САБОТАЖ НА ГАЗОПРОВОДА*

Време за четене: 6 минути

Русия окончателно загуби имиджа си на зъл, но надежден партньор

Любко Петренко, Zahid,net

Интересна перспектива за Русия на международната арена се открива след инцидентите на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Според много западни експерти повредата на газопровода, който минава по дъното на Балтийско море, е резултат от саботаж. Освен това най-вероятно е извършено от самите руснаци.

На пръв поглед тази версия изглежда напълно абсурдна. Е, как може Кремъл да даде заповед да се взриви газопровода, който все още се смята за основното индустриално дете на Владимир Путин? Русия отрича тези обвинения и се опитва да хвърли вината върху САЩ. Руските пропагандисти припомнят думите на американския президент Джо Байдън, произнесени още преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. „Ако Русия нахлуе, което означава отново да пресече границата на Украйна с танкове и войски, Северен поток 2 вече няма да съществува“, каза Байдън по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон.

Припомняме, че в началото на февруари ръководителят на германското правителство пристигна на посещение в САЩ, за да уреди въпроса за газопровода на Газпром. И страните уж са успели да постигнат споразумение, според което американците няма да се намесват във функционирането на Северен поток-2. С известна уговорка, която беше изразена от Байдън. Тогава един от журналистите на споменатата пресконференция се опита да внесе яснота как точно американският президент възнамерява да попречи на работата на газопровода. Байдън отговори: „Обещавам, ще успеем да го направим“. Сега в Русия ръководителите на Кремъл се хванаха за тези думи. „Байдън е длъжен да отговори на въпроса дали САЩ са изпълнили заплахата си“, настоя одиозната официална говорителка на руското външно министерство Мария Захарова.

Белият дом, Държавният департамент и Пентагонът ясно заявиха, че САЩ не са замесени в инцидента. И мислещите хора не трябва да се съмняват в тези уверения. Американците биха се побъркали да рискуват добрите отношения с европейските си партньори по време на война, като предприемат такива агресивни действия, насочени срещу енергийната сигурност на Германия и други страни от Европейския съюз. Все пак защо? В края на краищата „Северен поток-2“ така и не започна, а работата на „Северен поток-1“ беше саботирана от самата Русия.

Още по-абсурдно звучат обвиненията от устата на руските лидери, че Украйна е замесена в саботажа. За съжаление страната ни няма нито възможностите, нито средствата да проведе подобна операция в Балтийско море. Освен това днес нашите военни и специални служби са съсредоточени върху съвсем друга тема и няма да имат възможност да се разсейват от напълно второстепенни проекти.

И така, нека се върнем към „руската версия“ и се опитаме да отговорим на въпроса: защо й е този саботаж за самата Русия? И тук има пряка полза, свързана с неизпълнението на договора за доставка на газ за Европа. Лана Зеркал, съветник на министъра на енергетиката на Украйна, обясни руския интерес в коментар за RFE/RL така: „Това е терористичен акт, който руснаците извършиха умишлено. Има мнение, което аз споделям, че ремонтът на тези газопроводи ще струва по-евтино на руснаците, отколкото да плащат глоби за недостиг на газ за европейските потребители. За да избегнат тези глоби, руснаците лесно могат да взривят тези тръби“. В крайна сметка, ако ремонтът на газопроводи след тяхната детонация ще струва милиони долари на руснаците, тогава глобите за неспазване на договори възлизат на милиарди.

Така че, ако разследването, организирано в момента от Европейския съюз (а САЩ вероятно ще му помогнат в случая) успее да докаже участието на Кремъл, тогава Русия определено и завинаги ще загуби шанса да бъде енергиен партньор на западните страни. Учудващо е, че Москва не изпусна такъв шанс с началото на нахлуването в Украйна. Но остава факта, че много европейски страни (и не само за Унгария) не искаха да развалят договорите с Русия за доставка на нефт и газ. Някои се застъпиха само за временно спиране на договорите. Той каза, че когато войната свърши, с руснаците отново ще може да се работи както обикновено. Но Русия, която взривява собствените си газопроводи, за да навреди на Запада за подкрепата на Украйна, е съвсем друга реалност.
В продължение на много години Русия се оформя на международната арена като стабилен енергиен партньор, партньор в областта на сигурността, неразпространението на ядрени оръжия и др. Спомнете си, не толкова отдавна висши западни политици, обсъждайки темата за заселването в Близкия изток, Персийския залив, Латинска Америка и т.н., твърдяха, че е невъзможно да се справим без Москва. Някак си всички си затвориха очите, че руснаците сами са подклаждали конфликта, за да предложат по-късно услугите си за уреждането му. Вашингтон, например, видя в Русия известен противовес на Китай. Европейският съюз – противотежест, както на Китай, така и до известна степен на САЩ (особено когато президент беше Доналд Тръмп). Сега цялата тази защитна конструкция се разпадна на парчета.

Поне от 24 февруари трябваше да стане ясно на света: Путин излезе извън релсите. Въпреки това, дълго време той беше закачен по някаква причина. Викаха го европейски лидери, опитваха се да го убедят, да го склонят към преговори. Някои дори дойдоха в Москва. Тоест дълго време Путин се смяташе за способен да преговаря. И той умело използва тези илюзии на западните политици.

Точно сега, след многобройни факти на масови военни престъпления, след псевдореферендуми, мобилизация, ядрени заплахи, отношението към Русия и нейния лидер коренно се промени. Освен това той се промени не само на Запад, но и на Изток, както показа последната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. И въпросът е не само и не толкова, че в Самарканд се чуха искания Путин да прекрати войната възможно най-скоро. Лидерите на Китай, Индия и Турция показаха превъзходство над своя руски колега. Те ясно дадоха да се разбере, че не искат повече да правят бизнес с него. Освен това, ако западните политици презират Путин заради неговата агресия, източните политици – защото той се превърна в губещ. С некадърните си, необмислени действия в Украйна той демонстрира пълната си некомпетентност и неспособност като лидер на държава, претендираща да бъде суперсила. Така че сега Путин навлиза в тесен пръстен на изолация. Като притиснат в ъгъла плъх, той все още може да е опасен, но краят му е близо.

Прев от укр.

*Оригиналното заглавие на украински език е “Диверсії на газогоні. Росія остаточно втратила імідж хай і злого, але надійного партнера”, Любко Петренко, Zahid,net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

error: Свържете се с автора за разрешение!!