ИВАН ГЕШЕВ ЗА ПРОМЕНИТЕ НА НПК ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

съдебна реформа
Време за четене: 4 минути

Днешният Пленум на ВСС разгледа внесеният от Крум Зарков – служебен министър на правосъдието, проект за промени в НПК, свързани с „разследването на главния прокурор”. На заседанието присъства и Иван Гешев. В изказването си, анализирайки предложенията, той заяви, че се колебаe дали да се чувства горд, че се прави персонален закон за една личност, т.е. за него, „главният прокурор Иван Гешев“, и за отстраняването му. „Или е тъжно за българското битие и това, което наричаме върховенство на закона и правова държава. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се допуска от българската Конституция.“

„България трябва да изпълни изискванията на европейските институции. Съветът на Европа и Венецианската комисия са изключително уважавани институции, естествено е да се съобразим с техните становища. Като част от европейското семейство ние спазваме определени принципи и един от тях се нарича – върховенство на закона. Факт е, че промени трябва да се направят, но е факт и че тези промени ще се използват с политическа цел, за да се овладее съдебната система под прикритието на „върховенството на закона“. Изразих становището си пред Венецианската комисия, че част от тези промени изискват промени в Конституцията“, подчерта той.

Според главния прокурор това противоречи на принципа на законосъобразност. „Този подход ни връща към едни отдавна отминали времена, които според мен са тъмни, според други може и да са светли. За съжаление целта е политически контрол върху съдебната система, овладяването на съдебната власт, защото законопроектите се отнасят и за председателите на ВКС и ВАС“, каза той.

Относно предложението съдия да е „разследващ главния прокурор“, Гешев заяви, че никой магистрат няма да иска да си причини това. „Започвам да се съмнявам, че тази процедура, не е създадена случайно. Как полицай, митнически инспектор по списък ще разследват магистрати, включително председател на ВКС, ВАС?“, попита Гешев.

По въпроса за въвеждането на съдебен контрол на отказите за образуване на досъдебно производство, той напомни становище на ВКС, че това противоречи на действащата Конституция: „По този въпрос рано или късно ще има и произнасяне на Конституционния съд“.

Иван Гешев определи като дискриминационна разпоредбата, която ограничава определена категория български граждани..„Дискриминационна е разпоредбата определена категория български граждани (прокурори и следователи) да не могат да заемат определена длъжност – т.е. да не са членове от парламентарната квота на НС. Това се прави, за да може да се овладее съдебната власт“, коментира той промяната при избора на членове на ВСС от квотата на НС.

Според Гешев е ясно и какво ще се случи с командироването на магистрати, когато то е само за 6 месеца. „Ще се блокира системата и на съда, и на прокуратурата. За мен е категорично, че това е опит за овладяване не само на прокуратурата, а на съдебната власт. Може би не веднага, а постепенно и методично“, прогнозира главният прокурор.

Главният прокурор не пропусна да отбележи притесненията си за върховенството на закона в България предвид направените предложения, съдържащи се във въпросния законопроект.„Имам притеснения за върховенството на правото, за репресии над български граждани на база на част от аргументите, които изредих. Ние сме юристи, не сме политици. Аз като главен прокурор, в рамките на конституционните си правомощия, ще направя всичко възможно да защитя независимостта на българската прокуратура“, каза още Иван Гешев.”

Ако ме питате за моята лична оценка, тя е известна, предвид публикациите ми по темата за т.н. „съдебна реформа”. Тя продължава да е кухо съдържание, което се изчерпва с единствено реалното в нея – името на Главния прокурор Иван Гешев и как той да бъде свален, въпреки Конституцията. И тук става въпрос за шепа хора – маргинални политици, които развяват този байряк и изпитват истински страх да не би някой да им го отнеме и с това да настъпи тяхното жалко пребиваване в политиката. Защото крайната им цел е да преживеят деянията на техните дЕдовци и бащи, които незаконно са арестували в тъмна доба и са репресирали невинни граждани. Абе, „Вся властъ Советам!” (Й. В. Сталин)

error: Свържете се с автора за разрешение!!