РУСИЯ ИЗПОЛЗВА ГЛАДА ЗА PR

Време за четене: 5 минути

В събота, 29 октомври, руските власти решиха да се оттеглят от споразумението за зърно, благодарение на което Украйна можеше да изнася селскостопанска продукция през Черно море. „Руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Информацията беше потвърдена и от Министерството на външните работи на Русия.

„Причината“ за оттеглянето на Русия от зърненото споразумение

На 29 октомври сутринта, руснаците заявиха, че във временно окупирания Севастопол са избухнали експлозии и се твърди, че градът е бил атакуван от дронове, а за защита са били изпратени военни кораби. Русия обвини Украйна за инцидента. Според окупаторите, целите на „атаката“ са били обекти на руския Черноморски флот и я нарекоха „най-масовата от началото на „специалната операция“. По непотвърдена информация четири военни кораба са били повредени като резултат от атаката – включително фрегата и десантния кораб „Адмирал Макаров“.

Реакцията на Министерството на външните работи на Украйна

Ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в отговор на подобни действия на Руската федерация подчерта, че страната неведнъж е предупреждавала за възможността Москва да вземе решение за оттегляне от зърненото споразумение. „Ние предупредихме за плановете на Русия да унищожи Черноморската инициатива за зърно. Сега, под фалшиви претексти, Москва блокира зърнения коридор, който гарантира продоволствената сигурност на милиони хора. Призовавам всички държави да изискат Русия да спре своите гладни игри“, подчерта той. В същото време говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко уточни, че Украйна разглежда оттеглянето на Русия от споразумението за зърното като „олицетворение на курса на Москва за дестабилизиране на глобалната продоволствена сигурност под измисления претекст на последните събития в Севастопол (щетите на кораби).

„Реакцията на президента и на кабинета на президента

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че „шепа хора“ в Кремъл няма да решат дали зърнените коридори за износ на селскостопански продукти ще продължат да работят. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак също реагира бързо на решението на руснаците. Според него това действие е пореден пример за примитивно изнудване. „Примитивността на руския шантаж във всичко. Ядрено изнудване, енергийно изнудване, храна… Измислици за „мръсна бомба“, на която целият свят се смее. Измислени терористични атаки срещу собствени съоръжения… Всичко е твърде примитивно и предвидимо “, отбеляза Ермак. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на Кабинета на Президента, добави, че излизането на Русия от зърненото споразумение е друг метод за хибридна война срещу Европа. „Ядрено изнудване, енергиен терор, зърнена блокада… Путин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света. Русия на Путин води хибридна война срещу Европа, като отново взема Африка и Близкия изток за заложници. Това доказва още веднъж : никакви преговори с Русия не си струват времето за разговори“, написа той в Twitter.

Реакцията на ООН

След изявлението на Руската федерация за оттегляне от споразумението за зърно, ООН призова към въздържание от действия, които застрашават износа на селскостопански продукти от Украйна по море. „Жизненоважно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да застрашат Черноморската инициатива за зърно“, каза заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.

Реакцията на американския президент Джо Байдън

Както съобщава РБК-Украйна с позоваване на Bloomberg, президентът на САЩ Джо Байдън нарече решението на Русия по отношение на споразумението „възмутително“. „Няма никаква заслуга в това, което руснаците правят. ООН сключи тази сделка и тя трябва да продължи“.

Шантажът на Русия

Няма съмнение, че Русия ще увеличи „глада по света“, блокирайки зърнената сделка. Преди това тя многократно заявяваше за възможността да се оттегли от споразумението за зърно поради редица причини. За подобна решение предупреждаваше и руският президент Володимир Путин. „ФСБ заяви, че най-вероятно експлозивите са били изпратени по море от Одеса, но не е установено точно дали това е направено с помощта на камиони със зърно или не. Но ако хуманитарните коридори за доставка на зърно се използват за извършване терористични актове, тогава, разбира се, това ще постави под въпрос по-нататъшното функциониране на този коридор“, заяви руският диктатор след експлозията на Кримския мост.

Подобни изявления многократно бяха правени и от руското външно министерство, но измисляха други причини. Например, официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова не изключи оттегляне от споразумението за зърно, тъй като нейната страна уж има проблеми с износа на селскостопански продукти. В същото време руският външен министър Сергей Лавров предположи, че Русия няма да удължи споразумението, което изтича на 22 ноември, тъй като получателите на украинско зърно „не са най-бедните страни“.

Русия използва глада като PR

Москва обещава да прехвърли безплатно на други страни 500 000 тона зърно, (вероятно е откраднато от Украйна), в други страни безплатно в рамките на следващите 4 месеца. Но след като унищожи зърнения коридор, Русия блокира 2 милиона тона зърно за Алжир, Йемен , Виетнам, Бангладеш и други точно сега“, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и призова света да изиска Русия да спре с “игрите на глада”.

Прев. от укр.

Източник: РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!