ШЕНГЕН ЛИ?

Време за четене: 5 минути

От Нидерландия дойде съобщението, че Хърватия и Румъния ще получат нейното съгласие за присъединяване към Шенген, а България трябва да почака. Било „твърде рано”. Не сме отговаряли на условията, смята тяхното правителство. Нидерландия може да преразгледа въпроса, когато България се превърне в действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Случайно да ви звучи познато последното изречение? Защото аз не знам друга държава, в която един файтон партия и един-двама български евродепутати да са превърнали плюенето срещу България в инструмент за опозоряването й. Това е истината, и от нея те не могат да избягат, защото и към този момент ДБ и присъдружната им ПП не са свършили нищо полезно. Говоренето на ДБ за “съдебна реформа” отдавна е загубило публичния си авторитет, защото е сведено до това как да бъде свален Главния прокурор и как да бъде овладяна прокуратурата. Доколкото това може да е политическа риторика, то засега тя потвърждава собствената им политическа маргиналност. А що се отнася до закриването на специализираното правосъдие, ако приемем, че е част от т.н. реформа, определям като действие, което уронва престижа на съдебната система и засяга върховенството на закона и правовата държава.

Колкото до Рюте, и той като тях е смешен. Те – с опорките „съдебна реформа“, турски поток, корупция и антикорупция, Пеевски, кюлчета, пачки и чекмеджета…..Впрочем позицията на Нидерландия за присъединяване на България към Шенген, не е от днес. Известно е, че в основата си тази позиция е с техни вътрешнополитически и икономически корени. Нищо, че сега твърдят как решението им да ни блокират отново не било политическо, а се опирало на факти. Ами бих се съгласила с тях, ако имат предвид факти от последните две години – президент, изгубил доверието на евроатлантическите ни партньори, да призовава на площада с вдигнат юмрук за сваляне на законно избрана власт, министър да нарушава Конституцията, действащ министър-председател да арестува незаконно лидер на опозицията и бивш министър-председател и да не зачита принципа за разделение на властите, министър на вътрешните работи да използва МВР за репресивни действия по време на избори, нарушаването на законите и на Конституцията от висши представители на последното редовно правителство на Четворната коалиция да е достигнало мащаба на всекидневие, а за корупционното й управление да продължават да излизат все нови и нови факти за далавери, шуробаджинащина и конфликт на интереси, зачестилите случаи на преследване на мигранти във вътрешността на страната, съпредседател на ПП уличен в търговия с влияние….Така че нека да назоваваме конкретни факти, щом аргументът на Нидерландия опира до правовата държава! Защото и първите спекулации по темата не закъсняха, прехвърляйки вината от болната на здравата глава. А истината е, че такова потъпкване на върховенството на закона го нямаше преди две години – така нагло да е презентирано от политически представители или от предходни правителства.

До преди две години всичко за Шенген беше направено и институциите в Европа се произнесоха, че България трябва да бъде в тази зона. България беше изпълнила всички критерии. Тогава страната ни единствена се справяше добре с миграционния поток. Правителството на Борисов използваше цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. По негово изявление имахме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работеше и ние нямахме натиск от Турция. Последваха две изгубени години на хаос и некомпетентно управление, при което държавността бе подменена с аматьорщина, като водещо бе изведено удовлетворяването на личния интерес и извличането на изгоди за един шуробаджинашки кръг, превзел правителството. Бяха изоставени водещи национални приоритети като влизането ни в Шенген.

Както е известно, Съветът на ЕС трябва да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За целта се изисква единодушие, а засега е известно, че освен Нидерландия, и Австрия може да не подкрепи предложението за нашата страна. Говореше се и за Швеция, но последната информация е, че тя се е отказала от блокирането на България. Присъединяването на Австрия и Швеция е нов момент, защото преди две години само Нидерландия беше против нашето присъединяване. В същото време преди малко повече от месец, работна група на ЕК, сформирана от експерти, посети България и Румъния и единодушно констатира положителни резултати в двете страни и че няма проблем, който да отлага присъединяването им. Припомням, че Европейският парламет призова Съвета на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство. Резоюцията бе подкрепена с 547 гласа „за” , 49 гласуваха „против“, а 43 евродепутати се въздържаха.

А по повод позицията на Нидерландия, не трябва да се сърдим само на чуждите. Добре ще е да кажем “стоп” на страстта към национално опозоряване, за което сме виновни самите ние. Да спрем с преекспонирането на неистини и със спекулирането по темата за вътрешните ни проблеми. Защото през тези две години България бързо започна да губи от общото доверие на страните от Европейския съюз. И нямаше как това да не се случва, след като през това време ни управляваха и управляват хибридните служебни правителства на Радев и на Четворната коалиция. Изгубено време, което за съжаление може и да продължи да убива – и демокрацията, и нас, и лидерството ни на Балканите, както и всичко постигнато като държава-членка на ЕС и на НАТО. Затова и аз мисля като депутата и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева, че ако през тези две години управляваше правителство на ГЕРБ, сега нямаше да ни се налага да търсим аргументи за присъединяването ни към Шенген. Но народът ни е казал, че кой каквото прави, за себе си го прави…

error: Свържете се с автора за разрешение!!