ВЛАКЪТ НА ДИКТАТОРИТЕ*

Време за четене: 7 минути

Срещата между Путин и Ким Чен Ун формализира мълчаливия съюз на двата брутални режима

Петро Герасименко, Zahid.net

Топлата приятелска среща на двамата световни диктатори – руския Путин и севернокорейския Ким Чен Ун, свидетелства за идеологическата и идеологическа близост на двата режима. Въпреки че Русия и Северна Корея са много различни по размер, история, географско местоположение и етнически състав на населението, те споделят обща омраза към „западния империализъм“, презрение към международното право и искрена отдаденост на авторитарните методи на управление.
Посещението и програмата на престоя на севернокорейския комунистически лидер в Русия, освен обсъждането на военни и други въпроси на тайното сътрудничество между Москва и Пхенян, бяха малко забавни и необичайни. Севернокорейският диктатор пристигна в Русия с брониран влак. Пищната свита на Ким Чен Ун и царственото му поведение много напомняха на маниерите на лидери от някои тропически страни. Но за разлика от тях, Ким Чен Ун може да се похвали с червен бутон, който изстрелва ядрени ракети.

След началото на пълномащабна война срещу Украйна Путин не може да се похвали с чести посещения на високопоставени лица. Имаше моменти, когато самопровъзгласилият се президент на Беларус Александър Лукашенко го посещаваше почти всеки месец. Китайският лидер Си Цзинпин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган също посетиха Русия. Лидерите на няколко африкански държави също посетиха кремълския диктатор. Но никой от чуждестранните гости не посмя публично да подкрепи руската агресия срещу Украйна така открито, както направи Ким Чен-ун. Напротив, мнозинството избягваше всякакви дефиниции на военните действия на Москва и се ограничаваше до общи формулировки. Дори Лукашенко успя да прибегне до словесни пируети и играеше по-скоро шут, когато разказваше басни откъде и къде Украйна трябвало да атакува Беларус. Но севернокорейският лидер беше доста сериозен и недвусмислен, когато изрази ясната си подкрепа за руската агресия.

По време на среща с Путин във Владивосток комунистическият диктатор изрази увереност, че руската окупационна армия и руската държава-агресор ще спечелят „войната срещу злото“. Под „злото“ другарят Ким имаше предвид Запада, който мразеше. „Руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказване на голямото зло, което претендира за хегемония и има експанзионистични илюзии“, каза Ким. И вдигна тост за здравето на „другаря Путин“ и за победата на велика Русия.“

Лидерът на КНДР също засипа с примитивни комплименти кремълския владетел. Така Ким обяви, че щом стъпи на руска земя, веднага „стана пряк свидетел на значителните постижения на руския народ в изграждането на силна, модерна Русия под ръководството на другаря Путин“. Ким Чен Ун нарече „героична“ руската армия, която води агресивна империалистическа война, която „уверено ще демонстрира безценните добродетели на честта“ в т.н. „СВО“. Освен това, според Ким Чен-ун, Русия „се надигна, за да защити своя суверенитет и сигурност“.Защо Русия окупира териториите на други суверенни държави и унищожава други нации, разбира се, изобщо не вълнува лидера на Северна Корея. Въпреки че могат ли такива неща по принцип да притесняват един диктатор, който спокойно и непринудено може да унищожи и пороби собствения си народ, проповядвайки призрачни идеи?

Ким Чен не пропусна да напомни, че наистина иска да развива отношенията с Руската федерация и подкрепя всички решения на Путин „Надявам се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма“. Според него за Северна Корея „на първо място са отношенията с Руската федерация“. Подобни фрази са завоалиран намек, че севернокорейският режим очаква да получи ценни военни подаръци от Москва в замяна на това, че корейските снаряди и боеприпаси ще бъдат изпратени, за да убиват украинци. Най-накрая държавите измамници и техните лидери се намериха един друг.
Не е известно със сигурност какво точно са се договорили Москва и Пхенян. И какво точно ще получи Северна Корея в замяна на доставка на боеприпаси за водене на агресивна война срещу Украйна. Няма подписани официални документи. Говори се, че Ким Чен Ун наистина би искал нови ракетни технологии и възможността да изстрелва сателити в космоса. Ако Русия помогне на диктатора да ги получи, най-вероятно ще го направи незаконно. В крайна сметка севернокорейският режим е заплашен от сериозни международни санкции.

