ИЗМАМИТЕ И КОРУПЦИЯТА – МЕТАФОРА НА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ

служебно правителство и авторитаризъм
Време за четене: 4 минути

Измамите и корупцията представляват сериозна заплаха за сигурността и финансовите интереси на всяка държава. Защитата на тези интереси трябва да е приоритет и за българското правителство, както за да може парите на данъкоплатците и на бизнеса да се използват по най-добрия начин, така и във връзка с борбата с организираната престъпност, за която корупцията е начин за съществуване. Затова и борбата с измамите и всички други незаконни дейности, които засягат финансовите интереси на държавата е задължение на всяко правителство. То, чрез институционалното провеждане на независими разследвания на измами, корупция и всякакви други незаконни дейности, засягащи финансовите средства или приходите на държавата, трябва да гарантира ефективното и законосъобразно използване на паричния ресурс по посока на насърчаване и развитие на обществения просперитет.

На фона на гръмогласното говорене за правова държава и върховенство на закона от страна на ПП/ДБ, същите се оказаха лидери в извършването на нарушения на законите, на Конституцията, а последните публично оповостени аудиозаписи са илюстрация на дълбоко затъване в измама и корупция, засягащи финансирането на партиите и връзките им с олигархични кръгове с цел купуване на власт. В този контекст, българският преход не познава по-корумпирано управление от това на ПП/ДБ и по-явни и неприкрити форми на политическа корупция, свързана и с купуването на гласове по този брутален начин, документиран в разпространените записи. Няма никакво съмнение, че подобни непрозрачно получени „торби с кеш”, ще бъдат използвани за купуване на гласове. Независимо за каква корупция става въпрос – пасивна или активна, ефектът винаги е свързан с облага.

Корупцията е тежко престъпление; с корупция се купуват хора, политици и власт, Случаите, за които става във въпросните записи, са точно такива. Затова само административно нарушение по закона за политическите партии не е достатъчно, защото са налице всички белези на политическа корупция. И както отбелязах преди това – целта е купуване на власт. Което дава всички основания на българската прокуратура да се самосезира и да започне разследване за незаконно и непрозрачно финансиране на партии, тъй като в европейската практика купуването на гласове е грубо посегателство върху индивидуалните права на гражданите, а незаконното финансиране на предизборна кампания е престъпление.

Случилото се през последните три години е целенасочен резултат от действията на съзаклятници, а според определението на много коментатори – на ОПГ, чиято единствена цел е ограбването на държавата, разпадa на демокрацията и на държавността. Разтурянето на съдебната система, закриването на специализираното правосъдие, атентатът срещу главния прокурор, ударите по енергийната ни сигурност, наглото газене на законите и Конституцията, окопаването на олигархията и „дълбоката държава“, изпадането на България от международния живот, ценностният разгул, институционалното пропадане…..И какво още? Началото на този процес стартира с Юмрука на евразийския президент и „пуделчетата“, лансирани от него. И срещу тази политическа смрад никой не направи реципрочно усилие тя да бъде спряна…

Корупцията създава несигурност и за гражданите, и за бизнеса. Води до понижаване нивата на инвестиции – свидетели сме на понижаване ръста им с 80%. Пречи на нормалното функциониране на пазарните условия и подкопава доверието във всяко правителство, а заради лошото качество на законодателната дейност, ефектът от борбата с корупцията се оказва нулев. И няма как да е друг, след като измамите и корупцията в оползотворяването на публичния финансов ресурс се оказаха стил и маниер на управляващите през последните три години. Нещо повече – България беше включена в „сивия списък“ на държавите, които подлежат на „засилено наблюдение“ от Организацията за борба с изпирането на пари (Financial Action Task Force, или FATF). Така държавата ни се присъединява към 22-те други юрисдикции в този списък, които имат „стратегически недостатъци в техните режими за борба срещу прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия“. А зад нерегламентираното и непрозрачно финансиране на партиите винаги съществува хипотезата за укриване на приходи и за пране на пари.

Ако България е европейска държава с правов ред, още нарушаването на Конституцията от лидера на ПП, „оня запис” от партийно събрание, зулумите с Джемкорп, политиката на престъпно поддържане на високи нива на инфлация, случаят “Чаталджа” и т.н., щяха да са достатъчен повод за търсене на наказателна отговорност. Още по-жалкото е, че гражданската и политическата непоносимост относно въпроса за държавността и упражняването на власт е на много ниски нива. Същото важи и за дефицит на обществено внимание върху купуването на гласове – явление, за което предпочитаме да се говори по време на предизборна кампания, а не да го разглеждаме в цялостниия контекст на купуване на власт, което изкривява демокрацията и поставя под съмнение европейската идентичност на България.

error: Свържете се с автора за разрешение!!