УКРАИНСКАТА ИНТЕЛЕКТУАЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ СРЕЩУ РУСКАТА МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ*

Време за четене: 6 минути

Преди година организацията „Общоруско офицерско събрание” предупреди Кремъл да не влиза в Украйна

Любко Петренко, Zahid.net

Преди година в руските медии се появи една интересна публикация, която свидетелства за сериозно разцепление в руското ура-патриотично пространство и даде допълнителни аргументи на онези, които твърдяха, че Русия в никакъв случай не е готова за пълномащабна инвазия в Украйна . Става въпрос за „Обръщение на Общоруското офицерско събрание към президента и гражданите на Руската федерация“.

Всъщност целият текст беше добре аргументирано предупреждение към руските власти в никакъв случай да не предприемат инвазия срещу Украйна. Според авторите на призива руската ескалация по отношение на Украйна е „изкуствена“ и „изгодна“ по природа за вътрешните сили и евентуална война може да постави под въпрос „съществуването на самата Русия като държава“, ще направи руснаци и украинци „смъртни врагове“ завинаги и ще доведе до значителни жертви.

„Опитите чрез ултиматуми и заплахи да се използва сила, за да се принудят хората да „обичат“ Руската федерация и нейното ръководство, са безсмислени и изключително опасни… Войната е неизбежна човешка жертва, разрушение, страдание на големи маси от хора, разрушаване на обичайния начин на живот, нарушаване на жизнените системи на държавите и народите. Голямата война е огромна трагедия, нечие тежко престъпление“, се подчертава в изявлението.

Подписалите призива твърдят, че воденето на война е целесъобразно, когато са застрашени жизнените интереси на държавата и обществото. Според тях днес има заплахи за съществуването на Русия, но сегашното руско ръководство не им обръща внимание. „Всички жизненоважни области, вкл. демографията, деградират непрекъснато и скоростта на изчезване на населението чупи световни рекорди. А деградацията има системен характер и във всяка сложна система разрушаването на един от елементите може да доведе до колапс на цялата система. Това обаче е заплаха от вътрешен характер, изразяваща се в неустойчивостта на държавния модел, пълната недееспособност и непрофесионализъм на системата на власт и управление, пасивност и дезорганизация на обществото. В такова състояние никоя държава не може да живее дълго“, се казва във въпросното обръщение.

Общоруското офицерско събрание на въоръжените сили предупреждава, че последствията от войната ще бъдат такива, че Русия определено ще бъде включена в „категорията на страните, които застрашават мира и международната сигурност, ще бъде обект на най-тежки санкции, ще се превърне в парий на световната общност и вероятно ще бъде лишена от статут на независима държава“. Така подписалите се призоваха Путин „да се откаже от престъпната политика на провокиране на война“, а още по-добре – да подаде оставка.

Очевидно е необходимо да се кажат и няколко думи какво представлява Общоруското офицерско събрание. Както се посочва на официалната страница на организацията във Facebook, това е своеобразна „група от ветерани и действащи служители на въоръжените сили на Руската федерация, на правоприлагащите и правораздавателните органи“. Една от уставните цели на организацията е „обсъждане на ролята и мястото на руския офицерски корпус във възраждането и развитието на страната“. Началник на организацията е известна фигура в Русия – генерал-полковник в оставка Леонид Ивашов. Преди това изявление той беше известен с имперско-шовинистическите си изказвания. Като повечето представители на руските имперски амбиции, Ивашов „органично“ съчетава комунистическо-съветската и монархическо-имперската идеология. Той написа много статии и книги, в които защитава руската експанзия, „Крим е наш“, ругае Запада и не се свени да прави антисемитски изказвания.

Но какво трябва да се е случило с Ивашов, за да настъпят такива радикални промени в съзнанието на един руски шовинист, е трудно да се предположи. Защото той наистина ясно осъзнаваше всички рискове за Русия, свързани с агресивното нахлуване, и наистина се стремеше да защити родината си от разрушенията, причинени от руско-украинската война. Но ето, че той скоро даде интервю пред независимото руско издание „Република”(бивше Slon.ru), по повод на годишнината от горепосоченото обръщение. Интервюираният каза, че всички тези предупреждения към руските власти не се основават на празни приказки и необосновани предположения.

„Когато подготвяхме изявлението, ние не просто свалихме нещо от главата си и изразихме мнението си. На първо място анализирахме на оперативно-тактическо ниво какви ще са последствията на бойното поле. След това до какво ще доведат тези действия на стратегическо ниво? На първо място, как ще се отрази това на отношенията с регионите на Европа? До какво ще доведе това в отношенията с Украйна и страните от ОНД? Имахме дискусия с участието на експерти дали ние – украинците и руснаците, ще се караме дълго (въпреки че се твърди, че са един народ) и завинаги, или за 10, 50 години и т.н.“, каза Ивашов.

Сега, отбелязва генералът в оставка, може да се каже с увереност, че всички предупреждения, изразени в обръщението, са се сбъднали. Той припомни на читателите ситуацията с военната помощ за Украйна преди година и сега. „Аз гледам на целия този процес в динамика. Всичко започна с въпроса: да дадем или да не дадем на Украйна смъртоносни оръжия или само бронежилетки? A днес въпросът е: трябва ли да дадем F-16? И днес не говорим за десетки „Ейбрамс“ и „Чалънджъри“. Последни новини: На Украйна са обещани около 400 танка. Вече има договорености за 320 танка. Така че всичко е сериозно. И няма други ограничения, освен за ракети и бойни самолети. Всичко върви в голям поток. Защото Русия предаде Европа в ръцете на американците“, оплаква се Ивашов, без да се освобождава от комплекса на американофобията, присъща на руските патриоти.

В момента той не се съмнява, че Украйна ще излезе победител в двубоя с Русия. Но спорът е доста интересен. На първо място не е мотивацията на украинските войници, които защитават земята си от нашествениците, не западната военна помощ, а способността на украинците за интелектуална мобилизация, на която руснаците не са способни.

„Да вземем двете държави. Едната държава извършва масова мобилизация. Разбира се, разни „готини“, чиновници, деца на бизнесмени избягват тази мобилизация. Остават останалите, с помощта на които те ще постигнат огромно предимство на бойното поле. И друга държава, която мобилизира разузнаването, най-умните хора във всички области: в икономиката, в разузнаването, по въпросите на сигурността, във военното дело и т.н. И съм убеден, че без никаква масова мобилизация този колективен разум ще победи всяка милионна армия. А на бойното поле винаги доминира разузнаването“, уверява пенсионираният генерал.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие – Український інтелект проти російської маси, Загальноросійські офіцерські збори ще рік тому застерігали Кремль не лізти в Україну, Любко Петренко, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!