Известно е обаче какви точно странни подаръци получи лично Ким Чен Ун по време на посещението си в Русия. На лидера на Северна Корея бяха подарени шапка-ушанка, картина, шест дрона камикадзе, бронежилетка и комплект дрехи, които правят тялото невидимо от термокамера. Освен това програмата включваше и развлекателна програма, сведена до балета „Спящата красавица“. На Ким Чен-ун обаче най-много се хареса представянето на моржа Миша от аквариума във Владивосток, който изпрати въздушни целувки на диктатора. В края на държавното посещение голям черен джип на севернокорейския гост нахлу директно в бронирания му влак. И Ким Чен Ун напусна територията на държавата-агресор, завръщайки се във владенията си.

Септемврийската среща между Путин и Ким Чен Ун формализира мълчаливия съюз и сътрудничество между двата брутални режима, които съществуват от дълго време. Това със сигурност ще добави нови проблеми за Запада и за Украйна. Не бива обаче да забравяме: сегашната Северна Корея с ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети, подобно на съвременна Русия, до голяма степен е резултат от нерешителността на Запада, който в даден момент не видя опасния потенциал на тези формирования.

Всъщност Западът имаше всички възможности да действа по-решително и окончателно да погребе ядрената и ракетната програма на Северна Корея, която започна да се изпълнява през 90-те години. Въпреки че Пхенян постоянно си позволява абсолютно агресивни изказвания и откровени заплахи към САЩ, отговорът на Вашингтон на развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея е непоследователен и твърде мек. Тогава Америка разчиташе на санкции и международен натиск. Имаше много кръгове на безплодни преговори. Комунистическият режим на Северна Корея се престори, че е готов да се откаже от разработването на ядрени оръжия. Но всеки път той забравяше за обещанията си под измислени предлози и продължаваше към целта. Най-накрая през 2006 г. ядрената Северна Корея стана реалност. А в края на 2010-те в Северна Корея се появиха ракети, способни да достигнат територията на САЩ. Американският отговор беше отрицателен. Разговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун заприличаха на PR шоу и завършиха с нищо. Денуклеаризацията на Корейския полуостров не е извършена. Сега Северна Корея наистина иска да стане космическа държава. Разбира се, космосът я интересува предимно за военни цели, а не за мирни изследвания в името на развитието на човешката цивилизация.

Ако Вашингтон беше действал срещу Северна Корея по начина, по който Израел действа срещу Иран, може би ядрена бомба никога нямаше да се появи. Китай през 90-те и дори през 2000-те имаше много по-малко военна мощ. Силно съмнително е, че Пекин ще се осмели да направи нещо срещу САЩ, ако започне военен удар срещу Северна Корея и погребе ядрените си амбиции заедно с ракетната си програма. Но решиха да укротят диктатурата с икономически санкции. Резултатът от това е известен. Авторитарните врагове на Запада се обединяват, вдигат залозите и заплашват да „унищожат световния империализъм“.

Диктатури като Русия и Северна Корея често имат предимство, защото техните действия не са ограничени от колебание, морал и отговорност към обществото. За да се договорят за сътрудничество или доставка на оръжие, за тях е достатъчна среща на двамата лидери, а Западът може да обсъжда с години какво да прави по-нататък и какви оръжия да доставя на Украйна. Съюзът между Путин и Ким за пореден път потвърди илюзията за надеждите на част от политическите елити на Европа и Америка относно възможността за отделяне на Русия от антизападния лагер. Диктаторите и диктатурите винаги изпитват взаимно привличане.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: Потяг диктаторів. Зустріч Путіна і Кім Чен Ина формалізувала негласний союз двох жорстоких режимів, Петро Герасименко, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

error: Свържете се с автора за разрешение!!