17-ТО ЗАСЕДАНИЕ НА “ЯЛТЕНСКАТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАТЕГИЯ”

Време за четене: 4 минути

“Русия вече върви по пътя на своето историческо поражение – и яснотата на този път, контурите на поражението ще станат очевидни след тези 90 дни. Ако всички сме честни и упорити”

Зимата на 2022-2023 г. ще бъде най-трудната за целия свят, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки пред участниците в 17-то заседание на конференцията “Ялтeнска европейска стратегия”*, която се проведе на 10 септември. Текстът на речта на президента бе публикуван в украинските медии от неговата пресслужба, а части от нея и кратък коментар ви предлагам по-долу.

„Знам, че сега всички се притесняват от ключовия въпрос: Кога? Кога ще минем по този път? Кога ще има победа? Етапът, който ни предстои, може да отговори на този въпрос. Казвам откровено: ще бъде труден етап .Трябва да преживеем тази зима.Това е най-трудната зима за целия свят.Това са 90 дни,които ще бъдат изпитание за нашата вяра в победата. Изпитание за нашата издръжливост и единство, за способността ни да се защитаваме, за цял свят, за свобода и основни ценности за всеки човек в света.“ – каза Зеленски.

Според президента на Украйна Русия прави и ще прави всичко, за да сломи съпротивата на Украйна, Европа и света през зимния период. Руската федерация се надява на това, подчерта Зеленски. „Това е последният й аргумент. Последният, сигурен съм в това: жестокостта на зимния период, която трябва да помогне, когато няма достатъчно човешка жестокост. И трябва да сме готови – да не разбиваме единството, да не се разделяме, да не се отклоняваме от пътя ни. Предстоят 90 дни, които ще са решаващи за 30-те години от независимостта на Украйна. Деветдесет дни, които ще решат повече от всички години на съществуване на Европейския съюз. Зимата ще определи бъдещето ни. И какви са рисковете? Ние не се съмняваме във въоръжените сили на Украйна, в нашето разузнаване, в нашите специални служби и в целия наш народ – велики хора на Украйна в окупираната територия, които помагат на украинските войници да освободят нашата земя. Но за да се случи това, ни трябва конкретика – оръжия, боеприпаси, финансова и политическа подкрепа, по-силна от всякога дипломация, решителност на различни нива в света. Затова трябва да запазим единството на нашите партньори и желанието им да помогнат. Да помогне, без да ни чака да кажем: стига. Благодарни сме за всичко направено, но няма да е достатъчно, докато няма победа“, каза още той.

Зеленски не се съмнява, че Украйна и други европейски страни ще успеят да изкарат зимата без руски енергийни ресурси. „Но за да се случи това, ние трябва да сме готови да предотвратим всякакъв руски саботаж – въоръжен или политически. И е много важно да предотвратим дезинформационните стъпки от страна на Русия. Затова се нуждаем от още повече координация, твърдост и натиск върху Русия “, подчерта президентът на Украйна.Той призовава демонтирането на руското влияние да бъде завършено в подготовка за тази зима. Според Зеленски тази цел е амбициозна и трудна, но съществува.

„През есента е необходимо да се засилят санкциите срещу Русия, служители, банки и компании, доколкото е възможно. Вие знаете всичко това. Трябва да се договорим за всички механизми за реално ограничаване на приходите от руския износ. Трябва да осигурим заедно правните и политически основи за прилагането на международен компенсационен механизъм и конфискацията на руски активи в чужбина за компенсиране на щетите, причинени от тази война на гражданите на Украйна Необходими са максимални визови ограничения за гражданите на Руската федерация, за да ги насърчи за видимо антивоенно движение, добави той. – Трябва да подготвим нашите общества, те трябва да знаят истината – за съществуващите рискове. Зимата ще бъде трудна за всички – от Латвия и Полша до Великобритания и САЩ. Войната си е война. Тя е в света. Зимата ще е тежка. Но можем да направим тази зима най-тежка за Русия, която е отговорна за всички създадени проблеми – военни, социални, ценови, енергийни и много други“.

Зеленски е сигурен, че Украйна и нейните съюзници са в състояние да направят така, че след края на зимата „пътят към нашата победа да стане по-ясен“.„Въпреки че на различните общества ще им е трудно през зимата, всяко общество трябва да знае, че след тези 90 дни започва истинската сигурност за едно десетилетие от всички тези заплахи, които толкова болезнено се преживяват сега. Когато преминем всичко това, нашият съсед никога няма може да направи всичко на всички нас. да направи. Русия вече е на пътя на своето историческо поражение – и яснотата на този път, контурите на нейното поражение ще станат очевидни след тези 90 дни. Ако всички сме честни и упорити . Всички, които ценят мира повече от войната. Украинците, европейците, целият свят“, обобщи президентът на Украйна.

*Създадената през 2004 година конференция “Ялтeнска европейска стратегия” e за украински и чуждестранни предприемачи и има за цел да осигури съдействие за развитието на Украйна и за постигане на нейните евроинтеграционни цели.

error: Свържете се с автора за разрешение!!