СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Време за четене: 7 минути

Облагодетелствал ли е Владислав Горанов Васил Божков чрез законодателство в областта на хазарта?

Mariela Boykova, Фейсбук

ЗАКОН ЗА ХАЗАРТА И ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ В НЕГО

# Октомври 2012 г.

В парламента е внесен от Министерския съвет – начело с Бойко Борисов, нов Закон за хазарта.

# март 2012 г. Новият Закон за хазарта е приет и влиза в сила в края на март 2012 г:

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/13713

Лотарийните билети на Божков започват своя възход някъде през 2013 г.

На власт са БСП и ДПС, правителството е на „Орешарски“

#Май 2013 г. – август 2014 г.

# Ноември 2013 г.

Депутати от ДПС и БСП, начело с Йордан Цонев, без Георги Кадиев, внасят законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Измененията и допълненията са приети през декември 2013 г. и влизат в сила от началото на януари 2014 г:

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14670

В тези промени умишлено или не, е пропуснато облагането на лотарийните билети (на Васил Божков) и на бинго залите! Така Васил Божков получава данъчна ваканция за приходите от лотарийните билети.

# Март 2014, вносител: Георги Кадиев

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14814

Този законопроект на Кадиев дори изобщо не е внесен за гласуване в пленарна зала!

# Октомври 2014, вносител Георги Кадиев

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15031

Този законопроект на Кадиев е внесен за гласуване на първо четене в пленарна зала, но е отхвърлен!

В промените Георги Кадиев предлага да се облагат и приходите от лотарийните билети и бинго залите.

И двата законопроекта за допълнение и изменение на Закона за хазарта, внесени от Георги Кадиев, не са гласувани.

#ноември 2014 г. ГЕРБ печели изборите и един от първите внесени законопроекти е за промени в Закона за хазарта.

# Ноември 2014 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Вносители: депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, Диана Йорданова, Владислав Николов (не е Горанов), Димитър Танев, Емил Симеонов

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15074

Промените са приети през декември 2014 г. и влизат в сила от началото на януари 2015 г.

С тези промени е премахната данъчната ваканция за лотарийните билети и е прието как и с колко да се облагат тези приходи.

Именно по данъчното облагане в Закона за хазарта, внесено от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова, и прието от мнозинството в парламента, се извършва начисляването на данъците от приходите от лотарийните билети.

Контролът дали се начисляват правилно тези приходи и правилно ли се декларират приходите беше в правомощията на НАП и на Държавната комисия по хазарта!

В началото на 2020 г. започва прокурорската сага на Божков след сигнал на бивши негови съдружници.

Гешев не се опитва да прикрие недосегаемия дотогава Божков, защото впоследствие прокуратурата му повдига общо 19 обвинения. Едно от обвиненията е, че Божков и счетоводителите му неправилно са начислили ясно посочената в закона данъчна ставка така, че да избегнат реалноизискуемото начисляване на данъка. Tака за 5 години – от началото на 2015 до началото на 2020 година, Божков е платил около 560 млн млн по-малко данъци за този период.

https://www.mediapool.bg/bozhkov-sas-7-obvineniya-yavno…

! Точно защото данъчното облагане по закон е ясно, затова е и обвинението на прокуратурата.

! Но последната дума има съдът.

Божков e този, който обвинява Горанов, че той е мотивирал промените в Закона за хазарта през 2014 година. Може да прочетете думите му в линка по-горе. Само че няма доказателства точно Владислав Горанов да ги е мотивирал. Точно по време на управлението на БСП и ДПС е облагодетелстването на Божков – умишлено или не, тъй като в промените в Закона за хазарта не е включено и облагането на приходите от лотарийните билети.

https://www.mediapool.bg/nedoglezhdane-v-zakona-spestilo…

!Това твърдение в „Медиапул“ не е вярно:

„През 2014 г. по предложение на депутата Георги Кадиев парламентът гласува отпадане на облекчението, което влезе в сила от началото на 2015 г.“! Но Парламентът през 2014 г. не е приемал предложение на Кадиев за промени в Закона за хазарта.Това се вижда:

