ISW:СРЕЩАТА НА ВЪРХА В ДЖЕДА

Време за четене: 5 минути

Задълбочаване на различията между Китай и Русия за войната в Украйна

На 5-6 август т.г. в Саудитска Арабия се проведе среща на върха за Украйна. Тя е втора, след тази през юни в Копенхаген. Основна тема беше украинската “формула за мир”. На срещата на върха в Джеда бяха поканени представители на повече от 40 страни, вкл. Индия, Бразилия, Индонезия, Египет, Мексико и Китай. На нея стана ясно, че разногласията на Пекин с Москва по въпроса за уреждането на пълномащабната война на Руската федерация срещу Украйна – особено в интерес на Кремъл, се задълбочават. До такива изводи стигнаха анализатори от Института за изучаване на войната ISW.

Според The Financial Times, китайските представители на срещата в Джеда са били „конструктивни“ и „се стремят да покажат, че Китай не е Русия“. Изданието цитира европейски дипломат, присъствал на срещата и отбелязва, че „самото присъствие на Китай показва, че Русия става все по-изолирана“. Съобщава се, че китайската делегация е заявила готовност да участва в следваща среща в подобен формат, която вероятно също ще бъде без участието на Руската федерация.

Руски вътрешен източник твърди, че Москва е отхвърлила китайския „мирен план“ от 12 точки за Украйна от февруари 2023 година (представен от китайската делегация на преговорите в Саудитска Арабия) и че някои китайски елити „тайно изразяват недоволството си от действията на Русия“ относно уреждането на войната в Украйна.

Според доклада съобщенията за преговори в Саудитска Арабия и твърденията на вътрешни лица, ако са верни, са в съответствие с по-ранната оценка на ISW, че Китай не подкрепя напълно Русия по Украйна. Освен това той посочва и мнението на анализаторите, че отношенията между Москва и Пекин не са „неограничено партньорство“, както иска Кремъл.

Основни констатации:

* На 7 август въоръжените сили на Украйна продължиха контранастъпателните действия на най-малко два участъка от фронта.

*Руските сили и окупационната „администрация“ продължават да се стремят да смекчат ефектите от неотдавнашните украински удари по логистични центрове по протежение на ключови руски сухопътни линии, свързващи окупирания Крим с окупираната част от Херсонска област. Руското опозиционно издание Verstka предположи, че Следственият комитет на Русия и неговият ръководител Александър Бастрикин са пряко замесени в насилственото депортиране на украински деца в Руската федерация и насилственото включване на украински деца в руските военни програми за обучение.

* Украинската делегация на преговорите в Саудитска Арабия представи мирен план от 10 точки, който според съобщенията включва призиви за глобална продоволствена сигурност, ядрена сигурност, екологична сигурност, хуманитарна помощ и освобождаване на затворници.

*Украински официални лица съобщиха, че на 7 август украинските и руските сили са разменили военнопленници.

* На 7 август войските на РФ проведоха настъпателни действия на границата Купянск – Сватово – Кременна, в района на Бахмут, на границата Авдиевка – Донецк, на границата на Донецка и Запорожка области, в западната част на Запорожка област , атакуваха в отделни райони.

* Кремъл продължава опитите си да се представи като мобилизиращ руската отбранително-промишлена база за продължителни военни операции.

*Руската окупационна „власт“ продължава да използва плащанията на т.н. майчин капитал*, за да принуди украинските цивилни в окупираните територии да приемат руско гражданство и така да засили гражданския контрол в окупираните територии.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак каза при закриването, че някои представители са имали различни гледни точки, но всички страни са показали своя ангажимент към принципите на Хартата на ООН, международното право и зачитането на суверенитета и неприкосновеността на териториалната цялост на държавите. А Матю Милър – представителят на Държавния департамент на САЩ, определи участието на Китай в срещата като продуктивно. „Ние наистина смятаме, че участието на Китай беше продуктивно. Няма да говоря за подробностите на срещата, защото беше частна. Но смятаме, че тяхното участие беше продуктивно. Отдавна сме казвали, че би било добре Китай да играе някаква роля в прекратяването на войната в Украйна. При условие, че тази роля ще зачита териториалната цялост на Украйна и нейния суверенитет. Като цяло смятаме, че е полезно страните да присъстват и да чуят пряко позицията на Украйна“, каза Милър.

Според него американските официални лица са провели собствена среща с китайски представители като част от преговорите в Саудитска Арабия. По-специално той заяви, че „В допълнение към участието в самите преговори, заместник-държавният секретар Виктория Нуланд и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан проведоха кратка отделна среща със специалния пратеник на Китай (Ли Хуей).“ Освен това говорителят на Държавния департамент подчерта, че Руската федерация сега отказва мирни преговори, но Украйна трябва да поеме водеща роля във всеки потенциален мирен процес. „В момента не се водят мирни преговори с Русия… Ако такива преговори някога започнат, то инициаторът няма да е руската страна, Украйна ще бъде лидер в този процес. На свой ред Съединените щати ще се радват да играят всяка роля, която ще бъде полезна в подкрепа на нашите украински партньори“, каза Милър по време на брифинга.

Прев. от укр.

Източници: РБК-Украйна и Zaxid.net

*Става въпрос за руския федерален закон „За месечни плащания на семейства с деца”, който предоставя на някои руски семейства възможност да получават плащания от т.н.майчински капитал, предназначен само за образование на детето и който се изпраща директно в посоченото от родителя учебно заведение.

error: Свържете се с автора за разрешение!!