ОЩЕ ЕДНА БЪЛГАРСКА ПОДКРЕПА ЗА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

република северна македония
Време за четене: 3 минути

Днес българският парламент ратифицира Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Своята подкрепа дадоха 139 депутати на първо гласуване и 140 “за“ и един “въздържал се” – на второто. Гост в залата бе Талат Доафери – председател на Народното събрание. В залата отсъстваха депутатите от парламентарната група на БСП. Така социалистите още веднъж затвърдиха своето изолационно поведение. В този контекст, по-добре е да цитирам част от изказването на депутата Юлиян Ангелов от ВМРО, който каза:“Верни на квоята коминтерновска политика, БСП не дойдоха да подкрепят братска Македония. Когато става дума за национални интереси няма значение какви са отношенията между българските партии. Когато става дума за сигурността на Балканите всички трябва да са в залата иначе ще отговарят пред българските избиратели“.

Няма никакво съмнение, относно колко конкретни са заслугите на българската държава през всичките тези години след разпада на бивша Югославия, що се отнася до нашата подкрепа по пътя й към утвърждаване на нейната държавност и присъединяването й към НАТО и ЕС. Навремето България първа призна съществуването на държавата Македония. Нито веднъж българските правителства не пропуснаха възможността да й бъде оказвана всякаква помощ, вкл. и хуманитарна. Особено активна беше ролята ни по време на българското европредседателство, когато темата за Западните Балкани бе един от нашите приоритети. Това направи възможно активирането на всички онези процеси, свързани с признаването на името й от страна на Гърция. Лична заслуга е на министър-председателя Бойко Борисов, че успя с професионални дипломатически действия да разсее недоверието в междудържавните отношения на Балканите и да внесе нов дух на диалог и разбирателство при решаването на балканските проблеми, затлачени от десетилетия, заради политически или националистически егоизъм.

България винаги е била последователна в отношението си към нашата съседка. Не беше случайно, че Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи, припомни за ролята на България по време на българското европредседателство, тъй като наша беше инициативата да се даде тласък на присъединяването в НАТО, включително и чрез Договора за добросъседство и приятелство между България и Македония. Следващата стъпка бе договора от Преспа между Гърция и Македония. Затова днес ратифицирането на Договора за влизането на Република Северна Македония в НАТО е от голямо значение за бъдещето на всички балкански държави. Винаги е по-лесно проблемите в междудържавните отношения на Балканите да се решават чрез диалог, когато съседите изповядват едни и същи атлантически ценности, когато са съюзници. А влизането на Република Северна Македония в НАТо ще даде нов тласък и на процеса на присъединяването й в Европейския съюз, което ще внесе още един нюанс в балканския дух за разбирателство в името на общото бъдеще на народите ни.

error: Свържете се с автора за разрешение!!