ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО

чат с бобоков
Време за четене: 2 минути

Радев си мисли, че е Бай Тошо и както преди 1989-та може да управлява всички власти, да дава нареждания и даже грубо да се меси в редакционната политика на медиите. Там е работата, че времето е друго, а той нито е власт, нито управлява България. Той e президент по конституция, който се оказа “сламен човек”. Картинка от първата страница на буквара, която децата само поглеждат и бързо прелистват нататък. А после те никога не се връщат към нея, защото тя е без текст. И от нея няма какво да научат. Метафора, Радев, метафора!

Радев призовал прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат“ с Бобоков, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Да нарежда не му е за първи път! Май не знае на кой свят се намира! Как не можа за четири години да научи, че в демократичната и правова държава всяка от трите власти е независима! И е длъжна да си върши работата според закона и конституцията, а не по нареждане на президента. Това няма как да се случи! Така че публичното оповестяване на доказателства от предварителното разследване може да става само в обществен интерес и с разрешението на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 на НПК:

Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

(2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Това знае ли го българският президент? Разгласяване няма как да стане без разрешение на прокурора. А какво да бъде публикувано преценява само той. Що се отнася до обществения интерес, той изисква от прокуратурата да казва истината, като пресече всякакви опити за манипулиране на обществото със свободни съчинения на тема “невиновност”.

error: Свържете се с автора за разрешение!!