УНГАРИЯ № 2 ? *

Време за четене: 8 минути

Да очакваме ли проблеми за Украйна след изборите в Словакия

:МІЛАН ЛЄЛІЧ, РБК-Украйна

За това кой спечели изборите в Словакия, кой ще формира парламентарна коалиция, защо има толкова силни проруски настроения в страната и как това заплашва Украйна – повече подробности в материала на РБК-Украйна.

От всички страни членки на ЕС Унгария традиционно е най-проблемната за Украйна и това пролича особено ясно по време на пълномащабната руска агресия. Но скоро може да има двойно повече проблеми – ако антиукраинските сили дойдат на власт въз основа на резултатите от парламентарните избори в Словакия.

Руски форпост

5,5-милионната Словакия, която никога не е била в първите роли на европейската сцена, все пак се откроява с бурната си вътрешна политика. От 2018 г. в страната са се сменили петима министър-председатели, 150-местният парламент включва представители на една и половина дузина партии (две от тях са крайнодесни, които често се наричат неонацистки/неофашистки), в най-високите ешелони на словашката политика има много ексцентрични фигури с радикални възгледи. И всичко това е оплетено със сложни вътрешни отношения в естеблишмънта, постоянни разделения и взаимни обвинения, мащабна корупция, разследвания и криминални дела.

Настоящият цикъл на политически хаос беше иницииран от убийството на местния журналист Ян Куциак и неговата годеница през 2018 година. Куциак е участвал в разследването на корупцията в словашкото правителство, по-специално връзките на италианската мафия Ндрангета с правителствените кръгове, чак до върха.

След високопоставеното убийство в страната започнаха масови протести, правителството, ръководено от Робърт Фицо, трябваше да подаде оставка. Оттогава не беше възможно да се стабилизира политическият живот в Словакия, нито следващите парламентарни избори през 2020 г. помогнаха. Така че сега Фицо, който ръководеше правителството през 2006-10 г. и 2012-2018 г., е много близо до това да се върне отново на власт. Неговата партия СМЕР-СД („Курс“) водеше в повечето анкети в навечерието на изборите – въпреки факта, че самият Фицо и много от сътрудниците му а били или са замесени в криминални дела за корупция.

И това е много лоша новина за Украйна. Още по време на последното премиерство Фицо заемаше подчертано проруска позиция, призовавайки за премахване на санкциите срещу Руската федерация, въведени заради окупацията на Крим. Сега в този смисъл възгледите му станаха още по-радикални. „Тя (войната – ред.) започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск“, каза Фицо на неотдавнашен предизборен митинг. Дори унгарският лидер Виктор Орбан, с когото често сравняват Фицо, не си позволява подобни изявления.

На практика, ако Фицо спечели изборите, той обещава напълно да спре подкрепата за Украйна и да не ни даде „нито един куршум“. Досега Словакия беше добър военен партньор на Украйна, като по-специално прехвърли 13 изтребителя МиГ-29.
И ако ръководството на Европейския съюз и НАТО често успява да преодолее съпротивата на един Орбан, то ако проблемните държави от ЕС и НАТО станат две, приемането на проукраински и антируски решения ще спре.

Несъмнено Фицо с неговите радикално антиукраински възгледи не би станал лидер на народната подкрепа, ако тези възгледи не се споделяха от словашкото общество. Наистина, социологията дава много смущаващи резултати. Да, само 40% от словаците смятат, че Руската федерация е виновна за руско-украинската война. Само 58% от жителите на страната биха гласували за запазване на членството в НАТО, ако този референдум се проведе сега. „Населението на Словакия е най-проруското в Централна Европа и едно от най-проруските в ЕС“, посочва аналитичният център ГИС.

Има няколко причини за това, преди всичко исторически: връзки с Русия, която все още се възприема като „освободителка от фашизма“, славянофилски нагласи (където руският народ се държи като „по-голям брат“), много високо ниво на конспиративно мислене сред обикновените хора. Последното се използва много активно от Русия, която превърна Словакия в преден пост за пропаганда на своята пропаганда в Европа. Както отбелязва GIS, Словакия има най-много проруски медии. Хиперактивното руско посолство в Братислава публикува повече съдържание в социалните мрежи, отколкото руските посолства в Лондон, Париж и Берлин взети заедно – и това веднага се подхваща от публикации, социални мрежи и се тиражира от водещи политици. Ръководството на страната и Европейския съюз, загрижени от подобна ситуация, дори наскоро проведоха срещи с представители на най-големите социални мрежи и поискаха от тях да се борят по-активно с фалшивата информация, разпространявана в Словакия.

Радикали, „обикновени хора“ и техните приятели

Лявата популистка партия SMER-SD, водена от Фицо, е на върха на рейтингите (20%, според агрегатора на анкети Politico Poll of Polls). Най-опасният сценарий за Украйна е, ако SMER се обедини с радикално десни антиукраински партии, по-специално „Република“ и Словашката национална партия.“Република“ е ултрадясна (по мнението на много наблюдатели – неонацистка) политическа сила, която се отдели от друга неонацистка партия – „Народна партия на нашата Словакия“, чийто лидер обичаше да се облича във военните униформи на словашките колаборационисти от Втората световна война, раздаваше помощи в размер 1488 евро на словашки семейства (цифров код за неонацизъм и бяло превъзходство), стана известен с други подобни лудории, но сега няма шанс да бъде преизбран в парламента.

