КОЙТО БЪРКА В МЕДА, ТОЙ СИ ОБЛИЗВА ПРЪСТИТЕ

фискален резерв
Време за четене: 7 минути

Когато тези дни се заговори много за парите във фискалния резерв, се сетих за тази народна мъдрост. Въпросът е кой колко бърка в меда и как си облизва пръстите. Защото след всяко бъркане медът се услажда, но и започва да намалява, докато свърши. А фискалният резерв е като бурканчето, което всяка домакиня поставя на най-горния рафт, за да посегне към него, когато всички други са изпразненини. Да, ама не, ако държавата ни се управлява от най-лявото правителство:”Това е държавен социализъм от най-нов тип”, каза неотдавна Николай Василев – бивш министър и вицепремиер.”Скоростта на “промяната” е над 1 млрд лв на ден, добави той, имайки предвид онези 9 млрд лв, изхарчени точно за девет дни през декември 2021 година. “Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с панндемията. Само можем да гадаем за какво са похарчени….Защо трябва едно правителство да дойде на власт, за да опука всички налични средства?”, запита той на 9 януари т.г. И допълни:”Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Ще направи най-големият бюджетен дефицит в историята на България. Надминаха Луканов и Орешарски.”

Въпросите, свързани с фискалния резерв винаги се възобновяват, както по отношение на неговото ниво, така и как се разпределят средствата в резерва – дали има достатъчно свободен ресурс, дали не се посяга на средства, които имат специално предназначение и са неприкосновени за финансиране на текущи харчове? Какво показа едно мое малко проучване за нивата на фискалния резерв през периода от 2019 до края на управлението на третото правителство на Борисов? На сходни нива са били 2019 и 2020 година, тъй като и двете години стартират с фискален резерв в рамките на около 10,5-10,7 млрд. лв. към края на януари на съответната година и завършват с фискален резерв в рамките на 8,6-8,8 млрд. лв. Според експерти, през 2019 година бюджетът е бил в добра форма и постепенно трупа излишък и съответно – средства в резерва, които достигат до над 12 млрд. лв. през лятото (31 юли 2019 г.). Разходите в края на годината – особено през декември, смъкват резерва на 8,8 млрд. лв. През 2020 г. няма такова трупане на средства в резерва през годината, поради насочването им за покриване на разходите, свързани с последствията от пандемията. Големият ръст на средствата идва през септември 2020 г., когато заради пандемията държавата взе външен дълг за 5 млрд. лв, като към 30 септември 2020 г. средствата във фискалния резерв достигат 13,5 млрд. лева. В края на управлението на правителството на Борисов резервът е близо 12 млрд лева.

Но какво се случва днес с фискаалния резерв и какво мислят управляващите? Вчера медиите разпространиха изявление на лидера на БСП и вицепремиер Нинова. В нейната оценка за 100-те дни се казва между другото, че „това беше сериозна политика и те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които се върнаха в бюджета.” На въпрос за размера на фискалния резерв, според министъра на икономиката, той е 11 млрд лева, след което посъветвала медиите да поискат информация по ЗДОИ от МФ, тъй като ГЕРБ си служели със спекулации, относно неговото ниво в момента. Опозицията в лицето на ПП ГЕРБ веднага реагира публично, а Десислава Атанасова – председател на ПГ ГЕРБ-СДС, публикува пост в социалната мрежа. Той беше подкрепен с извадка от сайта на БНБ, до който всеки български гражданин има достъп и не е необходимо да се изисква информация от Министерството на финансите. В сайта ясно се виждаше, че на вчерашната дата фискалният резерв е достигнал до своя минимум – 4,707 млрд лв, което всъщност е неприкосновеният Сребърен фонд за пенсии. От ПП ГЕРБ се оказаха прави – фискалният резерв е стопен. От почти 12-те млрд лв, оставени от правителството на Борисов, те вече са 4, 707 млрд лв!

