REX NUNQUAM MORITUR

Време за четене: 5 минути

Кралят никога не умира”

Във Великобритания съществува правилото Rex nunquam moritur или „кралят никога не умира“. То е възприето през Средновековието от Франция, откъдето мигрира и по-популярният израз „Кралят умря, да живее кралят“. Идеята зад това е, че човекът, който носи короната, може да почине, но политическата фигура съществува завинаги.

От днес, 10 септември, официално новият крал на Великобритания е Чарлз III, който е големият син на Елизабет II и който автоматически унаследява престола след нейната смърт. Цялата церемония беше пряко излъчвана и наблюдавана от милиони зрители по целия свят. Съответната прокламация беше подписана по ред от следващия наследник на трона принц Уилям, кралицата-консорт Камила, председателя на Съвета, британския премиер Лиз Тръс и архиепископа на Кентърбъри.

Наследник на титлата

73-годишният Чарлз стана най-възрастният монарх в началото на царуването в историята на Великобритания. Той получи титлата от майка си, кралица Елизабет II, която почина в замъка Балморал вечерта на 8 септември.

Съгласно протокола, Чарлз е официално провъзгласен за новия суверен от специален Съвет на поеманията, който се събра в двореца Сейнт Джеймс в Лондон на 10 септември. Новият британски крал приема името Чарлз III. Поради факта, че Чарлз е английската версия на старонемското име Карл, в някои медии монархът е наричан Карл III, но във Великобритания се използва името Чарлз III.

Съпругата му Камила получи статут на кралица – консорт, което означава че тя не е пряк наследник на титлата, каквато беше Елизабет Втора. Съпругите на кралете винаги са кралици-консорт. Същото не се отнася за съпрузите на кралиците, какъвто беше случая със съпруга на Елизабет Втора – принц Филип. Следващият наследник на трона вече е синът на Чарлз – принц Уилям.

Биография на Чарлз III

Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в кралското семейство на Уиндзор. Майка му Елизабет по това време е принцеса и наследник на трона на Обединеното кралство, баща му е принц Филип Маунтбатън, граф на Единбург. Момчето e първото дете на двойката. Когато той се ражда в Бъкингамския дворец, събитието е известено с 41 изстрела в негова чест на площад Трафалгар, а камбаните бият 5000 пъти в Уестминстърското абатство.На 3-годишна възраст Чарлз получава статут на наследник на британската корона, след като дядо му Джордж VI почина и на трона се възкачи Елизабет II. Принцът присъства на церемонията по коронясването на майка си през 1953 година.

До 8-годишна възраст Чарлз учи у дома, но по-късно отива в едно от училищата в Лондон, нарушавайки традицията на домашното обучение на кралските наследници. Вторият път принцът се отклонява от установените правила, като се записва директно в университета, преди да служи във въоръжените сили. Учи антропология, археология, история, уелски език в Кеймбридж и за първи път за членове на кралското семейство получава университетска степен – бакалавър и магистър по изкуства. Въпреки това Чарлз преминава военна служба – той служи във флота като пилот на военен изтребител и хеликоптер. Получава чин фелдмаршал.

Какъв е живота на Чарлз, преди да се възкачи на трона?

През 1958 г. Чарлз получава официалната титла принц на Уелс, граф на Честър. От 70-те години на ХХ век той участва активно в обществения живот на Великобритания, говори в Камарата на лордовете, присъства на заседанията на кабинета на министрите. Според някои съобщения Чарлз е изразил желание да поеме задълженията на генерал-губернатор на Австралия, но не е намерил необходимата подкрепа от обществеността.

През 1976 година принцът създава The Prince’s Trust, а също така е попечител на няколкостотин обществени и благотворителни организации. Работил е по проблемите на околната среда и изменението на климата. Също така сферата на неговите интереси включваше развитието на органичното земеделие, подобряването на градската среда.

Чарлз е почитател на неоисторицизма в архитектурата, който съчетава елементи от стила на предишни епохи в модерни сгради. Той ръководи изграждането на експерименталния град Паундбъри в Дорчестър. Обича да играе поло, да ловува, да рисува и да се занимава с градинарство и е написал няколко книги.

Личният живот на краля

През 1981 г. бъдещият крал се жени за Даяна Спенсър, от която има синове Уилям и Хари. Връзката на съпрузите e трудна, няколко години те живеят отделно, а през 1996 г. се разведоха. Година по-късно принцеса Даяна загина в автомобилна катастрофа. Втората съпруга на Чарлз е Камила Паркър-Боулс. Връзката им започва много преди официалния брак през 2005 година. За първи път в историята на кралското семейство сватбената церемония се проведе не в църквата, а само като гражданска церемония. Британският монарх има петима внуци. От брака на сина Уилям с Кейт Мидълтън – Джордж, Шарлот и Луис. Вторият син Хари и съпругата му Меган Маркъл имат две деца – Арчи и Лилибет.

Задължения на краля в Обединеното кралство

Монархът на Обединеното кралство е официалният глава на 15 страни от Британската общност (Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Великобритания, Гренада, Канада, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Соломоновите острови, Тувалу, Ямайка).

Обединеното кралство е конституционна монархия, където властта на краля е ограничена. Има върховни правомощия и остава политически неутрален. Монархът изпълнява повече представителна и церемониална роля. Негово официално задължение е правото да разпуска парламента и да назначава министър-председатели. Той ежегодно участва в откриването на парламента, с подписа си дава законна сила на законите. Монархът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и без негово съгласие армията не може да бъде използвана извън държавата.

Кралят оглавява и Общността на нациите – доброволно обединение на 56 държави, които някога са били колонии на Великобритания. Извън Великобритания кралят, по съвет на министър-председателя на всяко кралство, назначава генерал-губернатора за свой представител.

По-рано беше съобщено, че кралицата на Великобритания Елизабет II през юли 2022 година е започнала прехвърлянето на част от задълженията си на престолонаследника, принца на Уелс Чарлз.

error: Свържете се с автора за разрешение!!