ГОДИШНО ОБРЪЩЕНИЕ НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ПРЕД ЕП

Време за четене: 4 минути

„След по-малко от 300 дни европейците ще отидат до урните да гласуват, това ще бъде времето за избор на хората. Но ще е време да решат какво бъдеще и каква Европа искат и младите. В кабинката те ще мислят за това какво е важно за тях. Виждам визия за по-добро бъдеще, Европа трябва отново да отговори на призива на историята – това започва със спечелването на доверието на европейците и през тези 300 дни трябва да довършим работата“.

„Съюзът ни днес отразява мечтите за бъдеще след Втората световна война, бъдеще, в което нации, демокрации и народи ще работят заедно за споделяне на мира и благоденствието. Хората вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята“.

„Искам да благодаря на парламента за водещата му роля. Когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, знам, че някои имаха съмнения. Това беше дори преди светът да бъде преобърнат от глобалната пандемия и бруталната война на европейска територия. Но вижте къде е Европа днес“, посочи още Фон дер Лайен.

„Виждаме един геополитически съюз, който подкрепя Украйна и се противопоставя на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства“.

„Сега имаме Европейски зелен пакт, централен за икономиката ни, безпрецедентен по амбиции. Проправихме пътя за цифровия преход и станахме пионери в областта на онлайн правата. Имаме историческия инструмент Next Generation EU, обединяващ инвестиции, реформи в размер на 800 млрд. евро и създаващ достойни работни места днес и в бъдеще.“

„Положихме основите на здрав съюз, като помогнахме за ваксинирането на цял един континент и на големи части от света. Започнахме да ставаме по-независими и в сектори от критично значение – енергетика, интегрални схеми, суровини“.

„Благодаря ви за иновационната иноваторска работа в областта на равенството между половете. Като жена това означава много за мен. Приключихме досиета, за които мнозина смятаха, че ще останат блокирани завинаги, като например директивата относно жените в управителните съвети, както и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“.

„С директивата за прозрачността в плащането, превърнахме в правна форма основния принцип, че равния труд заслужава равно заплащане. Не съществува нито един аргумент защо за един и същи вид работа една жена получава по-малко от един мъж, но работата ни далеч не е приключила и трябва да продължаваме да се стремим към напредък“.

„Парламентът подкрепя борбата с насилието над жените и бих искала да превърнем в правна норма друг основен принцип. Не може да има истинско равенство, ако жените живеят в насилие. Благодарение на парламента, на държавите-членки и на екипа ми от комисари, ние изпълнихме над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г.“.

„Заедно показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите са налице, но работата ни не е приключила. Нека бъдем единни, нека постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре“.

„Преди четири години „Европейският зелен пакт” беше нашият отговор на призива на историята, а това лято – най-горещото лято някога в Европа, ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видяхме хаос и стихия от метеорологични явления – от Словения до България, в целия съюз“.

„Това е реалността на една кипяща планета. „Зеленият пакт” се роди от нуждата да запазим нашата планета. Той беше замислен и като възможност да запазим бъдещото си благоденствие“.

„Ще продължаваме да подкрепяме промишлеността през зеления преход. Нужно е да завършим тази работа. Трябва да има подход към всяка екосистема, затова от този месец ще провеждаме диалог с промишлеността, този преход е от съществено значение. Важно е и за хората и работните им места“.

„Ще предложим пакет за вятърната енергия, ще подобрим системите в ЕС, това обхваща и други сектори – от вятър до стомана, амбицията ни е ясна – бъдещето на промишлеността трябва да бъде създадено в Европа“.

„Засилихме защитата на границите си. Европейските институции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля за прилагането на добри практики за убежището и връщането. Те го доказаха – България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него без да се бавим повече“, заяви по време на годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

error: Свържете се с автора за разрешение!!