ЧЕТВЪРТАТА ГОДИНА НА ПРЕЗИДЕНТА

четвъртата година на президента
Време за четене: 5 минути

Писала съм и за първата, втората и третата година от неговия мандат. Логиката на такъв документ е да е със съдържание, което стриктно да следва конституционните текстове в Раздел Четвърти “Президент”. Първото правило е да се избягват общи приказки и да се следва един и същи приницип на отразяване. Защото когато кажеш, че “Българска Коледа” е събрала 1 700 000 лв, трябва да кажеш и на каква стойност са стипендиите, които са раздадени. Отчетът не е белетристика и не е документ за преразказване на т.н. “Стратегия”, която е едно голямо недоразумение. Нямаше нужда да ни се напомня за оная глупост – контролен център за следене с дронове какво е състоянието на водите, дали някой не сече незаконни горите… Той има ли въобще представа с каква мониторингова база разполага държавата в момента?

В Конституцията ясно е казано, че България е парламентарна република. Точно е описана и технологията за влизане в упавлението – чрез представителна демокрация. Ако някой още не е разбрал, че България не е президентска република и на българския президент не му е работа да формира вътрешната и външната политика, да седне и да чете конституцията. Президентът има задължение само по външната – като я представлява такава, каквато тя е формирана от правителството, т.е. от управляващото мнозинство. И още – не президентът, а политическата воля на българските граждани по време на избори е определяща. Алтернативата е в ръцете на онези, които ще формират мнозинството. И конституцията също го казва как това може да се случи. Всичко друго, което чухме от Радев бе спекулации и внушения.

Българските граждани свикнаха да чуват от “същото”. Тромав опит да избяга от популярното “нищоправене”, с което се обозначава неговото президентстване. Изреждането на някакви срещи с нищо не доказват ефикасността от тях. Споменаването на различни сектори от обществения живот – образование, здравеопазване……, без да е подкрепено с конкретни резултати, са празни приказки. А и имайки предвид, че Радев и президентската институция са се самоизолирали и са прекъснали всякакъв диалог с трите власти и с институциите, всичко това e самоцел и имитация на дейност. Между другото, т.н. “стратегически” документи, сътворявани от “майсторите” в президентството ухаят отдалеч на застоял, вмирисан въздух. Поради това те няма как да вършат работа в името на някаква въображаема „нова България”! Затова бих се обърнала към всички българи: ”Отворете широко прозорците!”

Днес нямаше президентски отчет. Датата беше използвана за да може Радев за пореден път да противопостави и раздели българските граждани. Въпросното послание беше, за да спази традицията като оплюе предизборно ГЕРБ и управляващите, нарушавайки за отново Конституцията. Той днес не пропусна да влезе в ролята на президент на социалистите. И докато приближените му медии задаваха вероятно предварително уточнените и цензурирани удобни въпроси, той си позволи нееднократно да спекулира със свободата на словото. Трагикомично е, че държавен глава си служи с твърдения и обобщения, които не може да надгради с факти и доказателства. Казвам това, защото той използва това предизборно мероприятие отново за персонални препратки към премиера Бойко Борисов. Когато няма как по друг начин да превъзмогнеш Егото и усещането за личния си неуспех, какво ти остава? Eдинствено възможното – да се изложиш публично, без да го осъзнаваш. Как? Поддавайки се на слабостта си да не можеш да контролиращ негативните проявления на характера си, влизайки в стила на някоя селска лелка.

Разбирате ли защо почтеност от “тази трънка няма как да изскочи”. А и не сме и очаквали. Не е възможно да се случи, когато нечия характерология се опитва да надвие държавността и Конституцията. И в този последен рунд, българският президент нарушава конституцията. Не е вярно, че нямало да се меси в изборите, както отговори на зададен му въпрос. Той вече се намеси. Налага се да повторя, че България не е президентска република. И това, че се опитва да влезе в ролята на човек, който оглавява политически предизборния процес, е отвъд правомощията и задълженията по конституция. Искал да разбере кои партии заставали зад т.н. “Послание за нова България”. Е, онова, което “Юмручето” анонсираше, обикаляйки студиата, се случи. Защото след като не е време за президентска предизборна кампания, като какво може да се тълкува появяването му точно сега? Той можеше да се обърне към партиите и към българските граждани, отправяйки няколко изречения, фокусирайки се около очакванията за спокойни и честни избори и изразявайки доверие към демократичните институции. Впрочем, вие чухте ли поне веднъж да употреби думата демокрация или нейните производни? Аз, не чух.

Много българи днес са посегнали към дистанционното, когато са чули: ”Моята грижа е обединението на българите. Трябва да достигнем единение на народа.” Предпочитам да спра тук, за да имате и вие възможност да продължите нататък… Припомнете си фактите и използвайте въпросите за подробностите в този манадт. Иначе няма как да стигнете до Истината. Не е трудно да разпознаете демагозите – в техния арсенал за постигане на политическите им цели са спекулациите, внушенията и изопачаването на фактите. Не допускайте някой нагло да ви поставя в категорията на дебилите, на които задкулисието разчита…..

error: Свържете се с автора за разрешение!!