СЛЕД СРЕЩАТА “НОРМАНДСКИ ФОРМАТ”

нормандски формат
Време за четене: 3 минути

Президентите на Украйна, Русия и Франция – Владимир Зеленский, Владимир Путин и Еманюел Макрон, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел приеха окончателното комюнике след срещата на върха в „нормандския формат“, която се проведе на 9 декември в Париж. Кабинетът на президента на Украйна публикува текста на комюникето. В него се казва, че страните се обединяват около три основни точки – “Спешни мерки за стабилизиране на ситуацията в зоната на конфликта”, “Мерки за прилагане на политическите разпоредби на Минските споразумения” и “Следващи стъпки”. Какво се предвижда в тях?

В точка първа “Спешни мерки за стабилизиране на ситуацията в зоната на конфликта” се казва, че “страните получиха пълното и всеобхватно прилагане на примирието, подкрепено от прилагането на всички необходими мерки за поддържане на примирието до края на 2019 г.” Предвижда се и разработване и прилагане на актуализиран план за действие. Насърчава се дейносттта на Тристранната контактна група за освобождаване и размяна на задържани лица “свързани с конфликтa до края на годината, въз основа на принципа „всички за всички“. Подкрепят 30-дневното споразумение, постигнато в рамките на Тристранната контактна група относно новите гранични пунктове. Страните в срещата припомнят, че “Специалната мисия за наблюдение (SMM) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да бъде в състояние да помогне за намаляване на напрежението и насърчаване на мира, стабилността и сигурността, като използва всички възможности на мандата (от 21 март 2014 г.)”, за което на нея й се осигурява безопасен и сигурен достъп на територията на Украйна през целия период.

В точка втора „Мерки за прилагане на политическите разпоредби на Минските споразумения”, “Страните изразяват интерес към постигане на споразумения в Нормандския формат (Н4) и Тристранната контактна група по всички правни аспекти на Закона за специалната процедура за местно самоуправление (за специален статут) на някои области на Донецк и Луганска област – както е посочено в Набора от мерки за изпълнение на Минските споразумения от 2015 г. – за да се гарантира нейното функциониране на постоянна основа.” Що се отнася до „формулата на Щайнмайер“, считат за необходимо тя да се включи в украинското законодателство според договорената версия.

В точка трета “Cледващи стъпки”, се възлага на външните министри и на политическите съветнинци да гарантират изпълнението на постигнатите споразумения. Страните се съгласяват следващата среща в този формат да се проведе след четири месеца относно политическите условия и условията за сигурност, включително и организирането на местни избори.

Източник: Официален сайт на Президента на Украйна

б.а. Предложеният текст е резюме на комюникето. Що се отнася до отзивите в Украйна през първите часове, във вчерашния ден нямаше толкова много коментари. Очакването на украинците е партиите и депутатите да дадат първите оценки за събитието. Междувременно лидерът на партията “Голос” на известния рок музикант и композитор Святослав Вакарчук, изрази сдържан оптимизъм относно постигнатите споразумения за прекратяване на огъня и размяната на заложници.

error: Свържете се с автора за разрешение!!