ЧЕРНИЯТ ПРЕДИЗБОРЕН ПИАР ВИНАГИ СЕ ЗАВРЪЩА КАТО БУМЕРАНГ

Време за четене: 5 минути

Вчера областният координатор на ГЕРБ и кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев излезе с остър пост, в който той осъди черния пиар в предизборната кампания: „Черният пиар от ПП започна. Ние от ГЕРБ няма да търсим реваншизъм. Нито за черните чували, нито за бесилките, нито за обиските по домовете ни, нито за арестите! За нас е важно единението на нацията и да изведем държавата от кризата. Някой ден всичко ще бъде различно! Но днес е това, което е! Не съжаляваме за вчера, мислим за години напред! А другите говорят за нас и е в ход черният пиар, защото, ако говорят за себе си, никой няма да ги слуша!“ Да, които го прилагат в предизборната кампания, не само че малко са тези, които биха ги слушали, но по-скоро истината е, че те няма какво да кажат за собственото си управление през последните седем месеца.

Черният пиар не е от днес, а използването му ни препраща много назад във времето. Още в древността той е бил използван като инструмент за въздействие върху масовото съзнание. И неговата цел винаги е била да се представи нечий имидж негативно, да се разруши репутацията му. Подобна технология винаги има две проявления – като казваш негативната истина за този кандидат или го злепоставяш като спекулираш и лъжеш без доказателства и факти. Без съмнение, в настоящата предизборна кампания доскорошните управляващи – ПП, ДБ, БСП и ИТН продължават да използват тактиката от последната година и половина. Нейната цел е да рушат положителния образ на ПП ГЕРБ чрез негативна публичност за управлението на Бойко Борисов и за самия него. Преследваният смисъл е дискредитирането на партията и на нейния лидер. Работата е там, че след като разполагаха с всичкия властови ресурс, за да докажат говоренето си – и тогава, и сега, когато не са в управлението, тези опити за дискредитиране се свеждат единствено до някаква имагинерна, т.е. въображаема и измислена корупция.

За черния пиар не важат никакви правила, а зад неговото практикуване прибягват онези, които няма как да представят себе си като положителен пример и да предложат позитивен наратив за собственото си управление. Използването на тази технология вероятно са скрити непрозрачни домогвания на задкулисие, което намира отражение в разработването и прилагането й. Попдобен пиар вероятно се финансира с много пари. Но аз ще ви кажа, че най-фрапиращите случаи на черен пиар, чиято цел е ПП ГЕРБ и нейния лидер, продължават да се възпиремат като серия от пиарски гафове. Причината е в разминаването между онова, което те говорят и истината за управлението на Борисов, защото тя преминава през действителното и през усещането на българските граждани за собствения им живот – преди и сега. На фона на истината за състоянието на българската държава при Борисов и при Петков, да се опитваш чрез черен пиар да компенсираш негативния публичен образ, който сам си създал за себе си, е кауза пердута. И това няма как да не е така, предвид всичките наслагвания в тази посока през последната година и половина.

Поради тази причина – едно провалено управление на Четворната коалиция, слоганът на ПП “Да си довършим работата” вече е сериозен гаф. След серията от констатации на министрите от служебното правителство и медийни публикации за все нови и нови разкрития за бившите управляващи, въпросният слоган се явява квинтесенция и за евентуалното им бъдещо участие в управлението на държавата. Какво искат да довършат? Да продължат с бюджетния дефицит и с тенденцията на нараствана на външния дълг, с шуробаджинащината, с конфликта на интереси, с източването на държавата, със схемите или с посегателствата и с престъпното потъпкване на законите и на държавния и обществен интерес? Къде са сега онези трубадури, които вложиха много усилия да създадат положителен образ на онова управление и на двамата водачи на ПП, които така и не успяха да си извоюват определението за лидери. Няма как да представяш нещо или някой като положителен публичен образ, ако той просто не притежава съответните качества.

