НА 107-Я ДЕН ОТ ВОЙНАТА НА РУСИЯ В УКРАЙНА

възстановяването на Украйна
Време за четене: 4 минути

Обръщение на украинския президент към украинците

Украинци! Украинки!

Всички наши защитници!

Отчитам накратко изминалия ден. Между другото, това е 107-ият ден от нашата защита.

В Донбас продължават много ожесточени боеве. Повтарям тези имена всеки ден: Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Славянск, и много, много други. Повтарям ги на срещи с военни, с дипломати, в разговори с представители на партньрски държави.

Русия иска да разбие всеки град в Донбас, всеки – не е преувеличение. Като Волноваха, като Мариупол. Всички те вече са руини от някога щастливи градове, черни следи от пожари, кратери от експлозии – това е всичко, което Русия може да даде на своите съседи, на Европа и на света. Най-яркият пример за пълна деградация, до която може да стигне една държава е пътят, който Русия измина за 107 дни.

Украинските военни правят всичко, за да спрат агресивните действия на окупаторите. Колкото се може повече. Доколкото разполагаме с достатъчно тежки въоръжения, модерна артилерия – всичко, което сме поискали за нашата армия и за което продължаваме да питаме нашите партньори.

В Киев се срещнах с британския министър на отбраната Бен Уолъс. Говорихме за това как да спрем руската агресия, как да я лишим от нападателен потенциал, какви други доставки са необходими за нашата армия. Британците показват истинско лидерство по въпросите на отбраната.

Днес също се обърнах към британската университетска общност и разговарях със студенти. Работя на всички нива, за да може светът да ни чуе и да знае от какво имаме нужда. Студентите ми зададоха много въпроси за това какъв ще бъде животът ни след тази война. Питаха ме за възстановяването, за привличането на водещи експерти, за образователната система.

Разбира се, ние се подготвяме за мащабно възстановяване на нашата държава. Разбира се, вече започнахме възстановяването на освободените територии. Разбира се, след тази война ще променим много неща в живота си. И е добре, че светът се интересува от подробностите, искат да се присъединят към нас и вече мислят как да намерят възможности за работа в Украйна след нашата победа в края на войната.

Но битката все още продължава. И точно сега, в тези много тежки битки, се решава кога ще дойде това „после“. Решава се на кои граници ще разбием окончателно плановете на окупаторите. И на всички, на обществата в другите държава трябва да се напомня за случващото се у нас. За битките, които се водят в момента. Относно подкрепата, която ни е необходима сега. Зависи, и са важни не само политиците и дипломатите. Важни са и журналистите, активистите, предприемачите, нашите мигранти, които са в чужбина. Сега е моментът, в който всички украинци трябва да бъдем едно – нация, която се бори и не позволява на света да отклони вниманието си от случващото се на бойното поле.

Днес се обърнах и към участниците в Демократическата среща на върха в Копенхаген. Говорих по-специално за отговора, който очакваме от Европейския съюз за нашата кандидатура. Отново и отново подчертавам: това ще бъде отговор на ЕС не само за бъдещето на Украйна, но и отговор за собственото му бъдеще – бъдещето на този европейски проект.

Благодарен съм на британското правителство, на Световната банка и на правителството на Канада за новите стъпки във финансовата подкрепа за Украйна. Ден преди това страната ни получи 1,5 милиарда щатски долара: един милиард от Световната банка, другите 500 милиона са от Великобритания. Това е пряка бюджетна подкрепа. Използваме я за заплащане труда на работещите в публичния сектор. Канада беше първата страна, която изпрати милиард канадски долара по административната ни сметка в МВФ.

Украинското правителство вече започна да изпълнява решенията, обсъдени на заседанията тази седмица. Одобрен е законопроект, който ще позволи митническото оформяне на автомобили чрез държавната служба. Целият процес на митническо освобождаване ще бъде максимално прозрачен, удобен и незабавно ще премахне всички сенчести схеми, които бяха възможни през предишни години в тази област. Надявам се, че народните депутати на Украйна скоро ще гласуват за такава стъпка. Също днес правителството вече представи конкретни подробности за новите държавни програми, които трябва да осигурят нови работни места и подкрепа за бизнеса в този много труден за всички нас момент. Това се отнася по-специално за безвъзмездни средства за микробизнес и друга специална финансова подкрепа за малки и средни предприятия. Въпреки целия натиск от страна на Русия, въпреки всички руски удари, ние ще направим всичко, за да гарантираме, че украинската икономика ще се съживи.

Тази вечер подписах два указа за награждаване на нашите герои. Общо 242 участници във военните действия бяха наградени с държавни награди, осем от които – посмъртно.

Вечна памет на всички, чиито животи бяха отнети от окупаторите!

Вечна слава на всички и всеки, който се бори за Украйна!

Слава на Украйна!

Прев. от укр.

Източник:Офіс Президента України

error: Свържете се с автора за разрешение!!