– и от двата линка по-горе за двата законопроекта за изменение на закона, внесени от Кадиев – липсва дата за прието от депутатите предложение + се вижда, че единият дори не е внесен за гласуване, а другият е отхвърлен още на първо четенe,

– и от самия Закон за хазарта, под чието заглавие се посочват на коя дата са влезли гласувани от депутатите промени. А през 2014 г. влезлите в сила промени са две:

* януари 2014 г. – влизат в сила промените, гласувани през декември 2013 г. по предложение на депутати от БСП и ДПС,

* декември 2014 г – промените, направени от ГЕРБ.

https://lex.bg/mobile/ldoc/2135783265

! Така Божков, една година: началото на 2014 – началото на 2015 г, не плаща данъци върху приходите от лотарийните билети.

! Нещо повече: Георги Кадиев от БСП внася два законопроекта за промени, с които се добавят и лотарийните билети, но те не са гласувани.

! ГЕРБ са тези, които поправят този пропуск -умишлен или не, в края на 2014 година.

ГЕРБ и прокуратурата твърдят, че разпоредбите за облагането на приходите от лотарийните билети от края на 2014 г. са ясни, a медиите – противници на Борисов и Гешев, твърдят, че те са неясни.

Съдът е единственият, който има право да каже кой е крив и кой е прав.

––

Допълнение:

Горанов възлага на АДФИ през януари 2020 г. да направи проверка на Държавната комисия по хазарта, като първоначално данните са за около 210 млн лв щета за бюджета.

https://www.economic.bg/…/komisiyata-po-hazarta-e…

„Заради разлика в облагането на хазартните игри в България – по един начин се облага дейността на Държавния спортен тотализатор, а по друг – частните компании, Комисията по хазарта е ощетила бюджета с най-малко 210 млн. лв. Това обяви директорът на Държавната финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който съобщи на пресконференция днес, че проверката се води по искане на финансовия министър Владислав Горанов и на специализираната прокуратура.

Той уточни, че Спортният тотализатор е плащал на Комисията по хазарта (ДКХ), съответно на държавния бюджет, 15% такса върху общите залози. В същото време ДКХ е приемала безусловно, че частните оператори в страната трябва да плащат 20%, но върху разликата между направените залози и изплатените печалби от всички видове игри.

Така, според Георги Начев, пропуснатите ползи са поне за 210 млн. лв., като става въпрос за 5-годишен период от време. „Това е ориентировъчна сума, изчислена на база данните, които сме получили от ДКХ, които обаче са прогнозни, а не точни.“

В началото на юли 2020 г. АДФИ публикува доклад от втора проверка, в който се твърди, че щетата за държавния бюджет е 556 872 283 лв. за периода от началото на 2014 г. до началото на 2019 г, т.е. включен е и периодът януари 2014 – ноември 2014, когато са управлявали БСП и ДПС.

https://bntnews.bg/…/adfi-s-nad-556-mln-lv-darzhavnata…

Моят извод:

Твърденията на щатската комисия по „Закона „Магнитски“ за Горанов копират 1 : 1 твърденията на Божков, вкл. за законодателството.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1264

Само че от фактите по-горе, свързани със законопроектите за промените в Закона за хазарта не потвърждават вина на Горанов. Показват, че авторите на мотивите срещу Горанов не са съвсем наясно и с функционирането на законодателната власт в България, и с функционирането на администрацията – на министерствата и различните органи към тях.

Факт е, и че от 12 август 2021 година до този момент – 10 февруари 2023, когато беше огласен втория списък „Магнитски“, ГЕРБ не са в изпълнителната власт. Тя е в ръцете на #промяната! А точно органите на изпълнителната власт имат правомощията да проверяват/разследват Владислав Горанов – НАП, МВР, ДАНС… Същите не откриха годни доказателства за вина на Горанов!

Вашите изводи ги оставям на вас!”

P.P. DHr Да благодарим на Mariela Boykova за систематичния анализ на фактологията, свързана с историята на законодателните промени по темата за Закона за хазарта и промените в него през годините.

error: Свържете се с автора за разрешение!!