Вие сами можете да прецените, позовавайки се на вицепремиера, как 4-те млрд лева, изразходвани за “сериозна политика” през 100-те дни управление на това правителство – дали и как са се завърнали, или по-скоро как и къде са се изпарили, без да разберем за какво. Така, както не разбрахме и за онези 9 млрд лв, изхарчени за 9 дни през декември 2021-а година. Основателно се позовах на въпросната българска поговорка, че “който бърка в меда той си облизва пръстите”. Но кога има повече мед в кацата, наречена фискален резерв? “Кога се краде – когато парите са повече или по-малко”, пита по този повод заместник-председателят на ПП ГЕРБ Даниел Митов. Всъщност тук не става въпрос само за тези 7 млрд лв, източени от фискалния резерв. Към тях може да прибавите и милиардите изтеглени заеми. Една практика, стартирана още от служебните правителства на президента Радев. За шест месеца правителството на Янев изтегли толкова, колкото Борисов беше изтеглил за две години. Само от началото на сепетмври от служебното правителство са изтеглени 1,5 млрд лева. За октомври и ноември общата стойност на изтеглените заеми възлизат на 2 млрд лева. А нали не сте забравили за онази опорка как по време на управлението на Борисов едни 8-10 млрд не влизали в държавната хазна, защото някой ги крадял?!? Май и опорките се изчерпаха, защото иначе да бяха ги намерили, а не да вкарват в дългове много бъдещи поколения.

И тъй като достоверността на фактите е майка на истината е майка на истината, аз ще се присъединя към Гугъл манията на правителството, позовавайки се на медийно оповестена информация:

9 януари –“Правителството на Кирил Петков харчило по 1 млрд лв на ден”.

2 февруари – “Петков:Имаме нов дълг, който е 4 млрд, а не 7.”

14 март – “Правителството на Петков взе нов дълг от 500 млн лв.”

22 март – “Заемите на правителството стават все по-скъпи”.

28 март – “Правителствотоо на Петков взе още 500 млн лв дълг.”

28 март – “Правителството тегли трети 500-милионен заем.”

Правителството на “промяната” наистина промени финансовото състояние на държавата. Ако това не е дългова криза, здраве му кажи! По половин милиард – всяка седмица! И за да съм коректна, няма да си “затварям очите” за факта, че фискалните дефицити и дълговете на държавите растат и в европейски, и в световен мащаб. Въпросът е как правителството на “промяната” оползотворява тези средства, за което засега липсва прозрачност. Защото на първо място, властта е длъжна с прилагането на инструменти да ограничи покачването на инфлационния стълб – това засега не се случва, както и да стимулира създаването на нова стойност в икономиката. Последното е важно за постигането на рефинансиращ ефект. А това, че за шестте месеца управление правителството скъси времето между стария и новия дълг е много тревожно и обезпокоително. Подобна тенденция – всяка седмица по половин милиард лева, е показателна единствено за увеличаване на задлъжнялостта ни. Случилото се през миналата седмица – на правителството му беше отказан нов вътрешен дълг, е показателно за спада на доверието към правителството. Трябва и на вас да ви е светнала “червена лампичка”. Нали така? Защото кредиторите нямат доверие на правителството! Да ви припомня ли също, че дълговата криза на фона на забавен икономически растеж увеличана съотношението между дълг и БВП? И нека не ви прави спокойни онова, което се случва в останалите европейски държави. Нашият проблем е как се променят показателите ни за влизане в Еврозоната. Засега, според мен и според очертаващата се тенденция – неовладяването на кризите на национално ниво да продължи при това правителство, считайте го за отложено.

P.P. Който бърка в меда, той си облизва пръстите. А вие забравили ли сте кой най-много през годините обичаше и обича “да бърка в меда”? Днес ТЕ отново са тук и ни управляват, “облизвайки пръстите си”. Впрочем, ще продължат да се завръщат и всеки път да го правят, докато вие продължавате да забравяте….Ще ви попитам, а дали има все още сред вас такива, които не са разбрали, че случващото се днес в управлението на държавата ни няма как да е референция на промяна, а по-скоро – завръщане към миналото…

error: Свържете се с автора за разрешение!!