Словашката национална партия с рейтинг от 6% е основана преди повече от 30 години, по време на своето съществуване също беше осветена в много скандали. Например предишният лидер на партията призова да се „покрият унгарците с бетон“ и обяви танков поход на словаците към Будапеща. В момента партията се оглавява от бившия председател на словашкия парламент Андрий Данко, който открито симпатизира на Русия.Може би мандатите на SMER-SD, „Република“ и SNP няма да са достатъчни за формиране на мнозинство в словашкия парламент – и Фицо ще трябва да помисли за алтернативни структури. В същото време, във връзка с изключителната токсичност на „Републиката“, много други партии вече декларираха, че няма да влизат в никакъв съюз с нея.

Затова е напълно възможно да се сформира малко „по-мека“ коалиция, която освен Фицо да включва партията HLAS (13% рейтинг), създадена от бившия му сътрудник и също бивш премиер Петер Пелегрини, и вероятно още един или повече малки партии от консервативно, либерално или лявоцентристко крило. HLAS се застъпва за продължаване на помощта за Украйна и санкции срещу Руската федерация, което прави външнополитическата координация в такъв потенциален съюз много трудна. Трябва да се имат предвид и личните конфликти между Фицо и Пелегрини.

В крайна сметка е възможен и най-оптималния вариант за Украйна – ако Фицо и партията му изобщо останат в опозиция, а коалицията се формира около проевропейската партия „Прогресивна Словакия“ начело с Михал Шимечка. В навечерието на изборите подкрепата й беше около 18%, но през последните месеци кривата на популярността върви нагоре, като в някои социологически проучвания „ПС“ дори изпревари партията на Фицо, макар и с част от процента.

В случай, че „PS“ дойде на власт, можете да сте сигурни, че подкрепата на Словакия за Украйна ще остане (партията също е за членството на Украйна в ЕС), , но за да формира коалиция, Шимечка ще се нуждае от съюз с няколко по-малки проевропейски партии, много от които в момента са на самия ръб на бариерата за преминаване (5% за партиите, 7% за блоковете).

В момента осем партии влизат в словашкия парламент, още две имат шанс да преодолеят бариерата. В условията на изключителна конкуренция в словашката политика всичко се променя много бързо. Да, преди няколко седмици в почти всички аналитични прогнози за бъдещата коалиция се споменаваше партията „Ние сме семейство“ на настоящия председател Борис Колар. Формално консервативен, всъщност е чисто лидерски проект на Kollar без определена идеология, най-често е разглеждан като потенциален партньор на Фицо в коалицията.

Но Колар попадна в поредица от скандали: той призна, че през 2011 г. е победил майката на двамата си сина (политик, който номинално защитава семейните ценности, има 15 деца от 12 жени, нито една от тях не е била негова съпруга) и публикува в мрежата снимка от почивка в Куба в компанията на един от основните криминални авторитети на Словакия. В резултат на това рейтингът на „Ние сме семейство“ падна до 4%, въпреки че шансовете на Колар да премине в парламента все още остават. Друг бивш премиер – Едуард Гагер, също би спечелил от влизането в парламента на партията „Демократи“, в момента не достига около един процент от бариерата за преминаване.

Така или иначе, както и да завършат изборите, преговорите за коалиция ще бъдат изключително трудни. В краен случай някой може да се опита да привлече на своя страна популистката партия OLANO („Партия на обикновените хора и независими личности и техните приятели“), която се оглавява от друг бивш ръководител на правителството Игор Матович, който се скара с останалата политическа общност.Въпреки това сценарият, при който Фицо все пак ще се озове на премиерския стол, все още изглежда най-вероятен. Предвид предизборните му коментари за Украйна, това изглежда като катастрофален сценарий.

В същото време, както отбелязва Ройтерс, „прагматизмът на Фицо по време на предишните мандати, когато той въведе Словакия в еврозоната и до голяма степен избягваше кавги с партньорите си за ЕС и НАТО, смекчи подобни страхове (за конфликта между Братислава и Брюксел)“. Освен това, допълва изданието, Европейският съюз има съвсем реален метод за влияние върху словашките власти – финансов, който често помага да се укроти Орбан. Но във всеки случай в интерес на Украйна е принципно да се избегне подобен сценарий. В навечерието на трудната 2024 година, единството поне сред европейските съюзници, е изключително важно.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие:Угорщина №2? Чи чекати Україні проблем після виборів у Словаччині , МІЛАН ЛЄЛІЧ

Р.Р. Статията е публикувана преди деня на изборите и обявяването на резултатите от изборния ден.

error: Свържете се с автора за разрешение!!