ИНИЦИИРАНЕТО НА ИМПИЙЧМЪНТ НА БАЙДЪН И УКРАЙНА*

Време за четене: 9 минути

Има ли заплаха за военната ни подкрепа?

Любко Петренко, Zahid.net

Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти обяви официално разследване, което може да доведе до импийчмънт. Е, това, за което толкова се тревожехме, се случи: Конгресът на Съединените щати задейства механизъм, насочен към отстраняване на президента Джо Байдън от власт. Е, ситуацията е доста неприятна за нас, защото преди всичко сегашният глава на Белия дом е подкрепян от международна коалиция, която предоставя военна помощ на Украйна. Той беше, така да се каже, и е, неговият гръбнак. В Кремъл вече потриват ръце, надявайки се на репресии срещу Байдън.

Нека се опитаме да разберем този „случай Байдън“. Републиканците, които инициираха импийчмънта, се опитват да докажат, че Джо Байдън е замесен в корупция, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Основната фигура в случая обаче е самият президент и синът му Хънтър Байдън. Той е заподозрян в нечисти бизнес практики, избягване на честно данъчно облагане, незаконно притежание на оръжие и др. Хънтър вече е обект на федерално разследване и сътрудничи на разследването.

И вече дистанцирайки се от греховете на сина, републиканците ще се опитат да докажат, че самият президент е изцапал ръцете си, получил е някаква полза от незаконни дейности. По-специално имаше обвинения, че Байдън е получавал печалби, докато все още е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 година. Освен това ръководителят на Белия дом бе обвинен, че предпазва сина си от справедливо наказание.

Имат ли инициаторите на импийчмънта неоспорими доказателства, които потвърждават отдавнашните обвинения срещу президента, или имат – както казват американците, “димяща пушка”? Малко вероятно. До момента всички изслушвания, организирани от републиканците в Конгреса, не са разкрили конкретни доказателства за нарушения на закона от страна на настоящия президент.

На 9 август тази година Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите публикува разследването си срещу Хънтър Байдън. Председателят на комисията Джеймс Комер демонстрира по-специално банкови сметки, които свидетелстват за това, че обектът на разследването е получавал средства от Русия, Украйна и Казахстан по време на вицепрезидентството на баща си. Бяха разкрити над 20 милиона долара плащания, които семейство Байдън и неговите бизнес партньори са получили от чужбина. В същото време самият Комер призна, че „очевидно не са предоставени никакви услуги за тези пари, освен достъп до мрежата на Байдън, включително до самия Байдън“. Той добави, че комисията ще продължи да проследява следите на парите, за да „определи дали чуждестранни играчи са се насочили към Байдън, дали президентът Байдън е компрометиран или корумпиран и дали нашата национална сигурност е изложена на риск“.

Ясно е, че започването на официално разследване на президента в Конгреса може да даде повече правомощия на републиканските когресмени да получават информация от Белия дом и от други източници в търсене на доказателства за възможни неправомерни действия. Според Маккарти републиканците вече са открили доказателства под формата на телефонни обаждания, парични преводи „и други действия, които рисуват картина на култура на корупция в семейството”. Е, може би ще се открие нещо в хода на разследването. Едва ли обаче това „нещо“ ще се окаже толкова значимо, че да шокира обществото, да накара дори демократите да се възмутят от действията на лидера си и да му се противопоставят.

Да, Камарата на представителите най-вероятно ще гласува за импийчмънт на Байдън. Въпреки това, по време на разглеждането в Сената, контролиран от демократите, всички надежди за успех на мярката ще бъдат попарени. Спомняте си, нещо подобно вече наблюдавахме по време на президентството на Доналд Тръмп, който за първи път в цялата история на САЩ преживя цели два импийчмънта. И двата се провалиха, особено в Сената. За първи път съюзниците на Тръмп просто имаха мнозинство в горната камара на Конгреса. Помните ли? Тогава бившият президент беше обвинен за връзката си с Кремъл, благодарение на която успял да стигне до Белия дом.

Но за втори път Тръмп беше обвинен, че е подтикнал поддръжниците си да щурмуват Капитолия на 6 януари 2021 г., за да попречат на обявяването на резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън. Освен това процедурата по отстраняването на Тръмп от власт може да приключи няколко дни преди встъпването в длъжност на Байдън. Тогава вицепрезидентът Майк Пенс може да стане държавен глава за няколко дни. По това време демократите контролираха не само Камарата на представителите, но и Сената. А и някои републикански сенатори бяха готови да се противопоставят на Тръмп.

И така, в решителния ден на гласуването за осъдителната присъда гласуваха 57 сенатори, против – 43. Подобен резултат обаче се оказа недостатъчен. За успешен импийчмънт бяха необходими 67 гласа. Освен това в навечерието на гласуването уж се беше събрал такъв брой поддръжници на импийчмънта на Тръмп, защото дори сред републиканците мнозина бяха недоволни от неуравновесеното и непредвидимо поведение на Тръмп. Въпреки това т.н. „партия на хората“ го подкрепи масово. Бунтовните републикански сенатори толкова много бяха уплашени от перспективата да загубят популярност сред избирателите че се отказаха. Дори въпреки факта, че преди ден някои отправиха остри критики към бившия президент.
Според анализаторите, опитите за импийчмънта на Байдън нямат никакъв шанс за успех в настоящата ситуация. Следователно целият процес може да се разглежда по-скоро като предизборна стъпка на републиканците, насочена към дискредитиране на настоящия държавен глава, който има най-голяма вероятност да спечели първичните избори в Демократическата партия и да се кандидатира за следващ президентски мандат. И най-вероятно в президентската надпревара той ще се изправи срещу същия Тръмп.

