СПЕЦИАЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ ЗА ДЪРЖАВАТА-АГРЕСОР

трибунал
Време за четене: 3 минути

Това заяви президентът Володимир Зеленски по време на онлайн реч на сесията на ПАСЕ. Европа може да изиграе историческа роля в създаването на специален международен трибунал, който да подведе Русия под отговорност за престъпленията в Украйна и механизъм за руснаците да плащат компенсации. Това заяви президентът Володимир Зеленски по време на онлайн реч на сесията на ПАСЕ, съобщава кореспондентът на Укринформ.“Европа може да изиграе историческа роля в създаването на специален трибунал по отношение на престъплението на руската агресия срещу Украйна. Нека го направим! Това ще бъде най-добрият начин да защитим принципите на международното право“, каза той.

Също така, според държавния глава, Европа може да стане лидер в усилията за компенсиране на щетите, причинени от войната, отприщена от Русия. Той каза, че именно в Европа е концентриран лъвският пай от руските активи, които трябва да бъдат изпратени за компенсиране на загубите. „Трябва да създадем компенсационен механизъм и предлагаме как да го създадем. Съответният проект вече е подготвен от Украйна, моля ви да го подкрепите както на ниво Европа, така и на ниво Общо събрание на ООН“, каза Зеленски.

Президентът е убеден, че изправянето на агресора под отговорност ще бъде една от мощните гаранции за мира в света. „Трябва да продължим нашия диалог, за да подведем Русия като държава-агресор и всеки от руските убийци и палачи да отговарят за всички престъпления в тази война, за всяка проява на терор. Когато тези правни механизми бъдат създадени и заработят, ще бъде една от най-мощните гаранции за дългосрочен мир“, каза още държавният глава.

Както съобщава Ukrinform, през април Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, предлагаща спешно да се създаде специален международен трибунал за разследване на престъпленията на военната агресия на Русия в Украйна. В нея се посочва, че както военното и политическото ръководство на Руската федерация, така и извършителите на престъпленията трябва да се явят пред трибунала. Трибуналът трябва да бъде създаден от група държави с еднакво мислене под формата на многостранен договор, одобрен от Общото събрание на ООН, с подкрепата на Съвета на Европа, Европейския съюз и други международни организации.

Р.Р. Както вече е известно, днес Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, определяща Руската федерация като терористичен режим. Резолюцията е приета единодушно. За нея са гласували 99 присъстващи в залата народни представители, един се е въздържал. В документа се посочва, че „тази агресия трябва да бъде недвусмислено осъдена като престъпление сама по себе си, като нарушение на международното право и като основна заплаха за международния мир и сигурност“.

error: Свържете се с автора за разрешение!!