УКРАЙНА ПОДАДЕ МОЛБА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО

членство в НАТО
Време за четене: 3 минути

Украйна подаде молба за членство в НАТО. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви това по време на видеообръщението си в петък, 30 септември. Според него де факто Украйна вече си е проправила път към НАТО, като е доказала съвместимост със стандартите на Алианса. Сега Украйна е готова да се присъедини официално към НАТО по ускорената процедура.

Украйна проведе поредица от консултации с НАТО и ООН, преди да подаде молба за членство в Алианса, заяви Михайло Подоляк – съветник на ръководителя на канцеларията на президента Зеленски. „Наистина се провеждаха предварителни консултации в течение на период от време на ниво различни експерти и първи лица, както на държавата, така и на блока НАТО“. По-рано Подоляк каза, че войната на Русия срещу Украйна може да приключи, преди държавата да премине през всички бюрократични процедури за присъединяване към НАТО.
А според министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, президентът Володимир Зеленски и ръководителят на офиса Андрий Йермак са провели повече от един кръг от преговори с генералния секретар на ООН Антонио Гютереш и са намерили достатъчно аргументи за убеждаване – „или сега всички сме наистина за това Путин да бъде “ударен по ръцете” или можете да забравите за международния мир и сигурност“. „Ние все още нямаме закрилата на Петия член, но всички членове на НАТО де факто са под чадъра на Украйна, под защитата на нашите въоръжени сили. Затова днес Украйна подаде молба за членство в НАТО, отчитайка новите обстоятелства и позволявайка на нашите партньори да не повтарят грешките, направени от 2008 година насам“, добави Кулеба.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че Украйна кандидатства за членство в НАТО по ускорен начин. „Днес Украйна подава заявление да го направи де юре. В процес, който е в съответствие с нашата ценност в защитата на цялата ни общност. По ускорен начин. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО. Ние знаем, че е възможно. Видяхме как Финландия и Швеция започнаха да се присъединяват към Алианса тази година без План за действие за членство. Това е справедливо. Това е справедливо и за Украйна“, каза Володимир Зеленски.

Той допълни, че заявлението за присъединяване към НАТО е подадено след резултатите от заседанието на Щаба и Съвета за национална сигурност, което се проведе в петък, 30 септември. „Разбираме, че това изисква консенсус на всички членове на Алианса. Разбираме, че е необходимо да се постигне такъв консенсус. И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения по отношение на гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори“, каза президентът. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че решенията за членството на Украйна ще се вземат от всичките 30 съюзници.
Според Володимир Зеленски Украйна не отказва преговори с Русия, но само при условие, че там ще има друг президент.

error: Свържете се с автора за разрешение!!