BLOOMBERG: “ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГАЗА В ЕВРОПА, ИНДУСТРИЯТА СЕ СРИВА” *

Време за четене: 2 минути

Андрiй Стець, Zahid.net

Европейските индустриални гиганти започват да намаляват производството на континента заради високите цени на руския газ. Това съобщава „Европейска правда“, позовавайки се на Bloomberg.

Съобщава се, че в момента Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ, което показва криза в конкурентоспособността на континента. Съответно положителният търговски баланс на Германия се сви, тъй като рязкото увеличение на цената на вносните енергийни ресурси компенсира скъпия износ на автомобили и машини, а химическите компании започнаха да преместват производството си извън страната.

Агенцията съобщава още, че Volkswagen – най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди, че може да премести производството от Германия и Източна Европа, ако цените на енергията не паднат.

Във Франция производителят на стъкло Duralex заяви, че поставя пещта си в режим на готовност за пет месеца, въпреки че списъкът с поръчки на компанията е пълна и продажбите растат.

Най-трудна е ситуацията в Германия, където промишленото производство съставлява около 30% от икономиката и осигурява работа на около 1,15 милиона души. Енергоемките фабрики в цялата страна доставят всичко – от компоненти за автомобилни трансмисии до химикали за лекарства и ежедневни пластмаси.

Правителствата в цяла Европа, където индустриалното производство съставлява около една четвърт от икономиката, предприемат спешни мерки в подкрепа на комуналните услуги и смекчаване на въздействието на кризата.

Обединеното кралство също обяви тази седмица план на стойност около 40 милиарда паунда (44,8 милиарда долара) за ограничаване на цените на едро на енергията, включени в договорите за газ и електричество за бизнеса за шест месеца.

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък призова малките и средни предприятия да се въздържат от подписване на нови енергийни договори на ниски цени, заявявайки, че правителствата са в процес на преразглеждане на цената на газа и електричеството.

По повод войната в Украйна, изданието отбелязва, че мобилизацията, обявена от руския президент и военнопрестъпник е доказателство за липсата на признаци за намаляване цените на газа за Европа в близко бъдеще.

Прев. от укр.

* Оригиналното заглавие на украински е: „Через високі ціни на газ у Європі згортається промисловість – Bloomberg, Андрiй Стець

https://zaxid.net/news/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!