УНИКАЛНОСТТА НА ОПЕРАЦИЯТА НА СИЛИТЕ ЗА ОТБРАНА*

Време за четене: 5 минути

Тайните на успеха на офанзивата в Харков

Станіслав Безушко, Zahid.net

Игал Левин, офицер от армията на отбраната на Израел, военен анализатор, пише, че в страната му са изумени (много цензурирано определение) от успеха на украинците. Още във вторник, 6 септември, нямаше военни експерти, анализатори и наблюдатели, които да се осмелят да прогнозират пробив от 50-70 км за пет дни и освобождаване на толкова голяма територия. И това всъщност е доста добре. Защото това означава, че няма или има минимално изтичане на информация от Генералния щаб, командването на бригади и дори батальони. Ако ние имаме малко информация за състоянието на армията и действията на ВО, то и руснаците имат малко.

Каква е уникалността на действията на Силите за отбрана? Ще научим за повечето от уникалните решения след победата. Описал съм това, което е на повърхността, това, което се вижда от отворените данни.

Започнахме настъплението, без да съберем войски, които биха били три пъти по-големи от врага. Прието е да се смята, че при атака трябва да имате предимство поне 1:3. По тази логика трябваше да имаме 45-50 хиляди войници. Отидохме при врага със същия брой войски или дори с по-малко, отколкото имаха окупаторите.

За успешна офанзива трябва да имате контрол над небето. Ние го нямахме. Имаме паритет с руснаците, но не и контрол.

Не сме водили фронтални атаки. Дори първият удар, който осигури пробив в отбранителната линия на врага, най-вероятно не беше такъв.

Силите за отбрана действаха на малки групи, които проникнаха в тила на противника, унищожиха блокади, наблюдателни пунктове и поеха контрола над пътищата. Създадоха хаос в тила на врага, който не виждаше фронта, не разбираше къде да удари, как да коригира артилерията и авиацията.

Украинските войски демонстрираха много висока мобилност и бърза оперативна реакция на действията на руснаците. Ако командването виждаше по-добра възможност в посока, различна от планираната преди началото на операцията, тя я използваше. Заслужава да се отбележи и много добрата комуникация и голямата роля на командира на място.

Не само постигнахме паритет на загубите (този, който атакува, обикновено има повече загуби от този, който се защитава), а ние имаме по-малко от тях. Това се отнася както за хората, така и за оборудването.

Друг фактор, който гарантира успеха, беше много готината разузнавателна работа на различни нива. Силите за отбрана ясно знаеха къде да ударят, къде е струпан противникът, къде е техниката, къде са уязвимите места.Доказателство за отлична комуникация са реактивните системи за залпов огън М270, които се движеха непосредствено зад основната група наши войски. Когато точните артилерийски удари можеха да поразят тиловете на противника и дадоха възможност на напредналите групи да бъдат още по-ефективни и по-бързи.

Защо руската защита беше толкова неуспешна? На първо място, защото те все още се подготвяха за атака, така че не създадоха ефективни минни прегради. Освен това руснаците се поддадоха на изтичането на информация от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и очакваха удар от другата страна.

Друг техен проблем беше, че руските военни бяха далеч от първата линия на отбрана. И така, при такъв голям провал на защитата, те нямаха време да се прегрупират и да окажат силна съпротива. Трябваше да избягат.

А руското командване не можа да реагира бързо поради остарялата система за вземане на решения. Съответно, докато екипът идваше отгоре, той вече беше остарял на земята.

Трябва също да се отбележи, че първата линия на отбраната беше мобилизирана от „LPR“, която, разбира се, имаше минимум обучение и същата степен на мотивация. При първия силен удар те се разбягали. Вече видяхме това на десния бряг на Днепър преди две седмици.

А имаше и Росгвардия, която е в състояние само да извършва зачистки и да контролира населените места. Но тя не е в състояние да устои на армията и да удържи удар, дори със собствената си бронирана техника.

Сега за южната посока. Преди всичко бих ви посъветвал да се успокоите, да си поемете дълбоко дъх и да спрете да говорите за утрешното освобождаване на Херсон и Херсонска област. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е единствената структура, която знае цялата информация за ситуацията на фронта, по-специално в Херсонска област. Само негови представители могат да коментират и докладват. Има и оперативно командване „Юг“, което пряко отговаря за отбраната на юг на Украйна и военните действия в това направление.

Забравете поне за няколко дни шефовете на администрациите, техните заместници, шефовете на районните съвети, техните съветници, местните депутати, народните депутати. Не слушайте блогъри и дори някои военни експерти.

Ако публикациите или видеоклиповете започват с фразите „Официално. Контранастъпление“ или „Молете се за войниците. Освобождаваме Херсон“ изпраща много далеч тези, които пишат това. Те ви манипулират, искат да ви въздействат емоционално.

Сега Силите за отбрана режат «російську ковбасу» („руската наденица“) и провеждат поредица от действия за отслабване на отбраната на противника. Все още тече подготовка за големия хит.

Спомнете си какво се писа за Залужни и неговия начин на планиране на операциите. Той дава заповед за извършване на операцията само когато е сигурен, че тя ще бъде ефективна. Така че следете официалните съобщения и не бързайте с печелившите доклади.

Да, искаме го. Но за нас е важна и цената, която трябва да се плати за освобождаването на териториите.

Вярваме в отбранителните сили. Слава на Украйна!

*Оригалното заглавие е „Унікальність операції Сил оборони. Таємниці успіху харківської офензиви”, Станіслав Безушко, zaxid.net ZZ

Прев. от укр..

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!