EST MODUS IN REBUS

щурма на Капитолия
Време за четене: 4 минути

Est modus in rebus, т.е. “всичко има предел, всичко има мярка” (Хораций). Да, но не за всички важи този принцип. За някои моралната стойност в политическата оценка се оказва, че е единствено в техните собствени интереси. По повод случилото се вчера в САЩ станахме свидетели как надъхани български соросоиди се надпреварват да критикуват Тръмп и да го обвиняват в какви ли не грехове. Аз гледах кадри от щурма на Капитолия и те ми върнаха спомена за различни събития от най-новата история на България – нееднократното щурмуване сградата на Народното събрание, нахлуването и подпалването на бившия Партиен дом, летните протести и изстъпленията, свързани с тях… Кавър на вече преживяно от самите нас. Затова когато чета публикувани мнения на т.н. “умнокрасиви” ми се натрапват eдинствено мисли за двойния стандарт. Защото как така изстъпленията от лятото в България са „Велики народни въстания“ и са нещо добро и законно, а същите в САЩ се оказаха „атака срещу демокрацията“? Моето обяснение е в дефицита на обективна “стойностна чувствителност” към истината, само заради това да бъдат обслужени собствени политически интереси. Най-добре е сами да се убедите в това, а аз ще ви помогна със симетрия:

Стефан Тафров: “Въоръжена тълпа се опитва да извърши държавен преврат, надъхвана и закриляна от действащ американски президент. Немея.” А вие чухте ли го да реагира така, когато тълпи се опитваха да извършат у нас държавен преврат, “надъхвани и закриляни от действащ български президент”?

Илиян Василев: ”Тръмп ще унизи докрай американската демокрация. В момента призова демонстранти да превземат Конгреса и това не е нищо друго освен опит за преврат.” А така ли мислеше той, когато Радев реши да унизи българската демокрация, призовавайки протестиращи с вдигнат юмрук и с “Мутри вън” да свалят законно избраното българско правителство? Това не беше ли опит за преврат?

Антоанета Цонева: ”Краят на Тръмп е покрит с неописуем позор и абсолютно отсъствие на достойнство. Нито един американски президент не би си помислил да се запише така в историята. Само един психопат може да причини това на страната си. Лудост и хаос, предизвикани от яростното му насъскване.” А защо сега тя мълчи пред истината, че краят на Радев е покрит “с неописуем позор и абсолютно отсъствие на достойнство”. И защо не каже, че нито един български президент не бе и помислил досега да се запише така в историята. Или че случващото се с българските протести беше “лудост и хаос, предизвикани от яростното му насъскване.”

Емил Джасим: ”Оставям това тук, за да ми напомня след години какво се случва, когато едно демократично общество допусне да бъде управлявано от клоун. Вярвам, че Америка ще преболедува Тръмп и тръмпизма, макар и трудно. Но белезите ще са дълбоки.” А кое му пречи да оцени по същия начин и българския клоун?

Ружа Смилова: ”По CNN дават някакъв опит за преврат в страна от третия свят – коя ли е страната?! “ Според нея е САЩ, а неотдавна не беше ли същото и в България. Но българите не се поддадоха и не позволиха Радевизма и поклонниците му да опозорят българската демокрация. Разумът надделя и народът ни не позволи на насъскваните от действащия президент да опозорят демокрацията и конституцията. Правителството продължи да управлява, поемайки най-тежкия товар – да съхрани здравето и живота на нацията в тази непозната за света пандемия.

Est modus in rebus, “всичко има предел, всичко има мярка”, но не забравяйте – предизборно време е и не очаквайте това да е така. Трябва да знаете, че в политиката има голяма разлика между обективното измерване и политическото говорене. Посегателството върху демокрацията има различни изражения и тo в никакъв случай не трябва да бъдe подкрепянo, независимо в кой край на света се случва. Защото подценяването или потъпкването на доминиращите демократични ценности може да тласне всяко общество единствено към неговия разпад и към разделението на нацията.

error: Свържете се с автора за разрешение!!