B КРАЯ НА “СТУДЕНАТА” ВОЙНА*

Време за четене: 3 минути

Русия насочи срещу Украйна всичкия военен арсенал, който беше натрупала за война с целия свят

Орест Денисенко, Zahid.net

Всяка „студена“ война винаги има шанс поне частично да се превърне в „гореща“. По време на Първата “студена” война Москва години наред трупа огромни запаси от оръжия за война срещу целия свят. И сега тя ги използва по време на войната в Украйна.

“Студената” война започва през 1946 година. Тогава Съветският съюз се готви за война срещу капиталистите. В продължение на 45 години, до разпадането си, СССР се занимаваше само с „нитване на танкове“, тъй като отбранителната индустрия беше единственият сектор на съветската индустрия, който не беше засегнат от дефицита. И след краха на „империята на злото“ нейният наследник Русия продължи да се въоръжава, особено активно – след 2008 година.

След 2014 година, когато Русия анексира Крим и започна война в Донбас, имитирайки сепаратистите, отношенията между Запада и Кремъл се влошиха. Китай, чиято мощ значително нарасна, допринесе за решимостта на Москва да поднови спора с Вашингтон. Имперските амбиции на Москва, с идеологическата подкрепа на Пекин, доведоха до глобална борба на „демокрации срещу автокрации“, която някои вече нарекоха Втората “студена” война. Заслужава обаче да се отбележи, че Първата “студена” война все още не е достигнала своя логичен завършек, така че е твърде рано да се говори за началото на Втората.

В крайна сметка, за наше съжаление, окончателният разрив между Москва и западната цивилизация изобщо не започна с нова “cтудена” война, а с „гореща“ пълномащабна инвазия в Украйна. Сега имаме ситуация, при която практически всички оръжия, които Москва подготвя след 1946 година, за да се бори с целия свят, са насочени срещу една държава.

Освен това през този условно „междувоенен“ период, Русия продължи през годините да увеличава разходите за армия, т.е. продължава и сега да подготвя армията си за война с всички. Да не забравяме, че в новата история до 2022 година Русия вече е водила локални войни: от Молдова и Грузия до вече споменатата инвазия в Украйна през 2014 година или операцията в Сирия. Особеността на войната от 2022 година обаче е, че Руската федерация ще използва целия си потенциал в нея, с изключение на ядрените оръжия.

Всъщност днес Украйна се съпротивлява на армията, която трябваше да се бие с целия Запад, планирайки да завладее цяла Европа в случай на мащабен конфликт. По отношение на мащаба може да се сравни с това, ако например, НАТО неочаквано обяви война на Австралия. Затова не е изненадващо, че в тази война Киев се нуждае от помощта на Запада.

Резултатът от тази война във всеки случай ще бъде унищожаването на почти всички оръжия на държавите от бившия Варшавски договор още от времето на Първата “студена” война. Оръжейните остатъци в страните от Източна Европа вече са на изчерпване, а за тези четири месеца самата Русия загуби огромно количество съветска техника и продължава да разконсервира складовете си.

Именно тази война окончателно ще сложи край на Първата “студена” война, а съдбата е отредила тя да приключи на границите на Украйна. В същото време изходът от войната ще определи и с какви сили и оръжия държавите ще влязат във Втората “студена” война.

Ако демократичният свят не иска нов Варшавски договор вместо условния Техерански пакт, тогава той трябва да увеличи темповете на доставки на оръжие за Украйна. Украинската армия да може напълно да унищожи настъпателния ресурс на Русия, да я направи неспособна да воюва в бъдеще не само срещу колективния Запад, но и срещу Украйна.

Прев. от укр.

*Кінець холодної війни, Росія спрямувала проти України весь військовий арсенал, який накопичила для війни з усім світом, Орест Денисенко, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!