ИСТОРИЯ НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ САЩ И БЪЛГАРИЯ

сащ и българия
Време за четене: 5 минути

САЩ признават независимостта на България през 1909 г.

На 22 септември (5 октомври стар стил) 1908 г. България обявява независимостта си от Отоманската империя. Още същия ден Хорас Г. Ноупс, посланик на САЩ в Румъния и Сърбия и дипломатически представител за България, изпраща телеграма до държавния секретар на САЩ, с която го информира, че България е обявила независимостта си.

На 3 май 1909 г. държавният секретар на САЩ изпраща телеграма до Хъчесън, временно изпълняващ длъжността дипломатически представител за България, с която информира за нареждането на президента на САЩ да се предадат неговите поздравления до цар Фердинанд за приемането на България в общността на суверенните и независими държави.

Консулско присъствие.

На 12 януари 1912 г. в София е открита Консулска служба, която се отчита пред генералния консул в Букурещ. Първият служител в американското консулство в България всъщност е български поданик на име Асен Кермекчиев, който по-късно приема името Ейс Кермек – бизнесмен, лекар и журналист. Той е и основател на първата Американска търговска камара в София. Консулската служба се трансформира в Генерално консулство на 22 февруари 1915 г. с назначаването на Доминик Мърфи.

Дипломатически отношения

Установяване на дипломатическите отношения – 1903 г. Джон Б. Джаксън, който е пълномощен министър за Гърция, Румъния и Сърбия, е първият дипломатически представител в България и първият американец, връчил акредитивните си писма в страната, което той прави на 19 септември 1903 г. Тази дата бележи установяването на дипломатическите отношения между България и Съединените щати. Едва след Първата световна война има американски представител, назначен само за България.

Установяване на Българска легация в Съединените щати – 1914 г. На 22 декември 1914 година Стефан Панаретов връчва акредитивните си писма като първия пълномощен министър на България в САЩ. Той е на този пост до 1925 г.

Установяване на Американска легация в София – 1919 г. Американската легация в София започва своята дейност на 18 март 1919 г., когато Чарлс С. Уилсън връчва акредитивните си писма като шарже д’афер ad interim в София.

Прекъсване на дипломатическите отношения – 1941 г. България обявява война на САЩ на 13 декември 1941 г. Пълномощният министър Джордж Х. Ърл III напуска София и пристига в Истанбул на 27 декември 1941 г. САЩ обявяват война на България едва на 5 юни 1942 г. Според президента Франклин Делано Рузвелт България обявява война на САЩ под натиск, оказан от нацистка Германия.

Възстановяване на дипломатическите отношения и на дейността на Американската легация – 1947 г.
България е обявена за народна република на 15 септември 1946 г., САЩ обаче продължават да признават за легитимно българското правителство отпреди войната. Американската легация в София отваря отново врати на 27 септември 1947 година.

Българската легация в САЩ отваря отново врати през 1947 г. Българската легация във Вашингтон възстановява дейността си на 21 ноември 1947 г., като Стоян Атанасов е шарже д’афер ad interim.

Скъсване на дипломатическите отношения от страна на България – 1950 г. През 1950 г. правителството на България обвинява американския пълномощен министър Хийт в шпионаж и на 19 януари го обявява за персона нон грата. България скъсва дипломатическите си отношения със САЩ на 20 февруари 1950 г. САЩ обявяват прекратяване на дипломатическите си отношения с България на 21 февруари, а Хийт напуска страната на 24 февруари 1950 г.

Възобновяване на дипломатическите отношения и на дейността на Американската легация – 1959-1960 г. САЩ и България се споразумяват да възобновят дипломатическите си отношения на 24 март 1959 г.

Възобновяване на дейността на Българската легация в САЩ – 1960 г. Петър Вутов е назначен за български пълномощен министър в САЩ на 2 декември 1959 г. и връчва акредитивните си писма на 15 януари 1960 г.

Повишаване на статута на Американската легация в Посолство на САЩ – 1966 г. Американската легация получава по-високия статут на Посолство на 28 ноември 1966 година.

Българската легация получава статут на посолство – 1966 г. Българският пълномощен министър Любен Герасимов, който заема поста си на 1 септември 1965 г., е повишен в посланик и представя новите си акредитивни писма на 14 декември 1966 г.

Отношения в настоящия момент

През 2003-та година бе отбелязана стогодишнината на дипломатическите отношения между САЩ и България. Двустранните отношения между двете държави се подобряват значително след краха на комунизма. САЩ незабавно насърчават развитието на многопартийна демокрация и пазарна икономика. САЩ подписват Двустранния договор за инвестиции през 1994 г. и дават на България статута на най-облагодетелствана държава в търговските отношения през октомври 1996 г.

През 1989 г. Конгресът на САЩ приема Закон за подкрепа на източноевропейските демокрации, по който се предоставя финансова помощ за развитието на демократичните институции, политическия плурализъм и икономики на свободния пазар в региона на Балканите. През 2007 г. след приемането й в ЕС България е вече на равнище да излезе от тази програма, като от 1990 до 2007 г. страната е получила 600 милиона долара помощ.

Подписаното през 2006 г. американско-българско Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната дава на САЩ военен достъп до няколко български военни обекти, както и право за съвместното им използване. Достъпът улеснява съвместното обучение на американски и български военни. През януари 2009 г. влиза в сила и споразумение за избягване на двойното данъчно облагане.

България е домакин на единствения акредитиран в региона американски университет – Американски университет в България. Университетът се намира в Благоевград и започва да функционира през 1991 г. Макар и акредитиран в България, университетът привлича студенти от югоизточна Европа и от други, по-далечни региони

Източник: Сайт на Посолството на САЩ в България

error: Свържете се с автора за разрешение!!