ЧИНОВНИКЪТ

чиновникът
Време за четене: 3 минути

Душата му е дребна. Има спретната физиономия, защото е скроен от малко материал. И манталитетът му е скромен – срастнал се е със стола.

Чиновникът е удобен за всеки началник. Обсебен е да третира гражданите като меко тесто. Не крие снизхождението си по отношение оптимизма на другите и това поддържа високомерието му. Според него, ако някой от тях реши да търси правдата, не го прави нищо повече от Дон Кихот. И е същото, като да гони вятъра.

За чиновника социалното говорене не е проблем. То е като да подритнеш уплашено и гладно кутре, подхвърляйки му коричка хляб. Той знае, че хората се печелят с много говорене – те харесват да чуват впечатляващи неща. Така е и според теорията за управление на впечатленията. Говориш, говориш….Присламчваш се до някой политик и чиновническото ти място е осигурено. А и какво му е да направи от всеки в семейството активен член на една или друга партия. Така е по-удобно и дава много шансове. Всеки път има кого да извадиш, като доказателство за партийна лоялност. По-лесно ставаш част от партокрацията.

Чиновникът има куража да потъпква достойнството на гражданина, захвърляйки го на бунището. Прави го с лека ръка и с чиста съвест. Лицето му винаги е намръщено и непроницаемо, което трябва да ни държи нащрек. В своята непоклатимост може да ни изненада като внезапно изригнал вулкан, засипвайки всичко наоколо с лава от думи. Това идва да потвърди, че класата на чиновниците, както и класата на политиците, не може да произвежда живот. Не се страхувайте! Противопоставете собствената си привързаност да назовавате нещата. Той най-много се плаши от това. Но в същото време се въоръжете с много време и с много търпение. Защото чиновникът е готов на всичко, за да възпроизвежда интересите си. Слугинският му манталитет пречи от него да се роди свободен човек, който притежава волята да отстоява законите и да не накърнява правото ни на почтена и отзивчива администрация. Но най-важното е, вие да не се отказвате, дори това да ви струва много нерви и да промени посоката в живота ви. За разлика от него – вие сте свободен човек!

Чиновникът е символ на статуквото. В повечето случаи е инструмент на един погрешен партиен инженеринг, който не винаги уцелва очакванията на хората и затова се разминава с обществените интереси. Част от една тежка машина, която и днес е готова да те смаже, ако вдигнеш глава. Интерпретация e на едно общество, в което гражданите са поставени да се чувстват виновни¸ защото знаят правата си, или изискват от държавата да ги защити. Но вие помнете, че вашата битка срещу статуквото, е като скилидките чесън, които баба ми поставяше от време на време в четирите ъгъла на къщата, за да гони злото от нея.

2006 г.

Към втора част –>

error: Свържете се с автора за разрешение!!