ДУХ И ЯРОСТ

свободата на Украйна
Време за четене: 6 минути

Светът отдавна не е бил толкова близо до световна война и толкова единен и солидарен. Светът се събуди и отвори очи, защото мирисът на дим от Украйна вече се разнася над цяла Европа. Светът вече не гледа с безразличие битката между Давид и Голиат. И тази подкрепа украинците си я извоюваха, съпротивлявайки се на руския агресор. Извоюваха я с дух и ярост и с думите на техния национален духовен водач Тарас Шевченско:” Обичайте своята Украйна./ Обичайте я… във време на ярост,/ В последния труден момент/ Молете се за нейния Господ.” Да, сега е трудно и ще бъде още по-трудно. И както президентът Зеленский беше казал в едно от изявленията си:”Трябва да защитим Киев и след това да си върнем окупираните земи метър по метър.” А днес , 28 февруари, той призна, че следващите 24 часа ще са решителни и много важни. Пети ден от войната, а предстоят още трудни дни. Ще е дълго, скъпо и трудно. Но те направиха първото, най-важното нещо – разбиха „плана А“ на противника, плана „блицкриг“ и нанесоха, и продължават да нанасят такива загуби, които агресърът едва ли е предвидил и очаквал. Само за пет дни украинските войски промениха цялото подреждане и окупаторът го разбира добре.

Украинците не се сринаха, а напротив – събраха се като сноп класове от златните поля на Украйна и се организираха така, както винаги са го правили в най-трудните години от тяхната история. Независимо пред какви изпитания са се изправяли като народ, когато стане дума за тяхната свобода и за Украiна, по-добре не ги провокирайте. Тези две думи за тях наистина са религия, както беше казала една украинка с български корени. Аз познавам тези хора, а в техния свят тези две думи са изпълнени със съдържание. Готови са да се бият до смърт, но да запазят ореола им като част от техния духовен свят:

Любі мої діти, мила, мамо й тату,

Яя йду на війноньку нашу землю захищати.

Не плачте за мною, якщо в полі згину,

Все віддам за любу неньку нашу Україну!

Не посягайте на Свободата на Украйна, ако не искате се срещнете със силата на духа и с яростта на украинците! Украйна не иска нищо повече от това да е независима държава и да избере пътя на демократично развитие и интегриране с ЕС и НАТО. Тя има право на избор, следвайки националния си интерес. Битката, която тя води е отбранителна – отбранява европейския си избор. Точно заради това тази битка е битка не само за Украйна, а е битка за Европа, за Свободата и за Демокрацията. Битката е срещу диктатора Путин и срещу диктата, който Русия иска да наложи спрямо демократичния ред в една европейска държава, посягайки на суверенитета й. Осем години – след 2014 година, Украйна беше под ударите на фактическа, но и на жестока информационна война, която се водеше върху всички възможни платформи. Но кажете ми кой нормален човек би допуснал, че в 21 век и в сърцето на Европа някой ще си позволи да нахлуе в 40-милионна Украйна, освен ако този някой не е Хитлер от 1939-та? Бяха необходими само няколко часа, за да се преодолее първоначалния преломен момент, който би преживял всеки нормален човек. Благодарение на бепримерната в съвременната история съпротива, Украйна стъпи много бързо на силни позиции, които й върнаха присъщите й дух и ярост.

Духът и яростта, с които украинците защитават земята, свободата, децата, дома си, се отрази радикално и на политическата ситуация в света. Истината е една и няма как да не се признае – Украйна защитава не само свободата и земята си, тя защитава Европа и света от един диктатор, който посяга на мира и на живота. Защото това е война! Война във всичките й измерения. Аз проследявам ежечасно операциите, отразявани в официалните украински източници. Противникът от първия ден продължава да извършва въздушно-земни настъпателни операции срещу Украйна. Ударите са по военни и граждански летища, военни пунктове, съоръжения за противовъздушна отбрана, важна критична инфраструктура, населени места и граждански обекти, стреля по беззащитни граждани. Тази сутрин прочетох, че окупаторите планират през следващите дни да организират „евакуация“ на жителите на Херсон. Те планират да се маскират и да организират фалшива евакуация от Херсон и да изпратят военна техника в Киев под прикритието на „жив щит“ от жени и деца. Това съобщи във Фейсбук Херсонската областна военна администрация:„Руският окупатор иска да използва хората от Херсон като жив щит за превземане на украински градове. Окупаторите се сдобили с украинска военна униформа и така планират да организират „евакуация“ на жителите на Херсон през следващите дни под прикритието на войските.”

Руските окупатори не се спират пред нищо. Те прогонват жителите от домовете им – както са постъпили в Седнев, и направо се заселват там. Грабежите и плячкосванията продължават. Те разрушават исторически паметници, написа във Фейсбук директорът на Черниговския исторически музей Сергей Лаевски. Стана известно също, че окупаторите в същото населено място са изгорили творбите на известната украинска народна художничка Мария Приймаченко. Изгорял е и Историко-краеведският музей в Иванков, в северната част на Киевска област, където се съхраняват нейни творби. Това съобщи във Фейсбук изследователят и блогър Устина Стефанчук. По този повод, още ли се съмнявате, когато четете как са били ограбвани българите от “освободителите” ни през 1878-а и през 1944-а година? Дежавю, ще кажете….на други географски ширини. Но сега е време светът да каже “стоп” на това дежавю. Ако не го направи, преживяното ще продължи да се повтаря през поколения.

Днес украинският народ преживява най-трудните дни в цялата следвоенна история. Аз се прекланям пред всички онези мъже и жени, които отказват да напуснат Украйна, за да се бият с агресора. Прекланям се пред президента Зеленский и представителите на местната власт, военните, лекарите, пред онези, които продължават да работят в комуналните услуги, предриемачите, които се грижат за производството и доставките, доброволците и журналистите, които осигуряват обективна информация, както и на Центъра за борба с дезинформацията….Защото Украйна трябва първо да победи информационната война. И защото колкото объркано и тежко да изглежда по време на война, те всички работят за реда, логистиката и контрола, понасят риска да загубят живота си. Дух и ярост! Пред тях целият свят се прекланя, защото един смел народ ни казва как се защитават родна земя и свободата. Защото тази битка е битка за демократично развитие, за суверенитет и за правов ред. А това не са ли ценностите, прокламирани от ЕС и от НАТО?

В обръщение от днес президентът Володимир Зеленский призова ЕС да приеме Украйна незабавно по нова специална процедура. От съобщение в “Европейска истина” разбирам, че вчера той е говорил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за по-нататъшни и още по-силни стъпки. Вече и вропейците са наясно, че украинските войници се борят и за цяла Европа, и за мира. И не само заради това съм съгласна с украинския президент, че ЕС трябва да разгледа незабавно въпроса за присъединяването на Украйна по нова специална процедура, но и защото ще е справедливо: “Нашата цел е да бъдем с всички европейци и най-важното е да бъдем равни. Сигурен съм, че това е справедливо”, заяви самият Зеленский. Справедливо ще е, но и ще е заслужено. Да, Украйна е “една от нас“, както заяви преди ден Урсула фон дер Лайен, но това вече няма да е достатъчно….Слава Украiни!

error: Свържете се с автора за разрешение!!