Но няма ли започналата процедура по импийчмънт да се превърне в съществен дискредитиращ фактор за Байдън? Съмнително. Възможно ли е наистина по време на разследването да е открито някакво изключително утежняващо президента обстоятелство, способно да се превърне в „черен лебед“. Политическите анализатори твърдят, че вероятността от подобно развитие е нищожна.

Но нека приемем „най-лошото“: Тръмп печели президентските избори през 2024 година и се връща в Белия дом. Би ли било катастрофа за Украйна? Нека да помислим.

Съвсем наскоро, докато се подготвяше за президентската надпревара, Тръмп направи доста „неприятно“ изявление относно руско-украинската война, както то изглеждаше на украинците. В интервю за програмата Sunday Morning Futures на канала Fox News той увери, че ще прекрати войната в Украйна за 24 часа. Ето пълния цитат:„Познавам Зеленски много добре и познавам Путин много добре, дори по-добре. И имах добри отношения, много добри и с двамата. Бих казал на Зеленски: „Стига. Трябва да сключите сделка“. Бих казал на Путин: „Ако не сключите сделка, ние ще им дадем много. Ще дадем [на Украйна] повече, отколкото някога са имали, ако трябва.“ Ще приключа сделката след един ден. В един ден.“

Защо не харесахме този цитат толкова много? Защото решихме, че Тръмп намеква за прекратяване на военната помощ за Украйна, така че Киев ще трябва да се откаже от реконкиста (отвоюването на територии), волю или неволю. В края на краищата бившият президент и близките до него политици републиканци многократно критикуваха сегашното американско правителство за прекалено щедрата помощ за Украйна. Те призоваха да се обърне повече внимание на проблемите на Америка.

Нека обаче припомним, че подобни страхове имахме и през 2016 година, когато Тръмп спечели президентските избори, побеждавайки демократката Хилари Клинтън. И какво стана по-късно? Че всичко не е толкова лошо – колкото си мислехме. За Украйна, каквато беше по онова време, Белият дом отмени забраната за доставка на смъртоносни оръжия по време на президентството на Барак Обама, и най-накрая се сдобихме с дългоочакваните Javelin. Да си припомним колко активно Тръмп се зае с решаването на „сирийския въпрос“. Както и през 2018 година, той без колебание даде команда за ракетен удар по Дамаск и Хомс, без да се притеснява особено от възможността да удари руските позиции.

Кърт Волкър, когото Тръмп някога назначи да наблюдава украинския въпрос, се опита да разсее страховете на украинците в това отношение. В началото на септември той беше в Киев, където се срещна с украински журналисти и коментира горното изявление на американския бивш президент относно „края на войната за един ден”. „Той (Тръмп) казва: „О, бих сложил край на войната за един ден“. Но не казва как точно. И мисля, че разбира, че след година и половина, кой може да знае как ще изглеждат нещата“, обясни Уокър.

Успяхте ли да разсеете страховете си? Не твърде много. Въпреки това, както той резонно отбеляза, има още 17 месеца до встъпването в длъжност на следващия президент. И пълномащабната война продължава вече 19 месеца, и колко много вече се промениха нещата. Русия премина от оживено настъпление към тъпа защита. Тя вече е загубила повечето от териториите, завладени в началото на нашествието. Украйна постигна паритет в бойната техника и в някои аспекти започва да доминира над противника. Украинците вървят напред с ясна цел. Москва, от друга страна, търси начини да спре военните действия и да проведе мирни преговори.

Надяваме се, че до следващата инагурация във Вашингтон украинците ще постигнат целта си и следователно името на следващия ръководител на Белия дом няма да играе специална роля. Ако не, тогава, както съветва Волкър, нека си припомним историята на Афганистан. Обама беше първият, който обеща да изтегли американските войски оттам, веднага след като стана президент през 2009 година. „Той каза, че ще изтеглим войските от Афганистан след 18 месеца. Е, минават 18 месеца, а ние не напускаме Афганистан. А причината е съвсем проста. Това би било катастрофа. И той винаги е искал да измисли начин да ни измъкне от тези войни, но винаги е бил реалист, разбирал е, че интересите на държавите, интересите на света, интересите на Съединените щати диктуват да продължим, “ каза Волкър.

След това Доналд Тръмп направи подобни изявления, когато стана президент. Но войските останаха в Афганистан до следващия президент. И само Байдън се реши на тази стъпка… И тя завърши, както знаем, с предречената катастрофа. Ще иска ли следващият президент такава слава за себе си? Въобще не. Защото победата на Украйна явно е в интерес на Вашингтон. Загубата на Украйна би била много по-ужасна катастрофа за самите Съединени щати от талибанско-афганистанската катастрофа.Така че ние, украинците, изобщо не трябва да се тревожим за започване на процедура по импийчмънт. От друга страна е много жалко, че това вече се превръща в лоша традиция в САЩ. Традиция, която разделя американското общество. За радост на Кремъл.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие:Імпічмент Байдена і Україна. Чи виникають загрози для нашої військової підтримки? Любко Петренко, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

error: Свържете се с автора за разрешение!!