започне доставката обаче, страната чака съгласието на Германия като страна производител.Германското правителство обаче отдавна поддържа позицията, че решенията относно Leopards трябва да се вземат колективно от всички съюзници в НАТО, за да се предотврати пряк конфликт между Русия и Северноатлантическия алианс. В навечерието на срещата в „Рамщайн“ германският канцлер Олаф Шолц заяви, че продължава да съгласува с партньорите си въпроса за танковете. В същото време в медиите се появи информация, че Берлин е готов да предостави на Украйна Leopard, ако САЩ предадат Abrams. Но Белият дом отговори, че съюзниците сами трябва да определят каква военна подкрепа да предоставят на Украйна.

КАКВО ОБЯВИХА СЪЮЗНИЦИТЕ

Украйна ще получи първите танкове западен образец от Великобритания. Премиерът Риши Сунак обяви прехвърлянето на ескадрила от танкове Challenger 2. Освен това беше обявена доставката на 30 самоходни оръдия AS90, бронирани машини Bulldog и 600 ракети Brimstone.

Франция разглежда възможността за доставка на модерни танкове Leclerc за Украйна. По този начин френското правителство възнамерява да помогне на Германия да вземе решение за подобна помощ на украинските сили под формата на изпращане на Leopard.

Допълнителните системи за противовъздушна отбрана са критична необходимост за защитата на украинското небе. В навечерието на Рамщайн-8 стана известно прехвърлянето на системата за противовъздушна отбрана Patriot от Холандия. Да, Украйна вече може да разчита на три батареи Patriot, включително обявените по-рано от САЩ и Германия.

В същото време италианското правителство реши да достави на украинската страна противовъздушна батарея SAMP/T, способна да сваля балистични ракети.

Швеция се готви да предостави на Украйна 50 модерни бойни машини на пехотата CV90 и колесни 155-мм гаубици Archer.

На 20 януари САЩ възнамеряват да обявят голям пакет от помощи, който ще включва бронетранспортьори Stryker, както и нови ракети GLSDB с обсег до 150 км.

Естония обяви рекордна помощ от 113 милиона евро: 155-мм и 122-мм гаубици, хиляди снаряди и камиони за тях, повече от сто противотанкови оръдия Carl-Gustav и повече от хиляда единици боеприпаси за тях.

На 10 януари Канада обяви, че ще закупи и достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана NASAMS. По-късно стана известно за прехвърлянето на 200 бронетранспортьора Senator.

Дания е готова да предаде на Украйна самоходни артилерийски установки CAESAR. Предвижда се за нуждите на Въоръжените сили да бъдат изпратени 19 гаубици.

Полша обещава нов пакет от помощ, който ще включва зенитни оръдия С-60, 155-мм гаубици „КРАБ“ и боеприпаси за тях.

Литва обяви доставката на десетки зенитни оръдия L-70, боеприпаси и два хеликоптера Ми-8.

Припомняме, че по време на преговорите в Германия на 20 януари ще се проведе двустранна среща между ръководителя на Министерството на отбраната на Украйна Алексий Резников и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. А по-рано стана известно, че следващата девета среща във формат „Рамщайн” ще се проведе на дата, която е близо до годишнината от пълномащабното нападение на Русия срещу Украйна.

Прев. от укр.

* Оригинално заглавие:Рамштайн-8: чого чекати від чергової зустрічі союзників, Анна Березiна, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!