ПЛАН “МАРШАЛ” ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА

възстановяването на Украйна
Време за четене: 3 минути

На 4 юли в Лугано, Швейцария ще се съберат лидери от десетки страни на света, както и ръководители на международни организации, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е изготвянето на „план Маршал“, чиято реализация да стартира веднага – дори под руския обстрел, предаде Гардиън. Планът „задължително“ трябва да включва възстановяване на унищожената околна среда, заяви Виргиниус Синкевичус, който е европейският комисар по околна среда. Възстановяването на околната среда на Украйна ще е приоритет, тъй като в резултат на бомбите и ползването на боеприси са замърсени водите, реките и почвите. Унищожени са горите, а земята е съсипана от мини и окопи. Унищожена е обработваемата земеделска земя на територията на активни бойни действия. „В резултат на варварските действия на окупатора, цената, която околната среда на Украйна плаща всеки ден е много висока“, заяви еврокомисарят в интервю за АФП.

На територията, която е обект на руските бомбандировки са унищожени много химически заводи и складове, което излага на риск живота на населението. В риск са и атомните електроцентрали. Стотици хиляди тонове унищожена руска военна техника стои неразчистена. Екологичните щети са толкова мащабни, че непредприемането на мерки застрашава живота в населените места, но също продължава да нанася дълготрайни поражения на всички екосистеми. По думите на еврокомисаря, става въпрос за „престъпление от най-голям мащаб“, а за отстраняването на последствията „ще са нужни поколения, за да се справим с тях“, заяви еврокомисарят Синкевичус.

По повод на предстоящата конференция, в специално вечерно обръщение към украинците, президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна се подготвя активно за специалната конференция в Лугано, Швейцария, която ще се проведе в понеделник и вторник. “Това е мащабно международно събитие, посветено на възстановяването на страната ни, защото трябва не просто да възстановим всичко, което окупаторите унищожиха, но и да създадем нова основа за нашия живот, една нова Украйна – безопасна, модерна, а за това трябват колосални инвестиции – милиарди, както и нови технологии, добри практики, нови институции и реформи. „Няма значение колко ни е трудно днес; не трябва да забравяме, че ще има утре“, допълни украинският президент. “Всъщност това е най-големият в наше време икономически проект в Европа, който е с изключителни възможности за всяка държава, за всяка компания, която ще поканим да работи в Украйна”, обясни президентът. Той използва видеобръщението и за да напомнина сънародниците си, че войната е далеч от своя край. „Нейната жестокост се засилва“, и призова украинците да помагат на пострадалите, на армията, на доброволците и на всички, които имат нужда.

На донорската конференция ще бъде обсъден плана на украинското правителство за възстановяване на страната. Документът съдържа 2000 страници и подробно описание на проекти в областта на инфраструктурата, сигурността, инестициите в климата и цифровата икономика, както и диверсификацията на енргийните ресурси. Очаква се в конференцията да вземат участие около 40 потенциални донора, пред които украинското правителство ще изложи приоритетите си за възстанояване на опустошената от войната държава, като най-пострадали от бойните действия са десет административни области. Eвропейската комисия предвижда финансирането да се осъществи с грантове и заеми. Прогнозата е за предоставянето на над 500 млрд евро.

error: Свържете се с автора за разрешение!!