ПРОМЕНЯ ЛИ СЕ ТРЪМП

тръмп
Време за четене: 3 минути

Когато преди време публикувах “Какво ли е намислил Тръмп”, аз имах точно това предвид – как и за колко време Тръмп ще съумее да се “отлепи” от инстинктивното си говорене по време на предизборната кампания. Това за инстинкта, е по неговото признание, направено по време на изявлението му от този понеделник. Той се аргументира по обикновен и непретенциозен начин – инстинктът му е бил водещ в предишното му намерение да оттегли американските войници от Афганистан, но запознаването му като президент с многото факти и обстоятелства, днес го е накарало да се откаже от него. Това за инстинкта като детайл от речта му, може и да е останало незабелязано от анализаторите и коментаторите, но аз го оценявам като норма на коректност към американския народ и към партньорите от НАТО. Така се роди още един повод, все повече хора да продължават да се питат: ”Какво ли е намислил Тръмп?“

Тръмп използва изявлението, за да обяви новата стратегия на Белия дом за размирния регион на Афганистан, където продължава да тлее най-дългогодишнияt конфликт. Въпреки постоянно усложнената обстановка там, партньорският военнен контингент на НАТО, част от който са и български военнослужещи, се опитва да подпомогне функционирането на афганистанската държава. Решението на Тръмп да изпрати допълнителен контингент от още 4000 американски войници, американският президент  аргументира единствено с постигането на оптималност в борбата срещу тероризма. Според него, най-важно е да бъде ограничена възможността Афганистан и региона да са мястото, където терористите от Ал Кайда и Ислямска държава продължават да намират сигурност и убежище. Задачата на американското присъствие там, ще е да неутрализира заплахата, както за САЩ, така и за останалата част от светa.

Това, което се коментира като нова стратегия на САЩ по отношение на Афганистан е, че Тръмп постави в центъра на американското присъствие борбата с тероризма. И най-важният акцент бе, че в тази битка водещи ще са “обстоятелствата на терена, а не времевата рамка”. За някои може да прозвучи неочаквано, но Тръмп декларира публично и пред целия свят, че американските войници няма да се занимават със създаването на нации и на нови демокрации, защото това е работа на самите народи, а САЩ ще се съсредоточи върху стратегическото неутрализиране и ликвидиране на тероризма. Той засвидетелства подкрепа дотогава, докато съществува решимост у местната власт да се справя с обстановката. Американският президент се обяви за стартирането на преговори  с талибаните, като начало на един бъдещ мирен процес. В тази посока той не пропусна да спомене и правителството на Пакистан, наблягайки на факта, че САЩ сипе там много финансов ресурс, но държавата продължава да покровителства талибаните. Той призова и към по-голяма съпричастност от страна на съседните държави. Изреченa ясно и категорично, позицията на Тръмп за справяне с тероризма подейства провокативно  на талибаните и техният говорител определи плана на Тръмп като стар и заплаши да превърнат Афганистан в “американско гробище”.

Не ми е известно някой от президентите на САЩ да е изменил на традиционната американска външна политика. Въздържам се да използвам – на статуквото в американската външна политика, защото по нашите ширини тази дума се изхаби твърде много. Светът е свикнал от САЩ да зависят много процеси и тенденции. Това имам предвид, когато наблягам на определението традиционна. От избора на всеки американски президент и днес продължава да зависи “наклоняването на везните”, не само в международната политика, но и в икономическата и във финансовата сфера. Все пак става дума за държавата с най-мощна икономика и с най-мощна армия! Затова всичко, казано от Тръмп в понеделник, е толкова важно, колкото и всяка стъпка в опазването на света от последиците на новата война – борбата с тероризма. На този фон – как ще се променя Тръмп? Само времето ще отговори, защото на американския президент никак не му е лесно, особено след зачестилите напоследък случаи на противопоставяне на американската нация – от ляво и дясно, на възраждането на омразата и на расизма.

error: Свържете се с автора за разрешение!!