ПУКНАТИНИ В ЗАПАДНИЯ ЩИТ*

Време за четене: 6 минути

Как Русия заобикаля санкциите и какво може да я спре

Юлия Акимова, РБК-Украйна

Западните санкции срещу Русия работят, но процесът е бавен. Как Руската федерация продължава да доставя петрола си на трети страни и защо все още се намират вносни компоненти в руските ракети.

Повече от две години Русия живее под безпрецедентни ограничения от страна на Запада. Когато руските войски нахлуха на територията на Украйна, санкциите от съюзниците на Киев се очакваше да бъдат „опустошителен удар“, който ще нанесе непоправими щети на руския военно-промишлен комплекс и ще принуди Москва да спре.

Но в действителност това не се случи. Русия се адаптира към ограниченията и непрекъснато намира вратички в тях – внася контрабандно вносните части, необходими за ракети или чрез реекспорт, разполага цял флот от танкери за продажба на петрол и намира съюзници, готови да помогнат на Москва да заобиколи западния щит.

Две години след войната в руските ракети все още се намират чужди компоненти. В изследване на Киевския икономически институт и групата Йермак-Макфол се стигна до разочароващо заключение – всъщност 95% от компонентите се произвеждат от компании, чиито централи са в страните от санкционната коалиция. В същото време 70% от компонентите са от САЩ. Cредствата, получени от продажбата на петрол, продължават да попълват хазната на Кремъл, а Военно-промишленият комплекс на Руската федерация стабилно произвежда военна техника. Скептиците, позовавайки се на тези примери, твърдят, че санкциите, които трябваше да „разрушат“ руската икономика само за няколко месеца, не проработиха. Но ситуацията не е толкова в безизходица, колкото изглежда на пръв поглед. И за това свидетелстват отчаяните опити на Москва да заобиколи международните забрани.

Когато украинските военни започнаха да обстрелват руски петролни рафинерии, ефектът беше незабавен. Към днешна дата износът на руското дизелово гориво е намалял с 25% . Самите руснаци се нуждаят от петролни продукти преди всичко за задоволяване на нуждите на фронта. Но износът е пари и Москва ги губи.

Когато атаките срещу рафинериите на Руската федерация започнаха да придобиват по-масов характер, САЩ обявиха, че не подкрепят тази практика. Първо за това писа Financial Times, позовавайки се на свои източници, по-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър направи подобно изявление. Основният проблем, изтъкнат от американците, е възможното повишаване на цените на петролните продукти на световния пазар.

Във връзка с това много хора зададоха въпроса – ако Западът две години се бори с Русия, налагайки санкции, особено върху петрола и петролните продукти, как може световният пазар все още да зависи толкова критично от руските продукти. Освен това, като се вземе предвид фактът, че делът на руските петролни продукти на световния пазар далеч не е най-големият, казва Владислав Власюк, съветник на ръководителя на ОП, секретар на международната група за санкции Йермак-Макфол.

Санкциите, които по един или друг начин ограничават Русия в нейните операции с петрол и петролни продукти, бяха въведени почти веднага след руската инвазия в Украйна и впоследствие бяха допълнени. Например, осмият пакет от санкции, който влезе в сила преди малко повече от година, установи ценово ограничение, свързано с морския транспорт на петрол и петролни продукти до трети страни, както и допълнително ограничаване на морския транспорт. В резултат на това таванът на цената беше определен на 60 долара за барел.

За да заобиколи санкциите, Русия създаде цял флот от танкери в сянка. Тоест, в опит да заобиколят ограниченията, руснаците закупиха определен брой танкери от превозвачи, често доста остарели, и ги използват за превоз на нефт и нефтопродукти. Важното за Кремъл тук е, че танкерите в сянка нямат същите задължения да спазват таваните на цените като танкерите на компании, регистрирани в страни, които са част от коалицията за таван на цените. Освен това тези танкери не са застраховани, казва Олена Билоусова, старши консултант на института KSE по военни продукти и стоки с двойно предназначение.

Благодарение на сенчестия флот Русия „зашива“ разликата в цените – вместо 60 долара, те получават 70 долара. Разликата в цената се дължи на услугите, които уж предоставят – застраховане на кораби или наемане на брокери. В същото време е ясно, че тези услуги, ако се предоставят на танкера, ще бъдат номинални. В резултат на тези манипулации към края на 2023 г. сенчестият флот съставлява 50-60% от обема на петрола, изнасян от Русия. Забележителното в тази история е, че танкерът-сянка не следва „сенчести” пътища.

Оказва се, че страната, в чиито териториални води плава танкер с руски петрол, уж не може да спре кораба поради принципа на свобода на корабоплаването. В същото време танкерът може да има условен документ, според който се подготвя за приемане в пристанището на страната получател. Но в случай на санкции принципът на свобода на корабоплаването може да бъде нарушен, но уловката е, че не всяка държава ще го направи.

„От няколко месеца обсъждаме с някои държави какво да измислим. Има страни, които със сигурност няма да откажат (да приемат танкери – бел.ред.), а други може и да не ги пуснат. Тук използваме аргумента за рисковете за околната среда , защото корабът е стар и често без застраховка, а ако танкерът тръгне от тихоокеанското крайбрежие, отива директно в Китай, Бирма, Шри Ланка, Индия“, добави Власюк, който е съветник на ръководителя на ОП, секретар на международната група за санкции Йермак-Макфол.

Западните страни започнаха да прилагат вторични санкции към превозвачите и от февруари това позволи да бъдат „избити“ от морето както компании, така и отделни кораби.Този ход не спря сенчестия флот, но значително ограничи възможностите му. Сега кораб под санкции не може да получи обслужване на повечето пристанища. Обслужване, ремонти, товари, застраховки, банкиране, закупуване на гориво са ограничени за резервен танкер. Така корабите на руския сенчест флот буквално са закарани не в сивата, а в черната зона, където танкерът се превръща в „совалка“, която пътува между Русия и малкото й партньори. В същото време, и най-вероятно е невъзможно да се спре напълно износът на руски петрол, но е напълно възможно да се ограничи до минимум, според института KSE. Например крайбрежните страни на Европейския съюз, по които се движат танкери, могат да използват географски „тесни места“, ограничавайки ги в маневри и прилагайки по-строги изисквания за застраховка при преминаване през техните води.

Санкциите имат кумулативен ефект и Русия далеч не е бедна страна. Очевидно е необходимо време, за да се забавят процесите. Единственият проблем е, че е невъзможно да се спечели войната само със санкции, а Украйна има много малко време.

(Със съкращения)

*Оригинално заглавие: Трiщина в захiдному щитi.Як Росiя обходить санкцii та що iй може завидити.
Прев. от укр.

Източник: РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!