СВЕТОВНИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ В ДАВОС

Време за четене: 4 минути

Срещата на високо равнище в Давос се провежда всяка година от 1971 г. насам. Участие в нея вземат водещи световни лидери в областта на политиката, бизнеса, науката, както и представители на правителства и на неправителствени организации. Форумът, известен още като „срещата на върха в Давос“, беше отменен на два пъти – през 2021 година, когато трябваше да се поведе в Сингапур, и в началото на тази година, поради продължаващата епидемия от коронавирус по целия свят. На последното му издание – през януари 2020-та година, участие взе и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Това беше 50-та годишна среща на форума и в нея участваха президентът на САЩ Доналд Тръмп, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Темата на юбилейния 50-и форум беше „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят“. Борисов участва в сесията на тема „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“, чийто акцент беше върху регионалното сътрудничество в контекста на икономическото развитие на региона. Той се включи и в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа, когато взе отношение по темата за предложения от Европейската комисия Европейски зелен пакт и борбата срещу климатичните промени. Участва и в неформалната среща на световните икономически лидери на тема „Доминираща Европа“, посветена на предизвикателства пред европейската конкурентоспособност. В контекста на България-Давос, искам да припомня, че през април т.г. българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) бе избрана за част от Форума на младите глобални лидери (Young Global Leaders), организиран от Световния икономически форум в Давос. Сто и десет учени, политици, предприемачи и активисти от цял свят бяха приети в престижната програма, основана от председателя на форума в Давос Клаус Шваб. От създаването на Форума на младите глобални лидери през 2004 г., негови членове са били личности като предприемачите Марк Зукърбърг и Питър Тийл, премиерите на Франция, Финландия, Белгия, съответно Емануел Макрон, Сана Марин, Александър де Кру, десетки министри и обществени фигури от цял свят. Ева Майдел е единственият българин в тазгодишния списък на Форума.

Тази година Световният икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария, ще проведе поредната си годишна среща от 23 до 26 май. Говорителят Ян Цопф информира, че настоящото издание ще бъде много важно за Украйна, съобщава Bloomberg. Казва се, че заедно с високопоставени украински представители ще бъде възможно обсъждането на ситуацията в Украйна, нейното развитие и отражението й върху бизнеса и върху украинското общество. Той подчерта, че войната в Украйна и последствията от нея ще „засегне всички нас като глобална общност“. Цолф уточни, че украинският президент ще говори на Световния икономически форум на 23 май, а участието му ще е онлайн. По предварително разпространената информация, форумът ще обсъди следвоенното възстановяване на Украйна. По този повод президентът Володимир Зеленски разказа за това във видеообръщение вечерта на 15 май. “Тази година конференцията ще бъде особено важна за страната ни. Ще се обсъжда следвоенното възстановяване“, каза той. Държавният глава увери сънародниците си, че днес украинските власти правят всичко възможно, за да привлекат подкрепата на света, а се предполага, че участието във форума в Давос е една от най-добрите възможности за това.

Моите очаквания за предстоящата среща на Световния икономически форум са за максимално много гледни точки към темите за възстановяването след коронавируса и войната на Русия в Украйна. Възстановяването на Украйна ще е също част от глобалните решения. Вероятно ще се разчита на високата добавена стойност на дискусиите по всичките предизвикателства в световната икономика и върху онези нейни аспекти, които трябва да бъдат разрешени с общи усилия. Предвид на това, че форумът разчита на генерирането на решения, резултатите от дискусиите ще са много важни за решаването на кризите и за предотвратяването на предстоящи такива. Надявам се темата за войната и санкционните режими спрямо Русия да бъде разгледана в контекста на глобалните последици – финансови, енергийни, търговски, инфраструктурни, изхранване и др., не само по отношение на Европа, но и на голяма част от света Известно е, че форумът работи за намирането на най-ефективни решения на общите проблеми върху базата на взаимодействието и координацията между обществено-ангажирани личности от цял свят.

error: Свържете се с автора за разрешение!!