БЕРЛИНСКИЯТ ПРОЦЕС

берлинският процес
Време за четене: 2 минути

От днес България и Северна Македония поемат ръководството на Берлинския процес за една година, до юли 2020. Берлинският процес е иницииран от Германия в Берлин през 2014 година, за да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани, за първи път страна от Западните Балкани – Северна Македония, която е и кандидат за член на ЕС и България, която е страна-членка, ще организират и координират процеса.

Берлинският процес е в подкрепа на интегрирането на страните, включени в него – Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания. както и страните-членки на ЕС – Полша, Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения. Нашата страна беше включена през 2017 година по време на срещата в Триест. Оттогава тя е активен и уважаван партньор, особено след като изведе Западните Балкани като водещ приоритет на българското европредседателство.

Переспективата на Берлинския процес е свързана с по-нататъшното укрепване на връзките и сътрудничеството в областта на свързаността в такива сектори като транспорта, енергетиката, търговията, цифровизацията и инвестициите. На днешната среща в Познан българският премиер Бойко Борисов и македонският Зоран Заев, ще поемат председателството от Полша. Ще бъдат обобщени досегашните резултати и ще бъдат отчетени новите предизвикателства пред страните от Западните Балкани. Важен акцент ще са добросъседските отношения, изградени върху основата на общите исторически корени и мирното бъдеще на народите от региона.

error: Свържете се с автора за разрешение!!