ДОНОРСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ВОЕННА ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА*

Време за четене: 2 минути

Повече от 20 северноевропейски съюзници се присъединиха към Донорската конференция в Копенхаген

Конференцията на северноевропейските съюзници за военна подкрепа на Украйна се проведе в датската столица Копенхаген. Участие в нея взеха повече от двадесет държави. Делегациите бяха представени от министри на отбраната, депутати и други високопоставени представители, пише «Мілітарний». Датският министър на отбраната Мортен Бедсков съобщи, че са събрани над 1,5 млрд. евро за военна помощ за Украйна. Дания ще отпусне 110 милиона евро от тази сума.

„Вашата устойчивост е непобедима, но не можете да издържите тази неравна война сами. Ние всички трябва да продължим да предоставяме и увеличаваме подкрепата на Украйна с оръжия, обучение, разминиране и финансово. И се надявам, че можем да се споразумеем за още повече принос тук, днес, и разбира се, Дания е готова да изпълни своята роля. Днес можем да обявим нов принос от 110 милиона евро за оръжия, оборудване и обучение“, каза датският премиер Метте Фредериксен. Тя заяви, че настоящата война засяга не само територии и граници, това е война на убеждения – между демокрацията и тиранията, и за ценностите, на които се основават Европа и свободният свят.

Украинският президент Володимир Зеленски също говори на Донорската конференция на съюзниците на Украйна в Копенхаген. „Никой няма да може да спре вятъра, който носи радиация, но всички заедно можем да спрем терористичната държава Русия“, каза той. А министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников информира конференцията, че към момента са определени няколко приоритетни групи способности, които Въоръжените сили на Украйна трябва да придобият за постигане на поставената цел. „Те включват: укрепване на способностите за предотвратяване на достъп и отказ на зона за защита на северозападната част на Черно море, осигуряване на противовъздушна отбрана на големи градове и критични инфраструктурни съоръжения, защита на границата с Беларус, както и специфичните способности, от които се нуждаем, за да стабилизираме фронтова линия и да се създадат условия за контранастъпателна операция“.

Министърът на отбраната на Украйна също благодари на страните партньори, които се обединиха в рамките на формата „Рамщайн“ под ръководството на САЩ, за оказаната помощ на украинската армия. Според него, Украйна вече е получила подкрепа, която позволява на украинската армия да изненада руснаците на бойното поле по суша, във въздуха и по море.

Прев. от укр.

* Конференція в Копенгагені зібрала 1,5 млрд євро на військову допомогу Україні, До конференції на військову підтримку України долучилися понад 20 країн,

Zahid.net, Свiт – Володимир Пиріг,

https://zaxid.net/news/

error: Свържете се с автора за разрешение!!