Г-7 СЕ ДОГОВОРИХА ЗА ЦЕНОВИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ И ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ

руския петрол
Време за четене: 3 минути

Министрите на финансите на страните от Г-7 се споразумяха ценовите ограничения за петрола от Руската федерация да влязат в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за петролните продукти. Днес ръководителите на финансовите отдели на страните от Г-7 (Групата на седемте) се срещнаха, за да одобрят този план и окончателно да определят крайния срок за изпълнението му.

„Ограничението ще се прилага в съответствие с ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол: от 5 декември за суров петрол и от 5 февруари за петролни продукти“, съобщава „Икономическа правда“ с позоваване на Financial Times.

По-рано официални лица потвърдиха, че финансовите министри от Г-7 ще приемат споразумение за въвеждане на таван на цените за покупки на руски петрол. Европейската комисия също подкрепя ограничаването на цените на руския петрол, но се нуждае от подкрепата на страните – членки на ЕС.

В съответствие с плана страните от Г-7 ще забранят финансирането и застраховането на доставките на руски петрол, освен когато той се купува на фиксирана цена. Тези държави покриват малко повече от 30% от световната финансова система и застраховат повече от 90% от световния транспорт.

Също така се съобщава, че според авторите на тази мярка тя ще бъде най-ефективна само ако получи подкрепата на трети страни, които купуват руски петрол в големи количества, например Индия.

„Таванът на цените гарантира, че всяка страна може да получи възможно най-ниската цена и това е добре за света“, каза координаторът по санкциите на Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Брайън.

Wall Street Journal отбелязва, че сред важните детайли, които са обсъждани е цената, на която може да бъде определен таванът.

Припомням, че през март САЩ забраниха вноса на петрол от Руската федерация. В началото на юни ЕС одобри шестия пакет от санкции, който забранява вноса на петрол и някои петролни продукти от Русия. Беше съобщено, че тези ограничения ще засегнат 90% от руския износ на петрол.

Днес стана известно, че финансовите министри на страните от Г-7 са одобрили плана за определяне на максимална цена на руския петрол.„Днес потвърждаваме нашето споделено политическо намерение да завършим и приложим всеобхватна забрана на услугите, които позволяват морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход по целия свят – предоставянето на такива услуги ще бъде разрешено само ако петролът и петролните продукти са закупени на или под таван на цената, определен от широка коалиция от държави, които се придържат към и прилагат това ценово ограничение“, се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на британското правителство.

Министрите, които взеха участие в срещата, потвърдиха и подкрепата си за Украйна. „Оставаме непоколебими в нашата подкрепа и солидарност с Украйна. Ние ще подкрепяме Украйна, докато е необходимо“, се казва в документа.

Прев. от укр.

https://zaxid.net/news/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!