КАК №4 СЕ ОПРОВЕРГА САМ

Иво Христов
Време за четене: 4 минути

Днес в платена форма на БНТ в сутрешното неделно предаване участва № 4 от евролистата на БСП, Иво Христов. Интервюто бе още едно доказателство, че социалистите не се интересуват от европейски политики, а от сваляне на сегашното правителство. Нали преди време това каза и баш социологът Райчев. Възприех разговора като още едно доказателство за подмяна на европейския вот от страна на социалистите, не без участието на обществената БНТ. Водещият услужливо даде възможност на интервюирания да развие поредния сюжет с внушения за “прогнилото управление на ГЕРБ”. Имаше един-единствен въпрос за “визията на БСП за ЕС”. Отговорът – изповядвали били социални виждания в защита на социалния статус. За тази цел трябвало да има пари, но изтичали в офшорките. Браво! Право в целта, имайки предвид водачката Йончева! Парите трябвало да остават тук и да се плащат данъци. Средствата от еврофондовете отивали за резиденции! Ама как да не е така, предвид къщите за гости на колежката му! То не бяха къщи, вили, апартаменти, земеделски земи! Всяка финансова транзакция трябвало да бъде таксувана и в резултат на тези мерки постъпленията да се използвали за социални цели. Били за единна ставка за минимална заплата и минимална пенсия. Как ще стане това, драги? Забрави ли, че икономиките са национални? Перифразирах казаното, допускайки тавтологична грашка, но обобщено и кратко, отговорът може спокойно да бъде заменен с ”Ля, ля…”

По-важно бе да се чуе за “прогнилото управление”, или как “Борисов раздавал лично пари”, “концесията на летището щяла да се даде на Турция (при Нинова е – на турците)”. Въобще се наслушахме на съчинение от опорните точки на БСП. Внушенията не бяха едно и две –за скандали и грабежи, уж случайно и мимоход бе споменато как ГЕРБ променили изборното законодателство – почти като анонс за нечестни избори, за демокрацията, която eдинствено те са призвани да върнат… Защото задачата била “да се пречупи сега тренда и да се върнем в демократичното русло – да разбием корупцията и да се върнем към изборите едно време, когато се признавали изборните правила…” Господи, защо не слезеш и не си прибереш вересиите?

Искали чрез избори да вземат властта… Ами тогава като сте такива големи демократи, изчакайте до следващите парламентарни избори, а дотогава продължавайте да изпълнявате ролята на парламентарна опозиция, както са поискали избирателите. Защо бягате от вашата “Визия” за еврпопейски политики и как ще защитите българския национален интерес в ЕП? Не е ли време и ние да я чуем? Какво сте се вторачили в европейския вот като в единствена възможност да превземете властта, като свалите законно избраното правителство? Огледайте се и ще видите колко се е променила България и тогава си отговорете защо “хората”, както обичате да казвате, продължават да не ви вярват.

В това интервю “нямаше време” за “Визия–та” на БСП за европейските политики (Нали не греша – май доскоро споменаваха за такава разработка?). Но време за президента бе намерено и водещият угодно даде възможност на интервюирания да обясни дали бългрският президент трябва да показва политическата си привързаност към партията, която го е издигнала. Само не разбрах как този акцент се вмества в темата за евроизборите. Многоуважаеми интервюиращ, ами отговорът е в конституцията, а не в спекулацията, че президентът е мажоритарен избор и заради това “е шантаж да се иска от него аполитичност.” Е, нека да си е политичен, но по конституция не трябваше ли да е равноотдалечен от всички партии? И за уточнение – само равноотдалечеността може да претендира за някаква ценностна позиция на българския държавен глава. Всеки друг опит за тълкувание се приема единствено като оправдание. “Ценностна опозиция” не е аргумент, а измъкване от все по-осезателното усещане на гражданите за неконституционно поведение и политическо говорене в подкрепа само на БСП.

След това отклонение в края, се чувствам длъжна да ви върна към заглавието. Затова обобщено ще кажа, че след декларацията на интервюирания как искали да вземат властта чрез избори, той през цялото време се опровергаваше, като говореше против Борисов, ГЕРБ и свалянето на правителството като първостепенна задача. Ще кажеш, че не сме на прага на европейски, а на парламентарни избори. Ей с такава демокрация искат да заменят истинската! Тогава как да им вярваш, че искали да вземат властта с избори! Впрочем, при истинската демокрация, това не се ли случва c парламентарни избори? А и демократично ли е да се говори за евроизборите като възможност за сваляне на властта… Права е Мария Габриел: ”Националният интерес не се защитава с антиевропейско говорене и с митинги на Първи май.” А аз ще добява, че и избори не се печелят от аматьори и с омраза, нито пък – от настървени за власт и нови грабежи…

error: Свържете се с автора за разрешение!!