През последните две години възходът на черния пиар, насочен към ПП ГЕРБ, е израз преди всичко на постполитика. Няма битка на идеи, а надпревара в това чий имидж да бъде разрушен. Означава, че противниците на партията на Борисов виждат в тази тактика единствена възможност да извоюват място за себе си във властта, като налагат в масовото съзнание негативни усещания за опонента. Но дали успяват? Мисля, че не. Очевидно става въпрос за системна партия, каквато е ГЕРБ и която съществува и функционира според всички критерии за политически субект – териториални структури, близост и диалог с хората за техните проблеми, готовност с концептуален подход за развитието на държавата и за предололяването на всяка възникнала криза. Вместо разколебаване сред поддръжниците на ПП ГЕРБ, ставаме свидетели на нарастващ рейтинг сред избирателите, които подкрепят партията на Борисов и самия него. В същия момент черният пиар, сътворен от ПП и техните бивши и вече заявени бъдещи коалиционни партньори, се завръща като бумеранг и удря по собствения им имидж..

И това ми мнение не е случайно. Както вече е известно, правителството на Петков и негови представители са вече обект на интерес от страна на българските правоохранителние органи, но и на международните служби. През последната година България е загубила финансовата, енергийната и националната си сигурност. Българите обедняват и не могат да планират не само настоящето – при тази галопираща инфлация и растящи цени, но са загубили и ориентация за бъдещето си. Държавната хазна е застрашена. „Парите ги няма, фискалният резерв го няма. Един милиард лева за „Хемус“ ги няма. 1,2 млрд. лв. за водопроводи ги няма. Днес отново теглят 200 млн. заем на 3% лихва. А по време на “лошия модел Борисов“ даваха заеми на отрицателна лихва. Да им пазим парите на банките. На 200 млн. лв. 3% лихва за 3 години са 18 млн. лева…..Държавата е счупена“, каза бившият премиер Борисов по време на вчерашната срещаа с изибирателите в Костинброд. “Ако на втори се получи резултат, различен от отрезвяващ, това(б.а .външинят ни дълг) ще стане 50 милиарда. Само за времето на управление на Промяната е 6 милиарда. Нали бяхме откраднали 8 милиарда. Ядох хора, чували, шкафчета. Ето ги! Цифрите са безпощадно ясни“, каза той, сочейки графика.

А какво да кажем за инфлацията, която краде от джоба на всеки гражданин и която е като скрит данък. „Ако при лошия Борисов сте имали 1000 лв., то сега при добрия Кирил имате 700 лв.“, твърди лидерът на ПП ГЕРБ. А газа, храната, бензина, нафтата, сметките….От чий джоб ще се плащат? От джоба на всички нас. Причината – поразиите на правителството на Петков. И като резултат от тях са всички тези последствия и събития, за които научаваме всеки ден и от които като че ли спасение няма. Вчерашната медийна информация за доклад на ДАНС и за стенограма на ЦРУ не правят от темата за газа единичен случай, засягащ националната ни сигурност. Има много основания за подобно предположение. Разбираме, че във въпросния документ става дума за фиктивни правни консултации, за които са заплатени неоснователно завишени и неясно определени цени, без посочване на точна методология за определяне на размера на хонорарите. Според медийни публикации, в стенограмата на ЦРУ присъстват доказателства за извършени плащания и издадени фактури от страна на БЕХ към „Булгаргаз“ за използвани правни услуги в размер на 1 051 874, 56 лв. с ДДС, без да е посочено конкретно основание за изплащане на сумите от страна на наредителя. От изготвената правна оценка за промяна в доставянето на газа е последвало източване на значителни средства от бюджета. Консатирано е пълно бездействие от страна на управляващите и никакво намерение за политическо разрешение на проблема. ДАНС стига до извода, че “много е възможно да има предварителна договорка между „Булгаргаз“ и „МЕТ Енерджи трейдинг“- България, за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни”. Е, ти корупционна схема!

Затова партиите да внимават с черния пиар, защото той един ден винаги може да се завърне като бумеранг, но с факти и доказателства! Такъв е случаят с ПП и техните доскорошни коалиционни партньори. Днес няма никакво колебание у всеки български гражданин, че бившите управляващи са използвали различни схеми, което дава основание за предположения, че подобна практика се е случвала във всяко министерство от феодализираното правителство. Последиците са налице, а щетите върху държавността и качеството на живот на българските граждани са най-осезателни. Затова, задавайки си много въпроси и търсейки отговорите, много от избирателите не могат да си обяснят как така социологията сочи толкова висок рейтинг на ПП. Оправдано остава съмнението към част от социологическите изследвания. Усещането за резултатите е, че те не отразяват действителните нагласи и обслужват точно определен политически интерес.

error: Свържете се с автора за разрешение!!