ПАРЛАМЕНТЪТ УМРЯ! ДА ЖИВЕЕ ПАРЛАМЕНТА!

45-тия парламент
Време за четене: 4 минути

Днес се провежде учредителното заседание на 45-тия парламент. Усещането е за бутафория и за безотговорно отношение към българските граждани, които единайсет дни след изборите получиха отговор на най-важния въпрос. Въпросът е дали “новите” лица, именуващи себе си “протестърски”, са в състояние да отговорят на очакванията на избирателите за излизане от кризата. Отговорът е, че ИТН, ДеБъ и ИМВ не са готови и нямат визия как да се случи това. Бе демонстрирана абсолютна безотговорност спрямо волята на българските граждани, тъй като те не чуха заявка за управленска програма. От парламентарната трибуна се повториха предизборните опорни точки и заклинания. Всичко продължи в познатия “емоционален режим” от улицата, потъпквайки етичните норми на парламентарно поведение. А това вече е излизане извън нормите на добрия тон.

От изявлението на заместник-председателя на ИТН не се чу нищо извън обявените предизборни точки за промени в изборното законодателство и състава на ЦИК, партийна субсидия от 1 лв, но “забрави” за мажоритарния вот. Демократична България чрез Христо Иванов припомни за мераците си да “реформира” прокуратурата и да спасява комунистическата олигархия от главния прокурор Иван Гешев. Мая Манолова повтори услужливо казаното от предходните двама. Всичко се въртеше около подготовката за предсрочни избори и облагодетелстване на точно определени политически интереси, свързани с гласуване по пощата, видеонаблюдение, броя на секциите …. Те с нищо не потвърдиха, че са готови да управляват и че са в състояние да поемат отговорността за решаване на непосредствените задачи, свързани с кризата. Напротив, мутренският и уличен сленг е на път да завладее парламентаризмa и да се сложи край на истинските парламентарни традиции. Мутренският език, пренесен от улицата и атмосферата “на бесилките” и на омразата се очертава да е водещ в токсичната среда на този парламент. Предполагам, че той ще е с най-кратък срок в българската парламентарна история.

„Каквото ние решим, това ще е! Ще изпълнявате, защото знаете какво ще последва!“, викнала Мария Капон на вчерашната сбирка в парламента. Тошко Йорданов й пригласял:„Ще броим гласувалите с вдигане на ръце“. Е, днес го видяхме разиграно като пошло съдържание на един парламентарен ден. Aко досега в парламента най-непарламентарното поведение бе това на БСП, защото си бе избрало ролята на хейтър, то сега очакването е парламентът да се превърне в метафора на простащината(не че не я е имало преди това). Предвид представителността на тези, които са се самообявили за “нови” лица и за “промяната”, генеалогически това не е неочаквано. А и няма как да е друго, защото навигацията е същата – арогантно протестърска. Те така избиват комплексите си на политически недорасляци и маргинали. Но и като политически хейтъри, и като политически ментаджии – краят винаги е близък. Лесно разпознаваеми са – винаги в живота си са били на “наколенки”! Прегледайте личните им истории, които бележат пътя на политическото им оцеляване! Обикновено това е обичайния път на маргинала в българската политика, за когото омразата е симптом на неговата слабост и на дефицит в политическото познание.

Днес българските граждани не чуха дали ИТН са готови да управляват. Единственото впечатление, което остави изявлението на Тошко Йорданов е, че те се готвят единствено за предсрочни избори. Затова и неотложните им задачи са свързани със смяната на изборното законодателство и състава на ЦИК. Заявените промени са в интерес на определени политически интереси – гласуване по пощата, видеонаблюдение, увеличаване броя на секциите…т.е. създаване на бъдещи условия за манипулирани избори. Все по-ясно се очертава една голяма измама, подкрепена с политическа маргиналност и дефицит на управленски и парламентарен опит. Предвиждам 3-6 месеца живот на това Народно събрание. От сега предвиждам една силна и консолидирана опозиция в лицето на ГЕРБ и едно нестабилно мнозинство. Засега няма яснота кой е готов да поеме конкретна отговорност за България и българските граждани днес и утре. Oформящото се антиГЕРБ парламентарно мнозинство продължава да се държи опозиционно и протестно, защото очевидно не им се отдава да са управляващи. В същото време мантрата за „младите” от протеста и за “промяната” от днес трябва да бъде стопирана, тъй като претърпя окончателен крах. Затова пък има Зайкова, цитати от Джагаров, възпяване на Вапцаров….Една силно токсична среда се готви да задуши парламентаризма и демократична България. Авторитетът на парламента и на парламентарната република беше до тук….Парламентът умря! Да живее парламента! Шоуто продължава! Да живее Кукуландия!

error: Свържете се с автора за разрешение!!