ЗАЩО ПУТИН ЩЕ ПРОВЕЖДА ЯДРЕНИ УЧЕНИЯ: ЕКСПЕРТ НАЗОВА ВЕРОЯТНАТА ЦЕЛ*

Путин
Време за четене: 7 минути

МАРИЯ КУЧЕРЯВЕЦ , ЮЛИЯ АКИМОВА, РБК-Украйна**

Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната на Руската федерация да проведе военни учения с използване на нестратегически ядрени оръжия. Той каза, че подобно решение е свързано с изявленията на Запада за готовност да изпрати войски в Украйнa.

Руската федерация подготвя ядрени учения: какво е известно

Министерството на отбраната на Русия публикува съобщение, че уж Генералният щаб по указание на президента Владимир Путин е започнал подготовка за провеждане на учения с тактическо ядрено оръжие. Посочва се, че в тях ще вземат участие ракетни подразделения на Южния военен окръг, както и сили на авиацията и Военноморските сили, но къде точно ще стане това не се съобщава.

Що се отнася до целта, ученията, според руснаците, се подготвят в отговор на така наречените „провокативни изявления и заплахи на западни официални лица“ и ще се проведат „в близко бъдеще“. От Кремъл уточниха за кои изказвания става дума. Говорителят на Путин Песков каза, че руските учения с нестратегически ядрени оръжия „са свързани с изявленията на Запада за готовността да изпрати войски в Украйна“ (не назовава конкретни имена, но съдейки по думите, говори за идеите на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на западни войски в Украйна ).Думите му бяха подкрепени от заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Медведев, който заяви, че ученията ще бъдат отговор на „провокативни изявления и заплахи от страна на определени западни официални лица“.

Реакцията на Съвета за национална сигурност и ГУР

Украйна вече започна да отговаря на плановете на държавата-агресор. Според Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за противодействие на дезинформацията към СНБО, това е поредната манипулация. „Това е отговор на разговорите за възможността за включване на западни войски в Украйна и ядрени оръжия в Полша. Но забелязахте, нищо не се е променило от 2022 година насам, просто трябва да се премине през тези манипулации и да продължим напред.“ , – смята Коваленко.

Центърът за противодействие на дезинформацията допълва, че връщането на Руската федерация към неприкритото ядрено изнудване показва страх в Кремъл и липсата на други лостове за влияние върху ситуацията. Москва прекрасно разбира катастрофалните последици за самата Русия в случай на използване на ядрено оръжие. Единствената цел на руските учения и подобни изявления е да се опитат да сплашат света и да го принудят да направи отстъпки.Също така изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация беше коментирано от ГУР на Министерството на отбраната. Андрий Юсова, представител на украинското разузнаване, казва, че в момента не се наблюдава нищо ново, освен информационния ефект.„Ясно е, че се събира цялата необходима информация. И украинските специални служби и целият свободен свят работят върху това. Ядреният шантаж е системна част от политиката на режима на Путин. Следователно тук няма „епохални“ новини, “, увери Юсов.

Експертът назова целта на Путин

Военният експерт Павло Нарожни в коментар за РБК-Украйна отбеляза, че това не е първият път, когато Путин използва подобно дрънкане на оръжия, ядрени заплахи и ескалация на ядрения конфликт. „Какви са вариантите: ако това е стратегическо ядрено оръжие, то това е оръжие, което може да унищожи Киев с един удар. Но готов ли е Путин за такова ниво на ескалация? Това означава, че този удар ще бъде не само в Украйна, но и във всички страни от НАТО, замърсяването ще бъде в невероятни мащаби, ще завали радиоактивен дъжд в Париж и Франкфурт“, казва експертът. Той обясни, че ако вземем за пример тактическите ядрени оръжия (които бяха споменати днес от Министерството на отбраната на Руската федерация), то при тяхното използване също се получава замърсяване на голяма част от територията, но с по-малка последствия. „Каква полза може да има той? Това е удар, който ще унищожи участък от фронта от 2 до 5 км. Тоест ще има огромен взрив. Но това означава, че руската пехота ще мине през тази замърсена територия, но те не могат да продължат така, т.е. едва ли ще получат някакво предимство от чисто военна гледна точка, а е възможно да изпаднат в глобална изолация.

