ИЛИ ТОВА НАИСТИНА Е ФАРС

евролистата на БСП
Време за четене: 6 минути

“Или това наистина е фарс?” – пита председателят на ПЕС. Фарс е, но е и злоупотреба с наивните редови социалисти. На всички е ясно, че от БСП е останалo само наименованието и измамения електорат, който продължава да вярва, че избира БеСеПе-ту. Партията, която отдавна ги е загърбила! Горките, те са като децата, които не допускат някой да им разказва приказката с изменения, защото повторението им дава сигурност. А БСП умее да го прави, напомняйки им времето, “когато всичко беше евтино и безплатно”. Вярно е, че имаше периоди, когато БСП демонстрираше воля да се демократизира и да се превърне в нормална партия. Но тези периоди са вече минало, щом и Станишев го казва:”Сега сме свидетели на силово налагане на решения, което е пагубно за нашата демократичност”. Наистина какъв е бил смисълът от многобройните събрания и конференции за издигане на кандидатури, щом номинациите отдолу- нагоре не са взети предвид, а за кандидатурата на Иво Христов всики научили в деня на пленуме. Според Георги Божинов, „поведението на Нинова било предизвикателно и тя получила отговор от НС“.

Обратно на онова, което днес говорят представителите на БСП, аз смятам, че този пленум затвърди усещането, че едноличното и вождистко поведениие на председателката е убило окончателно колективното начало при вземането на решения. Нo Нинова се опита да излезе от положението, спасявайки собствената си особа с това, че НС взел своето решение. Но как и кога стана това? Ако в БСП се спазваше демократичния принцип, то очакването на социалистите би трябвало да е евролистата да отразява номинациите, подредени по брой събрани предложения. Ако си спомняте, този принцип не беше спазен и когато изведнъж се оказа, че най-много гласове “имал” сегашния президент!

Самата евролиста, въпреки разместването в нея, продължава да поставя много въпроси, свързани със социалистическата партия. Бъркотията започва още с избора на водача. Мнението по този повод на депутата Божанков може да изуми всеки нормално мислещ човек:”С личност като Елена Йончева начело на листата изпращаме ясно послание. Обединител за обществото. Човек, който е готов да жертва себе си и да се изправи срещу огромни интереси и корупция”. Как ви звучи това, съотнесено към лице, което към този момент е обвинено в пране на пари? Но всичко не свършва с това. В евролистата останаха и тримата сътрудници на тоталитарните комунистически служби. Измежду тях е и човекът, чието име като вицепремиер и министър на икономическото развитие остава завинаги свързано с тежката банкова и финансова катастрофа при управлението на Жан Виденов. В публично оповестеното досие на другия е записано, че желанието му да работи в органите на ДС е продиктуваное “от стремежа да води по-активна борба срещу враговете на социализма”. Последният от тези трима “херои” се радва на същата богата биография, обвързана със заслугите му за ДС.

От принципа – неизвестен и неопитен, вече се опариха всички, които позволиха да ги подведат и да гласуват за сегашния президент. На трета позиция бе изтласкана кандидатка от клуб “Милениум” и негов заместник-председател. И тя като председателя му (“Новите юпита“) – навярно издънка на друг комунистически род. Била образованa в Оксфорд и сега се е запътила към европарламента. Явила се на кастинг при Слави Трифонов, но не знаела нито името на българския финансов министър, нито на този на Великобритания. Иначе се именували “мисловен кръг”?! Но не знаят, че на България вече не са й нужни дилетанти! Защото тe са лесно манипулируеми и лесно ги използват за “кукли на конци”. Има и един друг кандидат на четвърта позиция – човекът на президента. Същият, който така го оплете “като пате в кълчища”, че до края на мандата няма да успее да се освободи. Той е същият, който несмущавано заявява, че президентът бил опозиция на управляващите и било естествено и той, като принадлежащ към същата институция, да приеме “предложението” на БСП за включване в тяхната листа. На него принадлежат и думите: ”Двадесет и пет години (БСП)консумира властта, дори когато е в опозиция. Паразитира върху лековерието на симпатизантите си. Няма обществен проект. Раздава подаяния и хрантути елита си… менте-левицата БСП въведе плоския данък, не обузда банковия грабеж в средата на 90-те, съучаства в криминалната приватизация и допусна драматично социално разслоение. Тя злоупотреби с доверието на избирателите си.” Вярноооо! Но заради това ли са му отредили четвъртото, а не шестото място, отнемайки правото на други разсърдени бесепари.

От сега да знаете, че няма да чуете от БСП ясна позиция накъде са тръгнали. Без Станишев – зле, но със Станишев – още по-зле! Той представлява ПЕС и платформата на Тимерманс. БСП се дистанцира от двата най-важни за тях приоритета – Истанбулската конвенция и Пакта за мигрантите. Дори след новото гласуване в листата останаха евроскептиците, познати с публично изразените си антиевропейски възгледи. Станишев вече декларира, че темите трябва да са Европа и нейното бъдеще, но БСП е решила да използва евроизборите, за да свали правителството. Партията се дистанцира от ПЕС, а предложената от Нинова евролиста, по думите на Станишев, доказва “този разлом, очертаващ цялата политика на ръководството”. Той е убеден, че „трудно може да се каже, че това е листа на Изпълнителното бюро”. Между другото, беше доста притеснен “от нейния силно евроскептичен профил”. Според мен, той обаче си остава такъв и след промяната. Присъствието на самия Станишев в листата може да се възприеме единствено като протегната ръка от вътрешната опозиция за спасяване на неговия имидж на председател на ПЕС. Но впечатлението за публичната гавра, на която бе подложен от Нинова, остава.

Има над какво да се замислят членовете и симпатизантите на БСП. Сложно е състоянието и на самата партия, и на нейното ръководство. Каквото и да казваме – НС бламира Нинова. И вместо да си подаде оставката, тя предпочете наистина да си “измие ръцете” като Пилат Понтийски:„Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори“, посочи Нинова. „Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам. Оттук нататък – за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата“, каза още Корнелия Нинова, сякаш дистанцирайки се. Каквото и да казват социалистите, вече нищо не може да заличи имиджовия дефект от случилото се…

error: Свържете се с автора за разрешение!!