ЩЕ ИМА ЛИ СЛЕДВАЩ МАЙДАН?

формулата на Щайнмайер
Време за четене: 3 минути

По време на Тристранната среща в Минск, представителят на Украйна подписа т.н. “формула на Щайнмайер”, която по публикации в украински медии, е съгласувана със съветниците на “нормандската четворка”. А “нормандската четворка” са Германия, Франция, Русия и Украйна. Между другото, украинският президент Володимир Зеленский още преди месец призова лидерите им да се съберат спешно, за да се споразумеят какви да са следващите стъпки по окончателното решаване на конфликта в украинските територии, овладяни от сепаратистите.

“Формулата на Щайнмайер” се нарича така, защото е разработена от бившия външен министър и настоящ германски президент Франк-Валтер Щайнмайер, който преди време посети България. Документът предвижда специален статут на регионите в Донецка и Луганска област, които са под контрола на сепаратистите. Той да е временен и да важи за времето до провеждане на местни избори под наблюдението на ОССЕ. Ако вотът се проведе в съответствие с украинските закони, и ОССЕ ги отчете като легитимни, статутът ще стане постоянен. Следващата стъпка трябва да е приемане на закона и отразяването на този статут в конституцията на Украйна.

Украинският президент има подкрепата на Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Между другото, Франция одобри „формулата на Щайнмайер” още по време на преговорите. Великобритания приветства изявленията на правителствата на Украйна и Русия, заради ангажимента им за мир в Източна Украйна и по-нататъшното разпускане на украинските и руските сепаратистки сили. Британският министър за Европа и Съединените щати Кристофър Пинчър заяви, че насърчава тези стъпки към мира и изрази благодарност за ясния ангажимент на президента Зеленский да намери дипломатическо решение. Германският канцлер Ангела Меркел отчете като напредък подписването на формулата на Щайнмайер, но отбеляза, че са необходими много други стъпки. По изявление на външния министър Лавров, Русия настоява законът за специалния статут и отразяването му в конституцията да предхождат изборите.

В момента украинците, които са недоволни от “формулата на Щайнмайеp” се увеличават. Не закъсняха и реакциите им в най-големите градове – Киев и Лвов. Поне тези от тях, които познавам, ми споделят, че това е териториално посегателство под прикритие. Те упрекват Зеленский, че в стремежа си да изпълни част от предизборните си обещания, свързани с Донецка и Луганска област, той много бързо е предал националните интереси. В медиите не липсват и публикации, определяща формулата на Щайнмайер като клопка, която води към загуба на национален суверенитет и я сравняват с капитулация и срам. Какво ще се случи по-нататък? Ще успее ли Зеленский да усмири украинците, чувствителни към независимостта? Ще има ли нов Майдан или ще победи умората? Времето ще покаже…

error: Свържете се с автора за разрешение!!