ЕЛИЗАБЕТ ТРЪС – НОВИЯТ ЛИДЕР НА БРИТАНСКИТЕ КОНСЕРВАТОРИ

Време за четене: 3 минути

В понеделник, 5 септември, Лиз Тръс спечели изборите за лидер на Консервативната партия и ще стане новият министър-председател на Великобритания. Това съобщава BBC. За назначаването на Лиз Тръс гласуваха 81 326 членове на Консервативната партия (57,4%). Нейният опонент – бившият шеф на Министерството на финансите на Великобритания Риши Сунак, събра 60 399 гласа.

След обявяването на резултатите Тръс заяви, че за нея е чест да бъде избрана за лидер на партията на торите и нов ръководител на правителството. Тя също така благодари на Борис Джонсън, като каза: „Борис, ти получи Брекзит, ти смачка Джереми Корбин, ти представи ваксината и ти се изправи срещу Владимир Путин. Възхищават ти се от Киев до Карлайл“. Тя подчерта, че като нов лидер на Консервативната партия възнамерява да изпълни това, което „обещахме на онези, които гласуваха в цялата ни велика страна“. Тръс добави още, че е участвала в кампанията като консерватор и ще управлява страната като консерватор.

Знае се, че позицията на лидер на консерваторите автоматично води до премиерството, което ще се случи и с Тръс. Тя ще наследи настоящия премиер, след като той подаде оставката си през юли. Днес Джонсън трябва да произнесе последната си реч в парламента, след което ще се отправи към имението Балморал в Шотландия, където британската кралица Елизабет II ще приеме оставката му от премиерския пост. След това монархът ще приеме Тръс и официално ще се обърне към нея с молба да състави правителство под нейно ръководство. След тази церемония Тръс ще отиде в резиденцията на Даунинг стрийт и ще произнесе реч, в която ще очертае приоритетите като правителствен ръководител. Джонсън официално ще продължи да изпълнява задълженията си на премиер до 6 септември, когато ще подаде оставка при приема на кралица Елизабет II. Така Лиз Тръс ще стане третата жена начело на правителството на Великобритания в историята – след Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей.

Мери Елизабет Тръс е родена през 1975 г. в Оксфорд. Лиз израства в Шотландия, живее в Канада, след което се завръща във Великобритания, където учи философия, политика и икономика в Merton College. По време на колежа Лиз подкрепя либералдемократите и дори изнася реч на конференция през 1994 г., призовавайки за премахване на монархията. Но след дипломирането си, през 1996 г., Тръс се присъединява към Консервативната партия, където остава и до днес.

За първи път Елизабет Тръс става член на Камарата на общините през 2010 г., а две години по-късно получи поста министър на образованието. През 2014 година, когато е на 38 години, Тръс става най-младата жена, член на британското правителство. Тя е назначена за държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони. По време на премиерството на Тереза ​​Мей тя работи като министър на правосъдието и главен секретар на финансите. След избирането на Борис Джонсън за министър-председател през 2019 година Лиз Тръс остана в правителството, но беше повишена на поста министър на външната търговия. От септември 2021 година е външен министър на Великобритания.

Тръс наследява Борис Джонсън, който стана близък приятел на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. В тази предизборната кампания тя обеща, че ако спечели изборите за позицията на лидер на консерваторите, по примера на Борис Джонсънще е „най-големият приятел на Украйна“.

error: Свържете се с автора за разрешение!!