ПРОМЯНА В ТАКТИКАТА НА АГРЕСОРА

тактиката на агресора
Време за четене: 6 минути

Стартира ли Русия нова фаза от войната в Украйна? Досега понe на няколко пъти коментатори говореха за това. Но аз, проследявайки военните действия на окупаторите по начина, по който те са отразявани от официални украински източници, мисля че има знаци да отговорим утвърдително. Моят аргумнет е, че от два дни Кремъл смени стратегията. Два поредни дни Русия нанася масирани удари в цяла Украйна. Имам предвид ракетните обстрели по западните области. Бяха нанесени нови удари на западния украински град Лвов, които по информация на местната власт са предизвикали прекъсване на електроснабдяването и водоснабдяването в някои райони на града. Това според кмета Садови е един от най-сериозните удари върху този красив исторически град, който в момента е убежище за много украинци, пристигнали тук от източните части на страната. Не сте забравили, че към този момент всичките първоначални усилия на Русия бяха планирани и реализирани като бойни действия в източната и южната част на Украйна. Лвивщина беше пощадена, макар че имаше обстрели и в Ивано-Франковския район и в района на Луцк.

Факт е, че плановете на Кремъл по отношение на източните и южните части на Украйна все още не са реализирани. Русия не успява да превземе изтока до 9 май, както допускам, че го е планирала с намерението да обяви победата си там. Макар че има много информация за подобна подготовка – временно окупираните селища се прочистват от разрушенията и от трупове на загиналите, установява се временна военна администрация и въпреки че градовете и предвоенната инфраструктура от учреждения да са разрушени, е наредено изработването на нови печати, удостоверяващи принадлежност към административното деление на Русия. Засега Мариупол още не се предава, макар че градът отдавна е сринат и не съществува. Защитата на „Азовстал“ е последният символ на героизма на мариуполци. Вероятно има още много граждани в други укрития. Предполага се, че там са ранени, жени и деца. А окупантите са минирали и всички постъпи към металургичния комбинат и е нужно време за разминирането, така че автобусите за евакуация да могат да стигнат до там. От днес и в резултат на договаряне между Украйна и Русия се очаква преустановяване на огъня от 5 до 7 май, за да може да се осъществи извозване на цивилни граждани. Това е по информация на министъра по въпросите на реинтеграция Верещук. Тя се надява тези договорености да проработят и да не бъде провалено извеждането на хората, които от два месеца са в подземията на “Азовстал”. Два месеца руските агресори не спряха да обстрелват този град-герой с артилерия, танкове, въздушни атаки и бойни кораби. Мариупол заслужава да му отредя тези няколко реда, защото той продължава да е символ на сблъсъка между светлината и тъмнината.

Каква промяна откривам в реализираната от Кремъл стратегия? Основанията ми са в разширяване на ударите вече върху цялата територия на Украйна? Следейки всеки ден информацията в украинските медии и на официалинте правителствени служби, впечатлението ми е за целенасочени масирани удари по важна инфраструктура – железопътна, силози и складове за съхранение на жито и горива, разрушаване на летища, нефтобази, железопътни линии, военни бази на украинската армия. Агресорът активира ракетните удари, чиито цели се намират в западната част на Украйна. Целта е да бъдат спрени доставките на оръжия, които са изпращани за украинската армия от Запада. Без да разбирам от спецификата на война в тила, смея да определя тази промяна като основен щрих в настъплението в останалите части на Украйна, респ. Западната. В този контекст е известно, че износът на украинско зърно засега беше възможно да се реализира чрез железопътния транспорт. Този износ е много съществена част от външната търговия на Украйна в условията на война. Железопътният транспорт остава единствената възможност, докато много кораби, натоварени с жито са блокирани в черноморските пристанища. В медиите излезе информация и как хиляди тонове се крадат от окупантите и се извозват в посока за Русия. А износът на украинско зърно не само гарантира изхранването на украинския народ, но също осигурява много валутни постъпления за държавата, а това означава подкрепа за икономиката, която трябва да продължи да работи и във време на война.

Експертите биха казала, че Русия целенасочено удря по тила, ако приемем, че западните части бяха една по-пощадена от обстрелите територия. Означаваше, че системите там работеха и работят, обслужвайки задоволяването и потреблението, както на армията, така и на гражданското население. С разпростирането на конфронтацията на по-широк фронт, руското командване се стреми да компенсира досегашните си загуби като продължи да изтощава украинската икономика и целенасочено да преследва настоящи и бъдещи проблеми, свързани с изхранването на украинския народ. Няма да сбъркам, ако кажа, че Русия удря в тила и това ще е нейна цел в следващите дни и месеци. Не мисля, че активирането на атаките срещу западните части е еднократен акт за сплашване, както и че Кремъл ще се откаже от масираните убийства на цивилни граждани. Според украински коментатори има промени и в стратегията им за настъпление в Източна Украйна, изразяваща се в това да търсят слабости в тактиката на украинските въоръжени сили. Но определено те проявяват предпазливост, според украински анализатори.

И докато снощи се опитвах да систематизирам досегашната си информация за целите на публикацията, тази сутрин прочетох съобщение на Запорожката областна военна администрация, че „руската армия се опитва да увеличи темпа на настъплението в Източна Украйна, за да достигне административните граници на Луганска и Донецка области, както и да развие настъпление в Запорожко направление.” Пак според въпросния източник, противникът се опитва да нанесе загуби на подразделенията на силите за отбрана, прегрупирайки и укрепвайки войските си. Променя тактиката си спрямо първите дни на войната. “Сега руснаците действат според ситуацията, изучават и анализират тактиката на украинските въоръжени сили, търсят слабости. Руснаците станаха по-предпазливи.” В същото време „противникът обстрелва позициите на нашите войски почти по цялата линия на съприкосновение с украинските въоръжени сили”, се казва още в съобщението.

“Агресорът се опитва да нанесе удари по логистиката на Украйна, защото не може да я победи на бойното поле”, констатитра началникът на президентския кабинет Андрей Ермак. След вчерашните ракетни удари той смята, че “на Украйна и трябва повече оръжие, повече санкции и повече подкрепа. Те искат да ни спрат и да ни накарат да се откажем да се защитаваме, но това няма да им се отдаде благодарение на нашите смели бойци, железопътни работници и на всички украинци. Съюзниците трябва да разберат, че всеки час на колебания и съмнения на нас ни струва много скъпо в тази война за ценности и свобода.” На фона на тези негови думи, случилото се вчера в българския парламент с основание може да ни послужи единствено като повод за срам. Срам, че в момента България може да бъде управлявана точно от тези хора и от това парламентарно мнозинство. Защото това правителство продължава да играе ролята на мишок, обрашнян в собствените си интереси за оставане във властта на всяка цена. Много нагло управляващите изнудиха украинския посланик и цинично прехвърлиха проблемите на коалицията върху гърба на Украйна и на смелия украински народ. Чрез това управление държавата ни продължава да трупа само негативи. На фона на войната игричките на българските “мушмороци” се отразяват негативно на международния имидж на България, която вече създава впечатлението на изпаднала от коловоза на държавите-членки на ЕС и на НАТО….

error: Свържете се с автора за разрешение!!