Експертът напомня, че сега Путин има възможност да търгува със страните от първия свят, продавайки например петрол на Европа. И в случай на използване на „ядрото“, диктаторът ще изпадне в такава изолация, че икономиката му просто няма да може да издържи. „Той (Путин – ред.) няма да може да работи дори със своите приятели диктатори. Следователно използването на ядрени оръжия е малко вероятно. И това дрънкане – за провеждане на учение, за прехвърляне натактически ядрени оръжия, за разполагането им на територията на Беларус , както и за разполагане на кораби с тактическо ядрено оръжие някъде в Балтийско море….. Това е по-скоро тътен, за да се държат в постоянно напрежение европейците и американците“, смята експертът.

Химическите оръжия като „алтернатива“

По-вероятно, според Нарожни, е използването на химически оръжия, които Руската федерация вече използва. „Хвърлят гранати с хлорпикрин. Има непотвърдено използване на артилерийски снаряди с химическо оръжие. Да, нарушават споразуменията за неизползване на химическо оръжие, нарушават Женевската конвенция и т.н. Но в момента изглежда, че Европа е много загрижена за използването на химически оръжия, но вече има много примери за използването им.

Според експерта Западът разбира, че ядрените учения са тътен. Защото, ако западните държави се страхуваха, тогава Украйна нямаше да получи военна подкрепа. „Този ​​пакет от 60 милиарда от САЩ би бил нереалистичен, ние нямаше да получим артилерийски снаряди или артилерия, ако Западът го приеме като 100% използване на ядрени оръжия. Никой не иска ядрено замърсяване да се появи на тяхна територия. Всички те прекрасно разбират, че Задачата на Путин е да остане на власт до смъртта си и че неговите потомци ще наследят кралството, за това те изграждат холдинги, в които са скрити милиарди долари“, казва Нарожни.

Експертът добавя, че Путин няма за задача да превърне целия свят в ядрена пепел, както гласи неговата пропаганда. „Неговата задача е да получи много повече власт, облаги и руснаците да бъдат в робство и да осигурят този живот на елита на КГБ, който по същество е властта в Руската федерация. И да получи живот в бункер, където няма да може да се издигне на повърхността и да се наслади на живота, което не е целта му“, заключи Нарожни.

!!! Ще припомним, че Руската федерация разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света . Техният брой е около 5580 единици. Сред тях: 1200 изведени от експлоатация, но повечето непокътнати, и 4380 запазени за използване от стратегически ракети с голям обсег и тактически ядрени сили с по-малък обсег. Да добавим, че след нахлуването в Украйна Руската федерация прехвърли ядрените си сили на „специален режим“, а властите започнаха все по-често да говорят за ядрени опити. Например миналата година Министерството на отбраната на Руската федерация проведе планирани ядрени учения, а през октомври 2023 г. въоръжените сили на Руската федерация отново проведоха учения по сценарий, който съществува от десетилетие. Става въпрос за изстрелване на ракети от подводници и от космодрума Плесецк на полигона в Камчатка. Тогава учението се наричаше „отработка на отговор на удар на противника“.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: Навіщо Путіну ядерні навчання: експерт назвав ймовірну ціль диктатора, МАРИЯ КУЧЕРЯВЕЦ , ЮЛИЯ АКИМОВА, РБК-Украйна

**При подготовката на материала авторите са използвани следните изявления: изявленията на Министерството на отбраната на Руската федерация, говорителя на ръководителя на Кремъл Дмитро Песков, заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитро Медведев, Центърът за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност, представителят на Държавната служба за сигурност и развитие Андрий Юсов и ексклузивният коментар на военния експерт Павел Нарожни.

error: Свържете се с автора за разрешение!!