АКТУАЛИЗИРАНА ВЕРСИЯ НА САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ

санкциите на сащ
Време за четене: 2 минути

На уебсайта на Конгреса на САЩ се появи актуализирана версия на санкциите на DASKA срещу Русия. DASKA включва налагането на санкции срещу Русия по две причини: намеса във вътрешната политика на САЩ и агресията срещу Украйна. Измененията са на сенаторите Линдзи Греъм и Робърт Менендес, според които теоретична възможност за отмяната на санкциите може да съществува, само ако разузнаването и Държавният департамент представят доклад, в който се доказва, че не е имало такава намеса. Подобен принцип важи и за санкциите относно агресията срещу Украйна.

След подписването на законопроекта, Държавният департамент и Националното разузнаване трябва да представят доклад в рамките на 45 дни, който ще посочи дали Русия участва във военни действия срещу Украйна, подкрепя ги или не. Санкции се налагат на руски проекти в чужбина, върху държавния дълг на Русия, банките, подкрепящи намесата в демократичните процеси, корабостроителните компании и др.

С измененията се добавят още няколко точки към законопроекта. В него се появява раздел, в който се посочва, че целта на САЩ по отношение на НАТО трябва да бъде „сключване на споразумение, при което членовете на НАТО не трябва да придобиват технологии за отбрана, които са несъвместими със сигурността на системите на алианса“. Друг нов раздел е озаглавен „Налагането на санкции в светлината на убийствата, извършени от Руската федерация в Съединените щати и страните членки на НАТО.“ Този раздел може да се отнася до случаите, в които бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал беше отровен във Великобритания през март 2018 г. и до убийството в Берлин този август на грузински гражданин и на чеченския боец Зелимхан Хангошвили.

Когато Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за фискалната 2020 година, той задължи администрацията да наложи санкции срещу Русия по няколко точки. По-специално санкциите се налагат по отношение на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. По повод на тази новина, руският министър на външните работи Сергей Лавров обеща, че Москва ще отговори на санкциите на Вашингтон срещу газопроводи.

Източник :ukr.net

error: Свържете се с автора за разрешение!!