ВТОРА СРЕЩА НА ВЪРХА НА КРИМСКАТА ПЛАТФОРМА

среща на върха
Време за четене: 4 минути

Във вторник, 23 август, Украйна проведе втората среща на върха на Кримската платформа, която поради пълномащабната война на Русия, се осъществи онлайн. Кримската платформа е първата голяма международна платформа за преговори на Украйна за деокупацията на Крим. Миналата година учредителната среща на върха на Кримската платформа в Киев събра представители на всички страни от НАТО и ЕС и предизвика силното раздразнение на Русия. Тогава участваха 46 международни делегации. Уебсайтът на Кримската платформа отбелязва, че „платформата е насочена към повишаване на ефективността на международния отговор на окупацията на Крим“ и също така казва, че „главната цел е деокупацията на Крим и връщането му на Украйна по мирен път“. Според министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, решението за провеждане на втората среща на върха на Кримската платформа дори по време на войната е фундаментално. Крим е Украйна.”

Срещата на върха на Кримската платформа е особено актуална сега, на фона на пълномащабна война. Руската агресия показва колко остър е въпросът за прекратяване на окупацията на Крим. В крайна сметка Русия използва превзетия полуостров като военна база за своята агресия и дестабилизация на целия свят. Връщането на Крим под контрола на Украйна гарантира сигурността на целия Черноморски регион, Европа и света. Фактът, че броят на участниците в срещата на върха на Кримската платформа се увеличи с повече от една трета, а географията на участието стана наистина глобална, показва, че целият свят е на страната на Украйна по въпроса за връщането на Крим, “, каза Дмитрий Кулеба на 22 август.Той отбеляза, че връщането на Крим е един от ключовите принципи на дипломатическия екип на президента на Украйна, според сайта на външното министерство на Украйна.„Това е задача, която никога няма да изоставим или забравим. Справедливостта ще бъде възстановена, а Крим беше, е и ще бъде Украйна“, подчерта ръководителят на украинското външно министерство.

Втората среща на върха на Кримската платформа, която се проведе на 23 август, е наистина глобална. Приблизително 60 държави и международни организации взеха участие, а от тях около 40 са на ниво президенти и министър-председатели. Между другото, в срещата на върха участваха онлайн германският канцлер Олаф Шолц, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, министър-председателят на Япония Фумио Кишида, гнералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, председателят на ЕК Фон дер Лайен, а полският президент Анджей Дуда присъства лично.

Срещата на върха на Кримската платформа 2022 г. се фокусира върху следните основни теми:

* ролята на временната окупация на Крим за разгръщането на пълномащабна агресия срещу Украйна;

*общи усилия за възстановяване на сигурността и стабилността в региона на Черно и Азовско море;

*по-нататъшни стъпки в отговор на нарушенията от страна на Русия на правата на човека и международното хуманитарно право в Крим, по-специално срещу етнически украинци и кримски татари;

*Засилване на политиката на непризнаване на каквато и да е промяна в международноправния статут на Крим;

*ефективност на санкциите, тяхното засилване и предотвратяване на заобикалянето им.

Според украински коментатори руската инвазия е повлияла на дневния ред, което означава, че са дискутирани въпроси не само за демилитаризацията на полуострова, но и за възстановяването на цялата окупирана територия на Украйна. „Този ​​въпрос е важен за целия свят и ние говорим за това, че Кримската платформа ще обсъжда въпроси не само за деокупацията на полуострова, но и за сигурността на целия регион и цяла Европа. И в същото време Кримската платформа засяга въпросите на цяла Украйна, не само на Крим, и за да победи, Украйна се нуждае от военна подкрепа, доставки на оръжия и дипломатически усилия“, заяви преди срещата ръководителят на Кримската правозащитна група Олга Скрипник.

Украинските участници във втората среща на Кримската платформа смятат, че

решаването на проблемите с освобождаването на окупираните територии, включително Крим, е въпрос не само на Украйна. Благодарение на военните и дипломатическите лостове за влияние върху Русия ще може много по-бързо да се деокупират украински територии. Затова кримската платформа остава като формат за взаимодействие и обсъждане и вземане на решения. И което е по-важно, тази година се предвижда провеждане на друга среща на върха на Кримската платформа в различен формат – парламентарен. Това ще бъде парламентарна среща на върха на Кримската платформа през октомври в режим на реална среща в Загреб (Хърватия)“.

По време на заключителния брифинг президентът Володимир Зеленски каза:„Ние ще върнем Крим, тъй като това е наша територия. Както решим. Ще решим сами, без консултации, с която и да е държава в света“. Той подчерта, че „процесът на връщане на Крим е необратим“. „Искаме да изпратим много ясен сигнал: дори ако на теория – врагът отново застане близо до Киев, ние пак ще планираме деокупацията на Крим. Много е важно да разберем, че колкото и да е трудно, винаги трябва да мислим стратегически – ще дойде време да деокупираме нашите територии. И срещата на върха на Кримската платформа е сигнал именно за това“, подчерта министърът на външните работи Дмитро Кулеба.

error: Свържете се с автора за разрешение!!